În anumite intervaluri, au fost cele mai mari din Uniunea Europeană.
În acelaşi timp, preţul carcaselor de bovine înregistrează fluctuaţii de la o săptămână la alta.
Ce preţuri au porcii?
Preţul în viu, în săptămâna 6 (3-9 februarie 2020) a fost 700,40 lei/100 kg, cu 1,54% mai puţin decât în săptămâna precedentă, cu 13,60% mai mic decât în urmă cu patru săptămâni, dar, atenţie, cu 71,76% mai mare decât în acelaşi interval din 2019. Preţul de piaţă al carcaselor clasa E a fost 902,73 lei/100 kg, ceea ce înseamnă că a scăzut cu 3,13% faţă de săptămâna 5, cu 13,99% faţă de luna precedentă, dar a fost mai mare cu 70,26 % faţă de acelaşi interval din 2019. Preţul de piaţă al carcaselor clasa S a înregistrat o uşoară creşetere, cu 0,40%, în săptămâna 6, fiind 918,51 lei/100 kg. Este oricum mai mare cu 75,65 % decât în acelaşi interval al anului trecut.
Cu aceste noi valori ale preţului carcaselor clasele E şi S, România se plasează pe locul 9 în Uniunea Europeană (fără Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta), după ce anul trecut a avut cele mai scumpe carcase din spaţiul comunitar.
Precizăm că în săptămâna 6 a acestui an, au fost evaluate în România 59.789 de carcase de porc. Cele mai multe carcase, 32.847, au provenit din tranzacţii comerciale între abatoare şi furnizori, 22.199 au provenit din ferme proprii ale abatoarelor, 4.473 din prestări servicii şi 1.954 (3,27%) din comerţul intracomunitar, potrivit datelor publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor.
Cum stăm la bovine?
Preţul carcaselor de bovine cu vârsta de 8 luni sau mai mult la intrarea în abator a scăzut pe linie, în România, la toate cele trei categorii evaluate: tăuraşi, vaci şi viţele, în săptămâna 3-9 februarie 2020. Astfel, la tăuraşi, a fost 1.361.77 lei/100 kg, cu 4,10% mai mic decât în săptămâna precedentă şi cu 0,23% mai mic decât în acelaşi interval al anului trecut. Preţul vacilor a fost 1.108,78 lei/100 kg, în scădere cu 0,26% faţă săptămâna precedentă şi mai mare cu 0,98% faţă de anul trecut, în acelaşi interval. Preţul la viţele a fost 1.290,09 lei/100 kg, cu 0,44% mai mic decât în săptămâna 4 şi cu 3,21% mai mare decât anul trecut, în aceeaşi săptămână.
În acest interval au fost clasificate în România 3.387 de carcase de vită, din toate categoriile, exceptând bovinele sub 8 luni, care au însumat 80 de carcase. Cele mai multe, 1.430, au fost cumpărate de abatoare, 1.290 au rezultat în urma prestării de servicii pentru producători, 397 din prestări servicii pentru comercianţi, iar 288 au provenit din ferme proprii ale abatoarelor.
REALITATEA BATE STATISTICA?
Datele publicate de Comisia Europeană se pare că nu-i conving pe crescătorii de bovine, care acuză că ”sunt numai statistici” care nu ar reflecta realitatea. Ei au comentat în grupurile de facebook, când subiectul valorii animalelor vii a fost adus în actualitate, că preţul este ”4-5 lei/kg” oferit pentru o vacă reformă, ceea ce ar însemna 4-500 de lei/100 kg, cu peste 600 de lei mai scăzut faţă de preţul afişat pe site-ul Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor. Precizăm, totuşi, că preţurile oferite de Comisie sunt valori medii. CE anunţă că ”preţul mediu ponderat săptămânal (în viu sau în carcasă) este egal cu suma produselor dintre preţul individual (în viu sau în carcasă) şi greutatea individuală (în viu sau în carcasă) împărşită la suma ponderilor (greutăţile în viu sau în carcasă)”. Calculele statisticienilor, vedem bine, nu corespund, uneori, cu unele date din teren. Dar şi situaţiile în teren sunt foarte diferite, uneori de la o fermă la alta, fiindcă acesta e jocul pieţei. În trecut, existau pe site şi date referitoare la judeţe, care într-adevăr, relevau mari diferenţe, dar între timp, astfel de informaţii nu au mai fost afişate de comisie!
Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)