Ce ar însemna o lume fără glifosat? - Revista Ferma
2 minute de citit

Ce ar însemna o lume fără glifosat?

credit foto @iStock Leonid Eremeychuk
credit foto @iStock Leonid Eremeychuk

Glifosatul continuă să provoace dezbateri intense, atât în comunitatea științifică, cât și în rândul publicului larg. Iată ce spun experţii despre o posibilă eliminare totală a acestui erbicid din agricultură…

Fiind cel mai utilizat erbicid în Statele Unite, glifosatul este aplicat pe 87% din suprafeţele cultivate cu porumb, soia și bumbac. Este un instrument eficient, țintit și rentabil de control al buruienilor, care le permite fermierilor să adauge practici de conservare, cum ar fi cultivarea fără arătură și culturile de acoperire care reduc consumul de combustibil și emisiile de carbon.

Dar, cum ar arăta agricultura fără acest erbicid de bază? Un nou raport lansat de Aimpoint Research și finanțat de Bayer, explorează complexitățile impactului glifosatului asupra sistemului agricol, mijloacelor de trai ale fermierilor, economiei și mediului, precum și consecințele pe termen scurt ale eliminării glifosatului din sistemele agricole.

În cele din urmă, raportul stabilește că, dacă glifosatul nu ar mai fi disponibil, fermierii americani ar suporta povara costurilor crescute pentru achiziţia de inputuri și cele operaţionale, micii fermieri fiind afectați în mod disproporționat. Analiza dezvăluie, de asemenea, un „lanț în cascadă” de efecte și consecințe probabile de ordin înalt, inclusiv eliberarea de gaze cu efect de seră suplimentare și inversarea câștigurilor în materie de conservare și durabilitate.

Iată care sunt principalele concluzii la care au ajuns analiştii de la Aimpoint Research vizavi de efectele unui viitor fără glifosat:

  • Agricultura din SUA ar înregistra o creștere a frecvenţei prelucrării solului și o scădere a utilizării culturilor de acoperire, eliberând potențial până la 34 milioane tone de dioxid de carbon – echivalentul a 6,8 milioane de mașini.
  • Fermierii ar vedea o creștere de 2 până la 2,5 ori a costurilor inputurilor din cauza ofertei limitate și a prețurilor mai mari ale produselor alternative. Creșterea ar avea un impact disproporționat asupra fermelor mai mici.
  • Creșterea intensităţii prelucrării solului ar spori costurile de producție cu peste 1,9 miliarde de dolari.
  • Creșterea costurilor de producție ar adăuga presiune inflaționistă asupra prețurilor alimentelor pe termen lung pentru consumatori.
  • Agricultura americană și în special porumbul ar deveni mai puțin competitiv la nivel global.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →