Situaţia se menţine până la viitoarea campanie de recoltat la grâu şi rapiţă, dar mai ales în aşteptarea estimărilor privind recolta viitoare de porumb.
Până la finalul sezonului 2022/2023, stocurile de grâu ar putea să atingă 15 milioane de tone în Uniunea Europeană, concentrate cu precădere în ţările estice limitrofe cu Ucraina, care nu au reuşit să-şi exporte toate cerealele.
La nivel mondial, stocurile reportate sunt, de asemenea, ridicate în Australia, datorită unei recolte record, şi în Rusia, unde sunt estimate 15-20 mil. tone. Volumul record al stocurilor ruseşti asigură, aşadar, deja o bună disponibilitate, chiar şi în cazul unei viitoare producţii mai scăzute, prognozate la 80-85 mil. tone.
Pentru moment, doar în SUA există o uşoară îngrijorare privind producţia de grâu, ca urmare a condiţiilor meteorologice grele din iarnă.
Din punct de vedere comercial, se aşteaptă ca cei mai mari opt exportatori să vândă un volum record de 185 mil. tone în sezonul 2022/2023, din care 42 mil. tone Rusia, 13,5 mil. tone Ucraina şi 35 mil. tone India şi UE.
China a devenit cel mai mare importator de grâu din lume în sezonul 2022/2023, cu 12 mil. tone, din dorinţa de ”a-şi asigura securitatea alimentară, dar şi ca urmare a preţurilor interne ridicate la grâu şi porumb”, subliniază Marc Zribi, şef sector cereale şi zahăr la FranceAgriMer.