3 minute de citit

Carenţa de nutriţie în 8 imagini sugestive

Sămânța, pentru a germina, are nevoie de condiții specifice. Planta, pentru a da rod bogat, are nevoie de condiții specifice, naturale sau asigurate de fermier. Dar mai ales de nutriţie. Când elementele chimice lipsesc din sol sau când plantele sunt stânjenite în a le prelua din sol, aparea starea de carență de nutriție.

Foto 1 - Grâu - instalarea timpurie a carenței de azot

Mai putem recupera plantele? Iată trei situaţii edificatoare

1. Carenţa de azot. Revenim la o situație despre care am mai scris în numerele trecute. În 27 decembrie într-o parcelă de grâu am constatat carența de azot, cu porțiuni cu simptome severe (plantele erau îngălbenite, cu foarte puține zone verzi) (foto 1). Aplicarea de azot s-a făcut imediat, în 30 decembrie. Peste iarnă vegetația plantelor se desfășoară lent, iarna și primăvara a fost deficitară în precipitații. După 3 luni și după ce s-a fertilizat și în primăvară, încă sunt foarte evidente consecințele carenței de azot din luna decembrie: plantele puternic afectate sunt mai mici, creșterile noi sunt verzi, dar cu mult material vegetal pierdut, uscat. În zonele mai puțin afectate de carență plantele au un aspect aproximativ normal (foto 2 și foto 3).

2. Fertilizare tardivă! Efecte cu consecințe economice apar și dacă plantele nu au la timp unul sau altul dintre mineralele necesare. Adică dacă fertilizarea nu s-a făcut în corelație cu nevoia plantei, indiferent de motivul pentru care nu s-au putut aplica îngrășămintele. Situația este ilustrată în foto 4 (înainte de fertilizarea cu azot starea culturii a fost bună), foto 5 și 6 – zone cu aplicare fracționată a dozei de azot (imediat după situația din foto 4 și după 5 săptămâni) și cu aplicarea integrală a dozei de azot la 5 săptămâni după situația din foto 4. Motivul întârzierii a fost imposibilitatea de a intra în teren. La desprimăvărare au fost câteva ploi, foarte bune de altfel, dar care au rămas în zona superioră a solului, cu drenaj deficitar. Diferențele sunt vizibile.

3. Carențe în microelemente. În anumite condiții specifice pot să apară și carențe în microelemente, independent sau în corelație cu aplicarea macroelementelor, cu consecințe specifice în funcție de microelement și durată. Unele dintre acestea sunt puternic condiționate climatic și pot să apară sau să dispară repede, făcând ca starea culturii să sufere schimbări rapide și surprinzătoare: parcele frumoase se îngălbenesc după fertilizarea cu azot și parcele mai slabe încep să arate bine. Aceleași trei situații sunt ilustrate în foto 7 și foto 8, în plan general și în detaliu de plante.
Deocamdată în agricultură regula de bază rămâne observarea atentă a parcelei și punerea în context a situației constatate. Deci efort și experiență profesională.
Vă dorim vreme și vremuri bune.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →