Mana cartofului (Phytophthora infestans) își are originea în America de Sud, unde a apărut subit în anul 1844. În mai puțin de un an a ajuns și în Europa (în Irlanda), unde a provocat moartea a un milion de oameni și deportarea altui milion către Statele Unite, intrând în istorie sub numele de „Marea foamete a cartofului din 1845”. Așa a devenit singura boală cu notorietate atât de vastă, care are și în ziua de azi un impact devastator în fermele cultivatoare de cartof. Și la noi în țară, ea este favorizată de suprapunerea a doi factori climatici: temperatură ßà umiditate, și, dacă nu este ținută sub control, distruge întreaga cultură în 7-10 zile.
Aproape 200 de ani de adaptare la mediu
Această scurtă incursiune istorică ne demonstrează că Phytophthora infestans este unul dintre cei mai vechi, agresivi și nemiloși patogeni din istoria cunoscută a agronomiei. Din păcate, își face și azi simțită prezența, dacă nu este prevenită. Din fericire, există alerte de potențial al apariției manei și avem fungicide eficiente. Iar vestea bună e că, an de an, formulările de combatere nou apărute sunt din ce în ce mai performante. Efectul este garantat, mai ales că în aceste cazuri, ciuperca nu a învățat să dezvolte rezistență.
Banjo 500 SC este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și cu activitate reziduală parțială, împotriva manei și cu efect antisporulant, care acţionează în direcţia stopării germinării şi producerii de spori în toate stadiile de dezvoltare ale bolii.
De ce ACUM este momentul să ne ferim?
Infecția cu patogenul și germinarea sporilor se produc atunci când avem parte de temperaturi de 10-25oC și umiditate 90-100%, ce persistă mai mult de 4 ore. Exact cum este și această perioadă, cu secvențe de ploi dese și amplitudini mari de temperatură zi – noapte. În cazul în care acești factori se manifestă pentru mai mult de 10 ore, sunt favorizate condițiile pentru producerea sporangilor.
Dublu beneficiu
Fungicidul BANJO 500 SC oferă un dublu beneficiu prin aplicarea sa:
• În primul rând, cel așteptat, de stopare a infecției și de protecție a aparatului foliar.
• Al doilea beneficiu, foarte important, este riscul scăzut de apariție a rezistenței patogenului la substanța activă.
Deși este recomandat să fie aplicat preventiv, la sol, înainte ca distanța dintre rânduri să fie acoperită de frunzele plantelor, aplicarea acestui produs este foarte eficientă și imediat ce condițiile climatice favorizează apariția bolii, într-o doză de 0,4 l/ha. Tratamentul se repetă la 5-14 zile, în funcție de pragul de alertă pentru mană, de severitatea bolii și de stadiul de vegetație. Deoarece nu dezvoltă rezistență, produsul poate fi aplicat în rotație cu alte fungicide, de la răsărire la încheierea rândurilor și de la înflorit până la maturarea tufei.
Testele în mai multe loturi experimentale cu risc major de apariție a manei au demonstrat că BANJO 500 SC aplicat împreună cu PRESIDIUM® (fungicid de ultimă generație pe bază de zoxamidă și dimetomorf) au asigurat o protecție de nivel 4,2 pe scala Euroblight (aproape de maximum) culturilor de cartof.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro