Cartoful modificat genetic INIA 328, denumit neoficial „Kulli Papa” (cartof mov), conţine aproximativ 23 mg de fier şi 19 mg de zinc la suta de grame, ceea ce, potrivit cercetătorilor reprezintă o cantitate de aproximativ două ori mai mare decât în cazul soiurilor de cartofi convenţionale.
În plus, potrivit Ministerului Agriculturii din Peru, noul soi de cartofi are aproape de două ori mai mulţi polifenoli şi antioxidanţi, încât poate preveni anumite tipuri de cancer. Ministrul peruan al agriculturii, Gustavo Mostajo, este convins că acest soi unic în lume ar putea aduce o contribuţie importantă la „eliminarea foametei şi anemiei”.
Această nouă varietate de cartofi constituie un element important în realizarea obiectivului guvernului de la Lima de a rezolva problema anemiei cauzate de malnutriţie în regiunea Andină. Se estimează că aproximativ 44% dintre copiii peruani suferă de afecţiuni asociate anemiei.
Ministerul agriculturii va distribui gratuit sămânţă din acest soi special producătorilor din Anzi. Aceştia ar urma să fie cultivaţi sezonul următor iar prima recoltă ar trebui să ajungă la populaţie în câteva luni. Potrivit cercetătorilor, noua varietate de cartofi este rezistentă la boli şi poate fi cultivată până la altitudinea de 4.000 metri, cu o producţie medie de 21 tone la hectar! Pe de altă parte, culoarea purpurie şi valoarea de recunoaştere asociată prezintă un potenţial mare de export.