BURSA CEREALELOR - aprilie 2018 - Revista Ferma
4 minute de citit

BURSA CEREALELOR – aprilie 2018

Grupul irlandez Origin Enterprises apreciază că starea culturilor de iarnă este bună în majoritatea marilor regiuni agricole din Europa. Pierderile nesemnificative semnalate în prima parte a sezonului actual creează bune perspective pentru cea de-a doua jumătate a anului agricol, cea mai importantă de altfel.

Grau_b
Origin Enterprises apreciază că în Marea Britanie, anul acesta, până la 4,5 milioane hectare de culturi agricole vor ajunge în etapa de recoltare, din care puţin peste 2,8 milioane hectare însămânţate în toamnă.
În acest sezon, în România au fost raportate 3,2 milioane hectare semănate în toamnă şi împreună cu cele care vor fi însămânţate în primăvară se va ajunge la un total de 8,4 milioane hectare. Culturile agricole de toamnă se prezintă într-o stare bună de vegetaţie şi nu au suferit semnificativ în timpul iernii.
Şi în Ucraina, culturile de iarnă sunt în stare bună, pe o suprafaţă de 7,8 milioane hectare. În primăvară este de aşteptat ca suprafaţa semănată să fie mai mare decât anul trecut. Astfel, se estimează că în 2018 vor fi cultivate peste 22,7 milioane hectare, în creştere cu aproximativ 300 mii hectare faţă de anul trecut.
O scădere a suprafeţei cultivate în toamnă (-2,9%) s-a înregistrat în Polonia, unde au fost semănate numai 4,6 milioane hectare, mai ales din cauza precipitaţiilor abundente din nordul ţării. Cu toate acestea, se aşteaptă ca acest deficit să fie recuperat printr-o creştere a terenului semănat în primăvară, până la suprafaţa totală înregistrată anul trecut de 8,1 milioane hectare.
Valul de ger din luna februarie – „Beast from the East” – a produs pagube în unele zone din Germania şi Polonia. Dar o eventuală scădere a producţiei de grâu din aceste regiuni poate fi compensată de producţia mai mare aşteptată în România. }ara noastră a depăşit anul trecut pentru prima dată producţia de 9 milioane tone şi a devenit al treilea mare exportator de grâu al Uniunii Europene.
În acelaşi timp, în Ucraina, UkrAgroConsult a majorat prognoza pentru producţia de grâu cu aproximativ 1,2 milioane tone, până la 26,3 milioane tone. Culturile de cereale de iarnă din Ucraina sunt în cea mai bună stare de vegetaţie din ultimii patru ani, conform rapoartelor oficiale.

Egiptul continuă să cumpere grâu din Rusia
La ultima licitaţie din 6 martie a.c., Egiptul a achiziţionat 175 mii tone grâu de panificaţie din Rusia, cu livrare în perioada 05-15 aprilie 2018, la un preţ mediu de 230,63 dolari/tonă, C&F. Preţul FOB primit de traderi a fost de 213 dolari/tonă pentru 55 mii tone, respectiv 60 mii tone cu 215,0 dolari/tonă de la GTCS şi 60 mii tone cu 214,95 dolari/tonă de la Garant Logistic.
La licitaţia anterioară (21 februarie a.c.), Egiptul a cumpărat 120 mii tone grâu de panificaţie tot din Rusia, cu livrare în perioada 22 martie – 01 aprilie, la preţul mediu de 223,50 dolari/tonă, C&F.
Cu toate că Egiptul plăteşte mai mult pentru grâul din Rusia, analiştii pieţei internaţionale semnalează o încetinire a ritmului de creştere a preţului la grâul rusesc. Astfel, în ultimii trei ani acest preţ plătit de Egipt a crescut cu 11%. Numai în ultimul sezon preţul grâului rusesc a crescut cu 9,7%, ajungând la cel mai înalt nivel din 2014. Această creştere se înregistrează mai ales pe fondul scăderii ofertei de grâu din Ucraina. Conform estimărilor actuale, este de aşteptat ca seceta din SUA să continue şi să susţină această tendinţă a preţurilor.
Numai în acest sezon, Egiptul, a cumpărat 5,87 milioane tone de grâu, din care 4,7 milioane tone din Rusia, mai mult de 80% din total achiziţii. La cea mai recentă licitaţie, preţul mediu a fost puţin peste 214 dolari/tonă C&F, în timp ce la ultima licitaţie din decembrie 2017 preţul mediu a fost de 193,35 dolari/tonă C&F.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →