Dan Herţeg şi-a redus costurile pe hectar după ce a decis să adopte sistemul de agricultură minimum tillage la culturile de toamnă, respectiv pe suprafeţele însămânţate cu grâu şi rapiţă.
„După recoltat, venim cu un disc care acţionează la adâncimea de 4-5 cm pentru întreruperea capilarităţii solului iar apoi intrăm cu o semănătoare directă Horsch Focus. Şi anul acesta am semănat mult grâu după rapiţă, dar şi pe suprafeţe unde cultura premergătoare a fost porumb. În acest caz am încercat şi fără disc, însă nu am reuşit pentru că am avut multe resturi vegetale şi s-a înfundat un pic semănătoarea”, ne-a declarat în exclusivitate fermierul arădean.
„Pe anumite suprafeţe am făcut o trecere cu un disc sau cu două discuri şi apoi am semănat direct, dar am vrut să vedem şi care ar fi diferenţele faţă de un semănat convenţional, în aceeaşi parcelă. Cu excepţia faptului că în sistem minim-till s-a fertilizat doar între rânduri la grâu, ceea ce face ca două rânduri de plante să aibe acces la hrană, în sistem convenţional am aplicat fertilizantul pe întreaga suprafaţă”, ne-a explicat acesta.
Concluzia? „Nu o să vă vină să credeţi, dar la rapiţă am obţinut anul acesta cu 162 de kilograme mai mult la hectar pe minim-till decât în cazul tehnologiei convenţionale de prelucrare a solului. În condiţiile în care am aplicat îngrăşămintele DAP doar pe 18-20% din suprafaţa semănată, adică doar pe rânduri, a rezultat o economie de 500 de lei plus TVA pe hectar. Chiar dacă pe cei 5 cm de rând am dat o cantitate de îngrăşământ mult mai mare, de 2,5 ori mai mult decât în convenţional”, a ţinut să menţioneze Dan Herţeg, care lucrează o suprafaţă de peste 3.000 de hectare în raza localităţilor Semlac şi Secusigiu din judeţul Arad.