Prețurile europene ale cerealelor au scăzut din nou la începutul acestei săptămâni, dar au reușit să-și limiteze pierderile pe zile. Rapița și-a revenit ușor.
Conform estimărilor din raportul USDA pe luna februarie, în Europa, prețurile cerealelor au atins noi minime joia trecută, pe fondul scăderii prețurilor în SUA.
Grâul din Marea Neagră domină comerțul internațional
Prețurile globale ale grâului au ajuns, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din 2015/16, potrivit datelor USDA. Ele scad rapid pe o piață care continuă să fie împovărată de lipsa cererii interne (europene) și de concurența masivă a mărfurilor din Rusia.
Pe plan internațional, grâul din Marea Neagră continuă să domine comerțul, raportează analiştii Agritel, citați de AgrarHeute. Presiunea concurenței din partea grâului și porumbului din Ucraina este, de asemenea, masiv vizibilă pe piețele europene de import.
Cererea internațională de cereale rămâne foarte slabă și contribuie la menținerea dinamicii negative a prețurilor de pe piața mondială. Prețurile porumbului rămân sub presiunea importurilor europene și continuă să aibă perspective bune de producție în Argentina, în ciuda deteriorării recente a stării culturilor în această țară.
Cotații la Bursa Euronext – 12 februarie 2024
Grâul cu termen de livrare în mai 2024 pe Bursa Euronext și-a crescut cotația, ieri seară, 12 februarie, cu 0,25 euro/tonă, până la 206,50 euro/t, în timp ce în contractele pentru martie 2024 a rămas neschimbat – 209,50 euro/t.
Porumbul la Bursa Euronext, cu livrare în iunie 2024, a scăzut cu 1,25 euro/t, la 179 euro/t, iar cotația pentru porumbul cu livrare în martie 2024 a scăzut cu 1 euro/t, la 177,75 euro/t.
Rapița din noua recoltă
Prețurile la rapiță și-au revenit luni, după o scădere inițială. Astfel, contractele futures pentru rapița Euronext cu livrare în mai 2024 au încheiat ziua de ieri cu o creștere de 4 euro/tonă, până la 422 euro/t. Rapița din viitoarea recoltă, cu termen în august 2024, a fost cotată la 421 euro/t, cu un plus de 2,25 euro/t.