Oierii din Țara Hațegului păstrează tradiția organizării evenimentului dedicat lor și animalelor pe care le păstoresc. Cea de-a XIV-a ediție a târgului ”BREAZA – Regina Țurcanelor” a avut loc în 1 octombrie.
A fost un început frumos de octombrie, cu soare și voie bună, cu adevărat o zi de sărbătoare a Țurcanei Brează.
A fost ediția cu nr. 14 și pot să afirm că evoluția numerică și calitatea animalelor prezentate a evoluat vizibil, în fiecare an. Vorbesc în cunoștință de cauză, întrucât am fost alături de asociația „Retezatul Hațeg” încă de la primele ediții ale expoziției și îi felicit pentru perseverență, profesionalism, îndârjire și mândria de a-și prezenta rezultatele muncii lor de selecție și producție.
CREȘTERE DE LA AN LA AN
Ediția din acest an a Expoziției de ovine organizată de Asociația Zonală a Crescătorilor de Ovine ”Retezatul Hațeg” și Consiliul Local Totești a reunit 40 de crescători care au prezentat exemplare din rasa Țurcană, varietatea Brează, în 61 de boxe amenajate în târgul din comuna hunedoreană Totești, lângă orașul Hațeg.
”Mare parte dintre crescătorii prezenți în târg au animalele cuprinse în COP și sunt membri cotizanți ai asociației noastre. Dar am primit și alți crescători din zonă, care au oi frumoase și au dorit să și le promoveze. Suntem deschiși către toți cei care trudesc și se încăpățânează să ducă această tradiție mai departe.
Numărul de boxe din expoziție a crescut cu fiecare ediție, și asta se datorează Asociației. Însă calitatea animalelor prezentate este exclusiv meritul crescătorilor. Și le mulțumesc și îi respect pentru tot efortul pe care îl depun”, spune Pavel Iovăneasă, președintele Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine ”Retezatul Hațeg”.
AȘTEPTĂRILE SUNT MARI, REZULTATELE ÎNTÂRZIE…
În ceea ce privește așteptările crescătorilor de ovine, nimic nou sub soare! Vechile probleme sunt la fel de actuale și autoritățile nu par să-și bată prea mult capul să le rezolve.
”Așteptăm în continuare elaborarea unor politici pe termen lung. Vedeți, la București autoritățile vin și pleacă, NOI RĂMÂNEM AICI! Ne vedem de treabă, în ciuda tuturor provocărilor. Bine ar fi să nu se schimbe, odată cu fiecare guvern, modul și timpii de acordare a subvențiilor, să nu se mai facă tot felul de artificii în folosul unora… În caz contrar, n-o să fie mare brânză de sectorul ăsta!”, spune Pavel Iovăneasă.
Cu vânzarea animalelor și a produselor obținute, precizează fermierul, fiecare se descurcă pe cont propriu și nu întâmpină prea mari dificultăți în această privință. Marfa e bună, laptele și brânza de la Breze sunt apreciate de clienți. Marile probleme, asemenea altor sectoare zootehnice, sunt cu lipsa forței de muncă.
”RASA BREAZĂ”, DEOCAMDATĂ DOAR UN VIS FRUMOS
Sunt ani de zile de când tooot vorbim de omologarea aceste varietăți de Țurcană ca rasă de sine stătătoare. De tot atâția ani, Asociația Zonală a Crescătorilor de Ovine ”Retezatul Hațeg” se ocupă de selecția animalelor, pentru a crea nuclee de ovine conform cerințelor impuse de amelioratori.
Însă pașii făcuți sunt puțini și mici și, din păcate, tot acest proces adună mai degrabă orgolii și interese, nicidecum demersuri serioase în vederea îndeplinirii obiectivelor genetice.
”Ne străduim să aducem această varietate la rangul de rasă, dar nu ca Breaza de Hațeg ci sub o altă denumire, probabil Breaza de Hunedoara. Ne dorim ca toți cei implicați în acest demers să vină alături de noi, să facem front comun. Altfel, obținem doar dușmănie și amânare de timp care nu e în folosul nimănui”, punctează președintele Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine ”Retezatul Hațeg”.
”Felicit organizatorii acestui eveniment și mă bucur că am reușit să ajung pentru prima oară aici, la Hațeg, unde Breaza e la mama ei acasă! Îmi doresc să depășim limitele și să scoatem Breaza ca rasă omologată și recunoscută la nivel național. Anglia are 86 de rase de ovine, noi maxim 10 omologate. Trebuie să-idăm Cezarului ce-i al Cezarului”, a precizat și Ionică Nechifor, președintele Acoc Moldoovis Botoșani și directorul Scdcoc Popăuți.