În noul sezon, producţia de seminţe de floarea-soarelui va fi mai mică decât era de aşteptat, întrucât, din cauza preţurilor scăzute şi instabile, producătorii au mărit suprafeţele cultivate cu soia, în defavoarea florii-soarelui.
Cu toate acestea, experţii Ukroliyaprom apreciază că în 2023 producţia de floarea-soarelui a Ucrainei va creşte cu 6,5% comparativ cu 2022, până la 11,8 milioane de tone.
A crescut preţul de achiziţie, dar şi preţul uleiului de floarea-soarelui
În sezonul curent, volatilitatea preţului seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina a depins de o serie de factori, în primul rând de volumul exporturilor de şroturi şi ulei de floarea-soarelui prin porturile Mării Negre. La sfârşitul sezonului 2022/2023 este de aşteptat ca volumele procesate, precum şi cererea de floarea-soarelui să scadă, mai ales că noua recoltă de rapiţă intră pe piaţă. Cu toate acestea, volumele procesate rămân ridicate, iar cererea de floarea-soarelui este în creştere, iar preţurile de achiziţie sunt încă mari.
În ultima lună, în Ucraina, preţul uleiului de floarea-soarelui a crescut de la 750 la 900 $/t livrat cumpărătorilor, iar procesatorii au crescut şi preţul de achiziţie pentru floarea soarelui de la 560-580 până la 620-640 euro/t livrat fabricii (1UAH= 0,025euro), dar stocurile disponibile sunt limitate.
Experţii Consiliului Internaţional pentru Cereale (IGC) au crescut prognoza privind producţia globale de seminţe de floarea-soarelui, în sezonul 2023/2024, până la 56,9 milioane de tone, în creştere cu 5% faţă de anul trecut şi mult peste recordul de 56,2 milioane de tone înregistrat în sezonul 2021/2022.
Se aşteaptă prelungirea acordului privind Coridorul cerealelor în Marea Neagră
Acordul privind Coridorul cerealelor în Marea Neagră va expira în 17 iulie. În cazul în care acordul nu va fi prelungit, Ucraina ar putea lua în considerare un mod de a face coridorul să funcţioneze izolat, dar nu au fost furnizate alte detalii despre modul în care ar putea funcţiona.
Din 26 iunie, nu s-au efectuat inspecţii de intrare ale navelor, fiind inspectate doar navele de care părăsesc Marea Neagră. De asemenea, în perioada 1-12 iulie doar şase nave au părăsit Ucraina, transportând 215.000 de tone de cereale, iar alte 85.000 de tone de cereale erau în faza de încărcate pentru Egipt. În acelaşi timp, există încă 28 de nave care aşteaptă pentru inspecţie, multe dintre ele încă de la începutul lunii mai.