Cartoful, de la vedetă la marionetă! - Revista Ferma
4 minute de citit

Cartoful, de la vedetă la marionetă!

ziua cartofului m Cartoful, de la vedetă la marionetă!

Crezuseră mulţi fermieri că anul acesta vor da lovitura. Deşi nu s-a plantat mai mult ca anul trecut, producţia a fost cu aproximativ 30 la sută mai mare, aşa cum ne relatează preşedintele Federaţiei, Ioan Benea, el însuşi vedetă incontestabilă la televiziunile din România în primăvara anului curent.

După informaţiile furnizate de acesta, datorită condiţiilor climatice favorabile, până şi fermierii mici au făcut producţii bune, însă acum aceştia vând ieftin ca să scape de marfa perisabilă.

Producţia Europeană, aşa cum se va vedea în cele ce urmează, e foarte bună, cartoful foarte mare, peste calibru, care în ţările vest europene nu se comercializează pentru consumul uman, intră în România sub diverse forme (chiar fără documente!), invadează pieţele şi obstrucţionează un preţ al cartofului cât de cât rezonabil aşteptat de fermierii români.

Dacă în martie a.c. preţul ajunsese şi la 3-4 lei/kg, acum cartoful se vinde cu până la zece ori mai ieftin! Normal că nici în primăvară preţul n-a fost corect, dar acum e bătaie de joc! Federaţia nu are prerogative legale de intervenţie iar Guvernul, prin MADR, nu întreprinde nici o măsură pentru protecţia fermierului român.


Dar ce se întâmplă în Europa şi în lume?

Asociaţia Cultivatorilor de cartofi din Nord-Vestul Europei (NEPG), care reprezintă cinci lideri importanţi de cartofi (Belgia, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Olanda), a estimat că recolta de cartofi în acest an va fi cu 1,6 milioane de tone mai mare decât anul trecut. Estimarea s-a făcut la ultima şedinţă NEPG din 6 septembrie a.c., la Tournai, Belgia. Potrivit NEPG, randamentul preconizat, de 47,3 tone/ha, este cea mai mare producţie din ultimii şase ani.

În Franţa, recolta progresează bine. Cererea de prelucrare a crescut puţin, deşi preţurile sunt scăzute. Cererea la export este sub aşteptări. Studii efectuate de UNPT (o asociaţie a producătorilor de cartofi din Franţa) raportează producţii de 53 tone/ha cu 10,3 la sută mai mari decât media ultimilor zece ani.
Marea Britanie raportează o producţie superioară anilor trecuţi iar preţul a scăzut de la 130 euro/tonă anul trecut în septembrie la 69 euro/tonă în acest sezon.

În Spania, sute de cultivatori de cartofi au protestat în faţa unui supermarket din Valladolid şi în faţa Guvernului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de preţurile mici oferite fermierilor în această toamnă. Manifestanţii sunt reprezentanţii a 3200 de fermieri care cultivă 23.000 hectare de cartofi. Producătorii spanioli protestează şi împotriva importurilor masive din Franţa şi Belgia, care au inundat piaţa autohtonă cu preţuri ridicol de mici.

Măsurile antidumping luate de China pentru protecţia fermierilor chinezi împotriva importurilor de cartof industrial din Europa Occidentală îngrijorează marile companii europene. Ministerul Comerţului din China a declarat că subvenţiile europene acordate producătorilor de cartof industrial prejudiciază grav producţia fermierilor chinezi.

La noi nimeni nu mai vorbeşte de cartof când e ieftin, deşi săracu’ va contribui substanţial la rapoartele inflaţioniste pozitive ale clasei politice.


ZIUA CARTOFULUI, ÎN MOLDOVA

Ziua Cartofului din zona Moldovei (30 august a.c.) a adunat fermieri din judeţele din nord-estul ţării. Însuşi Preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartof din România, Ioan Benea, a onorat cu prezenţa această sărbătoare zonală aflată la a 6-a ediţie.

Organizatorul principal, Societatea Astra Trifeşti, care cultivă peste 3000 hectare teren agricol, a prezentat tehnologii moderne de producere a cartofului pe cele 100 hectare cultivate cu această specie. Producţia estimată de directorul general al firmei organizatoare, Lungu Vasile, este de peste 40 tone la hectar.

Participanţii, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai firmelor producătoare de imputuri şi ai instituţiilor bancare au expus oferte şi soluţii interesante. Colecţia de soiuri şi aprecierea directă a acestora a fost atracţia zilei. În afară de cartof, la Astra Trifeşti s-a putut observa şi deosebita preocupare pentru implementarea unor tehnologii moderne la toate culturile agricole ale firmei. Nu întâmplător, Constantin Vasilica, fost decan al Facultăţii de Agronomie din Iaşi, şi-a apreciat fostul student, actual director Vasile Lungu, pentru frumoasele realizări în producţie din ultimii ani.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →