Campania e în toi! ÎNSĂMÂNŢĂRILE de primăvară, la TURAŢIE maximă! - Revista Ferma
3 minute de citit

Campania e în toi! ÎNSĂMÂNŢĂRILE de primăvară, la TURAŢIE maximă!

Agricultorii nu au răgaz. În zona Certeju de Sus, agronomul Petru Dalie, administratorul societăţii Agroarta, Petru Dalie face… “artă agronomică” în câmpurile cultivate. Spre exemplu, anul trecut, cu hibridul P9175 de la Pioneer, a obţinut o producţie de 13.000 kg/ha, în condiţii de neirigare. În ferma lui vegetală lucrează în arendă o suprafaţă de şapte sute de hectare în plină luncă a Mureşului, pe un sol aluvionar. Petru Dalie are semănate două sute de hectare cu grâu. Cultura a ieşit bine din iarnă şi, în urma ploilor căzute, s-a mai recuperat din deficitul de apă din sol din anii anteriori, în proporţie de 80 la sută. Prelucrarea solului în primăvara aceasta a fost mai greoaie, fermierul fiind nevoit să ogorească circa zece la sută din suprafaţă. “Am semănat câte zece hectare cu ovăz şi orzoaică de primăvară şi am plantat vreo trei de cartof. Acum pregătim terenul pentru soia pe aproape 60 ha, floarea-soarelui pe 200 ha şi porumb pe 220 ha. De regulă, cultivăm mai mulţi hibrizi de la companiile Pioneer şi Monsanto”, a precizat fermierul din Certeju de Sus.
Petru Dalie a ţinut să ne spună că se bazează pe priceperea unor mecanizatori destoinici, precum: Eugen Iluţă şi Emil Cepălău, care vor intra la înfiinţarea culturii de soia în prima decadă a lunii aprilie, atunci când la adâncimea de semănat sunt cel puţin 12 grade Celsius. După care va începe încorporarea seminţelor de floare şi porumb.

semanat-in-aprilie_b

Şi fermierii timişeni grăbesc pasul. Spre exemplu, Nicolae Ştefan Petrea, din Recaş, administrează o suprafaţă de 130 ha, din care 30 sunt cultivate cu grâu de toamnă. Nu este mulţumit de starea culturii, talia este mai mică, semn că plantele nu au avut suficiente condiţii să se dezvolte normal. Ploile de la sfârşitul lunii martie au zădărnicit pentru câteva zile activitatea din câmp. De îndată ce vremea a permis, fermierul a mobilizat la lucru utilajele mecanice pentru fertilizarea înainte de semănat. “În această campanie de lucrări agricole de primăvară mi-am programat să semăn 25 ha cu floarea-soarelui şi restul de 75 ha cu porumb. Fertilizez terenurile pe care voi pune porumb în două etape cu NPK triplu 15, în doză de vreo 250 kg la hectar, apoi cu azotat de amoniu – 300 kg/ha. La floarea-soarelui, aplic o doză mai mică de fertilizanţi chimici, în medie 400 kg/ha”, ne-a declarat Nicolae Ştefan Petrea.
Fermierul din Recaş ne spune că are în vedere în această perioadă şi efectuarea primului tratament fitosanitar la cultura grâului cu Falcon Pro, fungicid sistemic pentru prevenirea şi combaterea bolilor foliare şi ale spicului (în doză de 0,7 l/ha), dar şi o lucrare de erbicidare cu Sekator Progress OD, un produs sulfonilureic cu acţiune sistemică, pentru combaterea buruienilor dicotile anuale şi perene, în doză de 0,15 l/ha.

Despre desfăşurarea campaniei de primăvară în alte zone ale ţării, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →