Carnea viitorului va veni din laborator - Revista Ferma
3 minute de citit

Carnea viitorului va veni din laborator

Carnea viitorului nu va mai proveni de la animal, ci va fi „crescută” în laborator – cel puţin aceasta este previziunea lui Nick Lin-Hi, expert în management la Universitatea din Vechta (Germania). Nick Lin-Hi cercetează viitorul alimentaţiei umane chiar în epicentrul unei zone foarte importante pentru creşterea animalelor din nordul Germaniei.

 carne din laborator1_b

 

Ea este deja pe piaţă

 

În decembrie 2020, carnea produsă în laborator a devenit realitate, odată cu aprobarea vânzării ei în pieţele din Singapore.
Participant la una dintre conferinţele EuroTier 2021, Nick Lin-Hi a arătat de ce, în opinia sa, carnea produsă în laborator va schimba întregul sector al creşterii animalelor şi economia agricolă şi subliniază provocările asociate acestei tendinţe.
Surprinzător sau nu, carnea produsă în laborator nu numai că arată la fel ca şi produsul natural, dar are şi acelaşi gust şi miros. În acelaşi timp, carnea „din laborator” poate fi produsă sustenabil, ceea ce face inutilă discuţia despre bunăstarea animalelor.

 

3 argumente în favoarea cărnii animale:

 

  1. Rumegătoarele sunt un „bioreactor” care transformă proteina vegetală în proteină animală şi pot produce 1/3 din necesarul zilnic de proteine al oamenilor, fără a intra în concurenţă cu aceştia.
  2. Utilizarea animalelor de fermă pentru transformarea proteinei vegetale în proteină animală este o situaţie reciproc câştigătoare (”a win-win situation”), deoarece rumegătoarele sunt cei mai eficienţi utilizatori de biomasă necomestibilă pentru oameni.
  3. De asemenea, replicarea în laborator a produselor de origine animală va conduce la creşterea producţiei de biomasă necomestibilă şi va creşte concurenţa pentru alimente.

 carne in laborator2_b

 

Subiect greu de… digerat

 

Competenţa tehnologică din alte domenii va fi folosită şi pentru producerea de carne în laborator. Totuşi, şi aici este nevoie de materie primă – surse proteice şi nutrienţi utilizaţi pentru a produce carne „3D”.
Acum, producţia cărnii în laborator este mai mult o chestiune de proceduri legislative, deontologice şi mai puţin de tehnologie. Subiectul este unul greu de… digerat chiar şi pentru cei care lucrează în domeniu, iar liberalismul economic va atribui responsabilitatea pentru dezvoltare consumatorului. Cu siguranţă, piaţa de valori (bursa) şi reţelele de socializare vor juca un rol important în evoluţia acestui subiect.

Click AICI află cât costă burgerul produs cu carne de laborator!

 Nick_Lin-Hi (1)_b

4 PREZICERI ALE LUI NICK LIN-HI

 

  1. Până în 2050 se va consuma cu 50% mai multă carne decât în prezent;
  2. Evoluţia tehnologiei de producere a cărnii în laborator se face rapid, în salturi;
  3. Până în 2030, circa 1/3 din necesarul de proteină al omenirii poate fi asigurat prin carnea produsă in vitro.
  4. Până la mijlocul deceniului viitor carnea produsă în laborator va avea acelaşi preţ ca şi al cărnii convenţionale, apoi doar 50% din costul cărnii convenţionale.

un articol de
GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →