Potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană cu privire la evoluţiile economice cheie în sectorul exploataţiilor agricole din UE, pe baza datelor colectate prin Reţeaua de Informaţii Contabile Agricole (Farm Accountancy Data Network / FADN), în perioada 2007-2018 s-a înregistrat o creştere a veniturilor din ferme, evoluţie stimulată în principal de creşterea valorii producţiei agricole, atât în ceea ce priveşte sectorul vegetal, cât şi cel de creştere a animalelor, respectiv cu 34% şi 36%.
Diferenţe mari între Vest şi Est
Valoarea adăugată netă pe exploataţie diferă însă foarte mult între statele membre. În mod surprinzător, în 2018, Slovacia stătea cel mai bine la acest capitol, cu un venit de 198.500 de euro pe fermă, de circa 26 de ori mai mult decât s-a raportat în Slovenia, în timp ce media europeană era de 35.300 euro. Această valoare nu dezvăluie însă diferenţele în ceea ce priveşte mărimea fermei, tipul de agricultură sau scăderile structurale ale forţei de muncă angajate în agricultură. De obicei ea este exprimată în funcţie de unitatea de muncă anuală (UMA), care poate fi văzută ca o măsură a productivităţii muncii.
De unde vine decalajul?
Dacă ţinem cont de acest aspect, atunci Olanda, Danemarca şi Luxemburg se află în top, cu 59.400 euro, 58.900 euro şi, respectiv, 43.900 euro. Media europeană este de 2,6 ori mai mică decât în Olanda, şi anume 22.500 euro (dar cu 41% mai mare decât în 2007). Şi aici se pot observa diferenţe majore între statele din nord-vestul Europei şi cele din est. Acest lucru se datorează şi faptului că agricultura din această parte a continentului este orientată în mare măsură către tipuri de agricultură mai puţin intensive şi mai puţin productive, cu activitate mixtă vegetal-zootehnic.
(…)
Care e situaţia la noi în ţară?
Cum era de aşteptat, România se află undeva la coada clasamentului când vine vorba de câştigurile obţinute din activităţile agricole, sub 13.000 de euro în medie în 2018, undeva la nivelul Poloniei. La nivel de regiune, câştigurile sunt chiar mai mici. Spre exemplu, în sud-estul ţării veniturile fermei familiale (raportat la UMA) nu depăşeşte 5.000 de euro, în timp ce în jurul Capitalei se ajunge la o medie de 69.200 euro. Şi dacă luăm în calcul valorile totale ale activelor din ferme, România este plasată pe ultimul loc între statele membre UE, cu o medie de 55.000 euro.
Care sunt ţările în care se câştigă cel mai bine şi de ce este o diferenţă între femei şi bărbaţi?
Aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2021!
Cumpără revista şi citeşte articolul integral în format electronic AICI!
un articol de
LIVIU GORDEA