Au fost propuse jurizării vinuri spumante provenite de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piață, altele lansate special cu această ocazie.
42 DE SPUMANTE ÎN CONCURS
Potrivit instituției organizatoare, jurizarea s-a realizat după o fișă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală să fie cât mai relevantă.
În concurs au fost înscrise 42 spumante, dintre acestea 29 fiind albe, 12 rose și 1 roșu. Au fost 28 de spumante obținute prin metoda tradițională, 13 prin metoda Charmat și unul prin metoda ancestrală. La concurs au participat 16 producători.
„A fost păstrat un echilibru perfect la jurizare: numărul de jurați doamne – domni, același! Jurizarea a fost făcută atât la general, cât și pe criterii relevante pentru consumator: metoda tradițională – metoda Charmat, spumante albe și spumante rosé, topul realizat de jurații de sex masculin, respectiv top feminin. Indiferent de rezultatele punctuale, consider că vinul spumant românesc este mult mai bine mediatizat iar acest lucru mă bucură foarte mult. Nu mă refer doar pe plan intern, ci și pe plan extern. Dorința mea este ca să continui periplul și în alte țări, astfel încât să nu mai aud remarci de genul: se face vin spumant și-n România?“, arăta Tiberiu Onuțu, organizatorul competiției.
EVALUARE SIMULTANĂ A PROBELOR
La ediţia din acest an, evaluarea probelor a avut loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, din comisie făcând parte oenologi, degustători ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), dar şi cadre didactice de specialitate ale USV Iaşi. Atât la București, cât și la Iași, juriul a fost alcătuit din 5 doamne și 5 domni, respectând inclusiv tradiția de a se introduce membri noi în echipa de jurizare.
“Un astfel de concurs desfășurat la nivel national poate să ne arate o imagine în timp real a spumantelor din România. Vinurile se schimbă în fiecare an iar vinurile spumante beneficiază de o posibilă maturare cu drojdie în timp diferit, ceea ce ne oferă posibilitatea de a descoperi aspecte noi despre vinurile pe care le degustăm, acum. De aceea, o asemenea competiție este deosebit de interesantă”, menționa Cintia Colibaba, cadru didactic la USV Iași.
COMPETIŢIE ÎN PREMIERĂ
Organizarea în premieră a unei asemenea competiții a reprezentat o importantă ocazie pentru producătorii și comercianții din domeniu de a afla unde se află propriul produs în ierarhia spumantelor din România.
“A fost o ocazie de a fi depășit pragul propriei unități de producție sau de comercializare a spumantelor românești. La el acasă, fiecare spune că are cel mai bun produs. Acum, s-a creat posibilitatea “aruncării” în competiție a acestor spumante. Fiecare a aflat la ce nivel se situează pe plan national și, desigur, a fiecare a înțeles ce anume mai are de îmbunătățit.
Pe de altă parte, trebuie asociat efectul benefic de readucere în atenție publică a domeniul producerii vinurilor spumante autohtone”, puncta academicianul Valeriu V. Cotea, cadru didactic USV Iași și reprezentant OIVV.
Competiția a fost o sursă de documentare suplimentară a cumpărătorilor de spumante românești, rezultatele competiției putând avea o anumită influență asupra alegerilor făcute de către beneficiar.
29 DE PRODUCĂTORI ROMÂNI
Potrivit informațiilor publice, în anul 2022 erau 29 de producători și comercianți de spumante la nivel naţional, cu 115 mărci de spumante, respectiv 62 obținute prin metoda tradițională, 43 prin metoda Charmat, 7 prin metoda ancestrală și 3 spumante nefiltrate.
Concursul organizat în România a beneficiat și de o jurizare paralelă de la Nisa, dar în afara competiției propriu-zise, deoarece au fost doar spumante rose iar numărul de jurați a fost foarte redus.
Analizând situația spumantelor de la noi din țară, în acest an mi-am dat seama că există producători care au vrut să ridice ștacheta, lucru care m-a bucurat. Dar, proba adevărului este atunci când aceste spumante sunt aruncate în luptă, adică în concurs!
TIBERIU ONUŢU
Organizator concurs
SPUMANTELE DE TOP
Competiția desfășurată în ziua de 28 noiembrie 2022 și-a relevat public premianții de Ziua Națională a României, la 1 decembrie 2022, pe site-ul www.viesivin.ro
Spumante albe metoda tradițională
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncușă
Podgoria Silvania Blanc de blancs
Crama Avincis
Spumante rose metoda tradițională
Podgoria Silvania rose
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Fetească neagră rose
Casa de Spumante Carastelec Carassia rose
Spumante albe metoda Charmat
Zarea Tămâioasă românească
Casa de Vinuri Cotnari ZAZ
Crama Gîrboiu Cuartz alb
Spumante rose metoda Charmat
Crama Hermeziu C`est soir rose
Alira Flamma Charme rose
Crama Gîrboiu Cuartz rose
Top jurizare feminin
Podgoria Silvania rose
Crama Hermeziu C`est soir rose
Zarea Tămâioasă românească
Top jurizare masculin
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncușă
Podgoria Silvania Blanc de blancs
Podgoria Silvania Regal
Top spumante albe
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncușă
Zarea Tămâioasă românească
Podgoria Silvania Blanc de blancs
Top spumante rose
Crama Hermeziu C`est soir rose
Podgoria Silvania rose
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Fetească neagră rose
Clasament general
Crama Hermeziu C`est soir rose
Casa de Vinuri Cotnari Colocviu Vibe Frâncușă
Podgoria Silvania rose
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi