Bursa agricolă. REZERVE MARI DE GRÂU ÎN UE - Revista Ferma
2 minute de citit

Bursa agricolă. REZERVE MARI DE GRÂU ÎN UE

Situaţia se menţine până la viitoarea campanie de recoltat la grâu şi rapiţă, dar mai ales în aşteptarea estimărilor privind recolta viitoare de porumb.

Până la finalul sezonului 2022/2023, stocurile de grâu ar putea să atingă 15 milioane de tone în Uniunea Europeană, concentrate cu precădere în ţările estice limitrofe cu Ucraina, care nu au reuşit să-şi exporte toate cerealele.

La nivel mondial, stocurile reportate sunt, de asemenea, ridicate în Australia, datorită unei recolte record, şi în Rusia, unde sunt estimate 15-20 mil. tone. Volumul record al stocurilor ruseşti asigură, aşadar, deja o bună disponibilitate, chiar şi în cazul unei viitoare producţii mai scăzute, prognozate la 80-85 mil. tone.

Pentru moment, doar în SUA există o uşoară îngrijorare privind producţia de grâu, ca urmare a condiţiilor meteorologice grele din iarnă.

Din punct de vedere comercial, se aşteaptă ca cei mai mari opt exportatori să vândă un volum record de 185 mil. tone în sezonul 2022/2023, din care 42 mil. tone Rusia, 13,5 mil. tone Ucraina şi 35 mil. tone India şi UE.

China a devenit cel mai mare importator de grâu din lume în sezonul 2022/2023, cu 12 mil. tone, din dorinţa de ”a-şi asigura securitatea alimentară, dar şi ca urmare a preţurilor interne ridicate la grâu şi porumb”, subliniază Marc Zribi, şef sector cereale şi zahăr la FranceAgriMer.

Click AICI şi citeşte o serie de articole realizate de La France Agricole despre piaţa mondială a grâului!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →