Agricultorii care anul acesta au ales hibrizii de floare-soarelui din portofoliul companiei Pioneer au acum motive de bucurie, pentru că producțiile obținute le-au adus nu doar mulțumire, satisfacție și încredere, ci și titlul de Fermier campion Pioneer.
Începem prezentarea fermierilor campioni la floarea-soarelui cu domnul Aedin Celzin, cel care lucrează în județul Constanța peste 3.000 de hectare. Acesta continuă munca începută de bunicul său, care în anii ‘90 a decis să se implice în agricultură. În prezent dețin o fermă de familie în care performanța este unul dintre cuvintele cheie. Au început cu câteva hectare, iar acum lucrează 3.000 de hectare, dintre care jumătate în proprietate.
Anul acesta, în ferma familiei Celzin, structura culturilor a fost împărțită astfel: grâu – 40%, orz – 20%, porumb – 20%, floarea-soarelui – 15 % și 5% alte culturi. La floarea-soarelui, pe jumătate din suprafață, 140 ha, a fost semănat hibridul P64LE99, care i-a adus producții record, pe una dintre sole obținând chiar 5.400 kg/ha.
“Lucrez peste 3.000 de hectare în comuna Mereni, județul Constanța, pe raza a 5 localități. La floarea-soarelui aplic aceeași tehnologie de mai mulți ani. Este adevărat că încerc și metode noi, aplic noi produse, cum am făcut și în acest an pe aproximativ 20 de hectare. Am semănat în intervalul 20-25 martie la adâncimea de 5 cm, am optat pentru densitatea de 62.000 boabe germinabile/ha. Odată cu semănatul am aplicat pe rând 165 kg/ha de triplu 16. Apoi un erbicid preemergent, iar în vegetație un alt erbicid, însă nu pe toată suprafața, ci acolo unde știam că am probleme cu buruienile. În momentul în care plantele aveau 10-12 frunze am prășit toată cultura și am mai aplicat 100 kg de azot substanță brută. Am început recoltatul în primele zile ale lui septembrie, media la floarea-soarelui a fost de 3.700 kg/ka.” – Aedin Celzin.
Fermierul constănțean a fost mulțumit de producția obținută, iar pe parcursul procesului de vegetație a întâmpinat și probleme, însă nu unele pe care le-ar fi putut controla, fiind vorba despre temperaturile scăzute din perioada 15-18 aprilie atunci când s-au înregistrat temperaturi sub 0°C, iar floarea a răsărit la mai bine de o lună de la semănat. Nici seceta nu a ocolit ferma familiei Celzin, așa cum s-a întâmplat de altfel în mai toată țara, însă și în aceste condiții, hibridul P64LE99 și-a respectat statutul de lider și nu a dezamăgit la proba cântarului. Din aceste motive, fermierul Aedin Celzin va semăna și anul viitor hibridul Pioneer, pe cel puțin același număr de hectare.