Cartofi rezistenţi la temperaturi ridicate - Revista Ferma
3 minute de citit

Cartofi rezistenţi la temperaturi ridicate

Potrivit cercetărilor, dacă temperatura creşte, aşa-numitul ARN mic blochează formarea de tuberculi. Oamenii de ştiinţă germani au reuşit să oprească activitatea acestui compus organic complex implicat în sinteza proteinelor, astfel încât plantele de cartof să fie mai rezistente la temperaturi înalte, ceea ce reprezintă o promisiune importantă pentru asigurarea recoltelor în viitor, ţinând cont de perspectiva schimbărilor climatice. Constatările complete au fost publicate recent în revista Current Biology.

Cartofi_bAlături de porumb, orez, grâu şi manioc, cartoful reprezintă una dintre cele mai importante alimente de bază din întreaga lume. Cele mai mari randamente pot fi obţinute în condiţii de temperaturi moderate, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de grade Celsius în timpul zilei şi 18 grade Celsius noaptea. La aceste temperaturi se formează o proteină care induce formarea de tuberculi, denumită SP6A. Dacă temperatura creşte foarte mult, aşa cum s-a întâmplat în testele de laborator conduse de echipa de cercetători de la UFA, care a stabilit o temperatură la 29 de grade în timpul zilei şi 27 de grade pe timp de noapte, plantele intră într-un proces de dezvoltare prin care formează mai mulţi lăstari şi frunze verzi şi aproape deloc sau chiar nici un tubercul. În plus, câţiva tuberculi care se formează conţin mai puţin amidon şi germinează mai repede, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de hrănitori şi putrezesc mai repede.

Până acum, mecanismul care previne formarea de tuberculi la temperaturi ridicate nu era cunoscut, notează dr. Uwe Sonnewald, liderul echipei de cercetare. Acesta a precizat că micul ARN cuprinde aproximativ 19 nucleotide care reglează formarea tuberculilor în funcţie de temperatură. În condiţii de căldură extremă, este blocată formarea de SP6A şi, prin urmare, formarea de tuberculi.

În a doua fază a studiului, oamenii de ştiinţă germani au creat plante de cartofi în care efectul ARN mic a fost dezactivat şi au expus plantele la temperaturi ridicate în seră. Rezultatul a fost că aceste plante au continuat să producă tuberculi de bună calitate chiar şi la temperaturi de peste 29 de grade Celsius în timpul zilei sau la 27 de grade pe timp de noapte. Următorul pas pentru cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander este testarea plantelor de cartofi în câmp deschis pentru a vedea dacă acestea pot suporta temperaturi ridicate în condiţii reale de mediu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →