Cânepa ar putea reveni la modă. De ce este o cultură bănoasă, dar mai... altfel! - Revista Ferma
6 minute de citit

Cânepa ar putea reveni la modă. De ce este o cultură bănoasă, dar mai… altfel!

„Anul trecut a fost unul foarte bun pentru cânepă”, spune, spre surprinderea mea, Daniel Stanciu, directorul fabricii de prelucrare a cânepii HempFlax. ”Anul acesta, însă, nu a fost prea grozav”, mai consideră acesta.

plantatie de canepa 01_b

 

O cultură mai pe de-a îndoaselea

În faţa mirării mele evidente, a explicat: „Cânepa este o cultură diferită. La început are nevoie de multă ploaie, iar apoi de multă căldură. În prima perioadă, 2-3 săptămâni, creşterea plantei la suprafaţă este foarte lentă. Ea se dezvoltă mai ales în adâncime. Rădăcina creşte foarte mult şi se dezvoltă, atât în adâncime, cât şi în laterale. Abia apoi începe să crească tulpina. În unele perioade, creşterea este spectaculoasă. Planta se măreşte cu câţiva centimetri pe zi. Or, anul trecut, în zona noastră, vremea a fost ideală. Anul acesta, însă, nopţile răcoroase şi zilele reci au stopat creşterea”.

 

O investiţie olandeză care încă aşteaptă colaboratori

Fabrica HempFlax a fost construită în anul 2015, de către o companie olandeză, la Pianu de Jos, în apropiere de Sebeş. Locul nu a fost ales întâmplător, căci în zonă exista o tradiţie a acestei culturi, iar microclimatul regiunii este foarte favorabil. La actualele dimensiuni, fabrica ar putea prelucra 4-5 tone de materie primă pe oră. Adică producţia de pe 3-4.000 de hectare. La ora actuală, însă, nu lucrează decât pentru cele 650 de hectare de cultură din zonă. 550 sunt lucrate de societatea olandeză. Alte 100 sunt cultivate de trei fermieri învecinaţi: unul 40 ha, iar alţi doi câte 30. Asta, deşi este o cultură avantajoasă.

baloti de canepa_b 

Tehnologie simplă…

Practic, tehnologia culturii nu este una complicată. Arătura de toamnă este primul pas. ”Am încercat şi tehnici moderne, precum strip-till, semănatul direct şi altele, dar experienţa a dovedit că, totuşi, arătura de toamnă este foarte importantă pentru reuşita acestei culturi. Ideea e că sămânţa este foarte măruntă şi, de aceea, patul germinativ trebuie foarte bine pregătit. Practic, după arătura de toamnă nu se mai intră cu nici un utilaj. Se aplică o fertilizare la semănat. Se folosesc îngrăşăminte complexe,NPK”, spune specialistul.

Însămânţarea se face cu semănători montate pe o freză de păioase. Dacă este cazul, atunci când e foarte multă iarbă, fac şi o erbicidare. Semănatul se face, de obicei, la sfârşitul lui martie – prima jumătate a lui aprilie. Anul acesta, însă, a început abia la jumătatea lui aprilie şi a durat până la sfârşitul lui mai, din cauza vremii nefavorabile.

 

recoltare complicată

Recoltarea are loc, în funcţie de soi, de la mijlocul lunii august şi până în luna noiembrie. După recoltare, paiele se lasă pe loc timp de 2-3 săptămâni. Din când în când se întorc, iar apoi se balotează.

Recoltarea este singura fază tehnologică care ridică unele probleme. Utilajele specifice sunt destul de scumpe. Combina trebuie să asigure o tăiere a paielor în segmente de aproximativ 50 cm, pentru a putea fi utilizate în fluxul tehnologic. În general, tulpinile de cânepă pot ajunge şi la patru metri…

Societatea poate efectua lucrările contra cost, dar desigur că aici intervine o întreagă discuţie, referitoare la eficienţa economică. Dacă suprafeţele sunt destul de însemnate şi nu prea departe de fabrică, merită. Altfel…

           

Reglementare foarte strictă!

Înfiinţarea culturii de cânepă presupune şi respectarea câtorva reguli foarte stricte:

• În primul rând, seminţele folosite trebuie să fie certificate de producător şi să ajungă la fermă cu toate specificaţiile necesare înscrise în paşaportul fitosanitar.

• Apoi, mai este necesară o autorizaţie de cultivare, eliberată de Direcţia Agricolă Judeţeană, care trebuie reînnoită în fiecare an.

• În sfârşit, după înflorire, trebuiesc recoltate probe din cultură şi trimise pentru determinarea conţinutului deTHC(substanţa halucinogenă care determină folosirea unor varietăţi de cânepă drept drog).

 

Ţigara cât stâlpul de telegraf!

Referitor la acest aspect, vom preciza că, la soiurile de cânepă cultivate la noi, această substanţă se regăseşte în combinaţii minuscule. Practic, pentru a obţine acelaşi efect ca al unei ţigări cu marijuana ar trebui fumată o ţigară de dimensiunea unui stâlp de telegraf! Aşadar, utilizările ilegale sunt excluse din start.

 

O plantă cu utilizare totală

La ora actuală, singura parte din cânepă care rămâne neutilizată este rădăcina. Seminţele sunt folosite în alimentaţie, dar şi în industria farmaceutică. Sunt un produs foarte cerut şi bine plătit.

Fibrele textile sunt şi ele cerute, căci au multiple utilizări. Pe lângă industria textilă, sunt folosite şi într-o seamă de alte domenii, inclusiv în construcţii. Au proprietăţi izolatoare excelente, precum şi capacitatea de a absorbi cantităţi mari de umezeală. De fapt, această utilizare este una tradiţională. Directorul fabricii mi-a povestit cum, în copilăria sa, a fost restaurată biserica din satul în care locuia. ”Tot satul era acolo să îi ajute pe meşteri care pregăteau tencuiala din cânepă şi var”, şi-a amintit Daniel Stanciu.

 

Ce alte beneficii substanţiale poate aduce cânepa!

În fine, puzderia, adică pulberea rezultată în urma tocării părţii lemnoase a tulpinii, în vederea extragerii fibrelor textile, s-a dovedit şi ea utilă. Este folosită ca aşternut pentru animale, căci are o bună capacitate de izolaţie şi o putere mare de absorbţie.

Dar, cei de la HempFlax au găsit şi o altă utilizare, mai eficientă: aceea de material de construcţii. Presată în formă de cărămizi, cu un liant, se poate folosi cu succes pentru construcţii. Pentru a risipi orice îndoieli, sediul administrativ al fabricii a fost ridicat din acest material!

 baloti de canepa 02_b

Foarte important este ca plantele să fie urmărite cu atenţie când sunt mici, căci atunci sunt foarte sensibile. Dacă apare vreun atac al unor insecte, de regulă puricele cânepii, atunci trebuie aplicate urgent tratamente. De obicei, folosim Decis

DANIEL STANCIU

Directorul fabricii HempFlax

 

O CULTURĂ BĂNOASĂ

Subvenţia acordată este substanţială: 8 euro/ha din ANT şi 230 euro din Sprijinul cuplat. Dar cei 230 de euro sunt condiţionaţi de obţinerea unei producţii de cel puţin cinci tone/ha. Ceea ce în unii ani ridică un semn de întrebare, spune Daniel Stanciu.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →