Care este cel mai periculos dăunător al rapiţei? Măsuri de protecţie după răsărire - Revista Ferma
3 minute de citit

Care este cel mai periculos dăunător al rapiţei? Măsuri de protecţie după răsărire

Plantele de rapiţă aflate la început de drum au nevoie de apă, pentru a avea o răsărire uniformă, dar mai au nevoie şi de îngrijirea noastră. Dacă partea cu apa nu depinde de noi, partea cu îngrijirea culturii ţine 100% de priceperea şi de flerul fermierului.

Una dintre cele mai critice faze ale acestei culturi este de la răsărit la trei frunze (BBCH 10-BBCH 10). Fix în această perioadă se poate face diferenţa între profit şi pierdere. Plăntuţele de rapiţă au de trecut de atacul puricilor negri ai verzei (Phyllotreta spp.) sau al puricilor cruciferelor (Psylliodes chrysocephala).

În acest articol voi pune accent pe metodele preventive care trebuie luate, împreună cu tratamentul seminţei. Scopul acestor măsuri este a ţine sub control rezerva biologică a dăunătorilor rapiţei care atacă toamna devreme, inclusiv puricii.

protectie rapita 01 canva_b 

 

6 lucrări care vor stârpi puricii din câmpul cu rapiţă

 

1. Tratamentul seminţelor cu un insecticid oferă protecţie plantelor aflate la început de drum. În prezent, în ţara noastră, este omologată o singură substanţă activă pentru tratamentul seminţelor de rapiţă împotriva dăunătorilor care atacă în primele faze de vegetaţie, inclusiv puricii.

2. Evitaţi formarea samulastrei de rapiţă. În multe cazuri, din varii motive ce ţin de practica agricolă (inclusiv defectarea combinelor fix în toiul campaniei sau lipsa transportului recoltei), recoltatul întârzie. Cu cât întârziem recoltarea, cu atât creşte riscul deschiderii silicvelor şi a scuturării seminţelor. Chiar dacă există soluţii tehnologice pentru a întârzia deschiderea silicvelor, nu putem amâna foarte mult recoltarea. Ce se întâmplă când întârziem recoltarea. Pe lângă neajunsul pierderilor financiare ale fermei, apare şi samulastra, iar aceasta asigură o masă foarte bogată pentru noua generaţie de purici. Aceştia apar, de regulă la sfârşitul lunii iunie şi fie stau în diapauză până în toamnă, fie se hrănesc o perioadă scurtă, după apariţie, apoi intră în diapauză până în toamnă. Iar samulastra de rapiţă constituie o hrană ideală pentru purici, deci mai multe insecte vor supravieţui şi toamna vor da iama în culturile abia răsărite. Ideal ar fi ca în momentul apariţiei noii generaţii de purici, aceştia să nu aibă cu ce să se hrănescă.

3. Arătură adâncă sau mininum tillage, dar cu asolament ca la carte.

4. Combaterea buruienilor crucifere

5. Pregătirea patului germinativ ca la carte

6. O fertilizare echilibrată

 

Pe larg despre măsurile enumerate mai sus, citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2021!

Cumpără revista în format electronic AICI!

 

În final, vă urez o campanie de toamnă rodnică şi un start foarte bun al viitoarei culturi de rapiţă!

 

 protectie rapita la rasarire 2_b

Puricele negru al verzei pe samulastra de rapiţă

protectie rapita la rasarire 3_b

Phyllotreta spp. hrănindu-se pe frunzele de rapiţă

protecţie rapita la rasarire 4_b

Puricele cruciferelor hrănindu-se pe frunzele de rapiţă

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →