2 minute de citit

Campania de semănat: 3 mituri spulberate

Campania de semănat 3 mituri spulberate_b
Mitul nr. 1: 
Semănați soia după porumb!

Se crede că soia ar trebui semănată întotdeauna după porumb, însă soia semănată timpuriu ajunge, în general, la închiderea coronamentului mult mai devreme. O masă foliară mai bogată ajută atât la o mai mare capacitate de fotosinteză, cât şi la reducerea evaporării/uscării solului între rândurile de plante. „Cercetările arată că semănatul mai devreme al soiei crește perioada de vegetaţie şi randamentul culturii”, spune Mary Gumz. 

Datele Pioneer arată că fermierii pot pierde circa 17-30 kg/ha cu fiecare zi de întârziere la semănatul soiei după mijlocul lunii aprilie.

Desigur, decizia privind epoca optimă de semănat trebuie luată având în vedere condițiile specifice din câmp şi hibridul/soiul cultivat. Oricum, dacă prognozele prevăd ploi reci, semănatul trebuie amânat.

 

Mitul nr. 2: Norma de semănat la porumb nu ar trebui să varieze prea mult

Greșit! Hibridul, condițiile din câmp (patul germinativ) și randamentul dorit ar trebui să dicteze norma de semănat.

„Norma de semănat se schimbă de la an la an, de la hibrid la hibrid și de la câmp la câmp”, spune Mary Gumz. „În general, fermierii ar trebui să planifice o creştere cu 5% a normei de semănat faţă de densitatea finală dorită, pentru a compensa eventualele pierderi de germinare sau din primele faze de creştere. În mediile extreme sau dificile, norma de semănat ar trebui crescută cu încă 5%”, a adăugat cercetătoarea. 

 

Mitul nr. 3: Porumbul se seamănă la mică adâncime 

Greșit din nou! „Porumbul semănat superficial, la mai puțin de 5 cm adâncime, duce la o răsărire neuniformă și la un risc ulterior mai mare privind randamentul. Un studiu realizat de Pioneer a arătat că, în medie, porumbul semănat la o adâncime de 7,5 cm a răsărit complet mai repede și mai uniform decât cel plantat la adâncimea de 2,5 cm”, a punctat Mary Gumz.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →