7 minute de citit

”Bunătățile de acasă”, din fermă până la furculiță

IMG 20230520 132730 ”Bunătățile de acasă”, din fermă până la furculițăÎn comuna Cotnari, din județul Iași, Elena Cocuța Bujor are o fermă integrată de familie și, în această perioadă, prin intermediul a două start-up-uri, își diversifică și își extinde activitățile.

De câțiva ani buni, produce fructe și legume pe care le transformă în dulcețuri, gemuri, compoturi, zacuscă, salate și diverse varietăți de conserve care mai de care mai gustoase.
Crește și păsări, mai ales găini ouătoare, deoarece a dezvoltat și o activitate de panificație – patiserie – cofetărie tot mai apreciată iar ouăle sunt necesare pentru prepararea bunătăților culinare.
Totul se desfășoară în sistem cât mai natural posibil, deoarece Elena Cocuța Bujor este adepta unei alimentații cât mai sănătoase.

PUNCT DE DESFACERE PENTRU PRODUSELE LOCALE

De aproximativ un an de zile, antreprenoarea a început să pună în practică planul de modernizare atât a activității din domeniul procesării fructelor și legumelor, cât și a segmentului de panificație.
Mai mult, pe sistemul ”Produs local, consum local” (la alte popoare se numește ”Produs la kilometrul zero”), Elena Cocuța Bujor a demarat proiectul de înființare a unui restaurant/autoservire chiar în Cotnari, județul Iași, pe drumul care face legătura dintre Târgu Frumos și Hârlău, acolo unde deocamdată are un punct de desfacere a produselor proaspete și conservate.

20230506 183227 ”Bunătățile de acasă”, din fermă până la furculiță
“Unele produse sunt obținute și prin colaborarea cu alte 5-6 ferme de familie din comună. În urmă cu 3-4 ani, colaboram doar cu 2-3 fermieri, dar acum am lărgit aria colaborării și diversitatea produselor oferite în cadrul punctului de desfacere denumit “Bunătăți de acasă”. Este vorba, mai ales, despre lactate proaspete și procesate, produse din carne de porc, de oaie și de vită, cum ar fi preparatele afumate și neafumate, cârnați, tochitură la borcan etc.”, spune Elena Cocuța Bujor.

RESTAURANTUL DIN COTNARI

Proiectul restaurantului/autoservire a venit de la sine și este în desfășurare. ”Vrem să îl finalizăm cât mai curând posibil, astfel încât să putem oferi produse alimentare gustoase și, mai ales, locale. Având în vedere faptul că în Cotnari nu există niciun restaurant, sunt încrezătoare că ideea va fi bine primită. Va fi o cale de valorificare a mai multor tipuri de produse locale iar eu mă gândesc că voi putea să dezvolt mai mult atât partea de legumicultură/pomicultură, cât și partea de creștere a păsărilor.
De exemplu, anul trecut am avut 1000 de păsări (oricum, mai puține decât altădată, când aveam și 3 mii de păsări), dar anul acesta am redus la 300 capete. Cu siguranță, voi relua creșterea unui efectiv mai mare de păsări, nu numai pentru faptul că va crește volumul de producție de panificație – patiserie – cofetărie, ci și pentru că va crește necesarul, inclusiv în cadrul restaurantului”, arăta Elena Cocuța Bujor.

foto 1 1 ”Bunătățile de acasă”, din fermă până la furculiță
”Mai bine să alegi mai puțin, dar mai bun!” ELENA COCUȚA BUJOR

2 PROIECTE START-UP PENTRU MODERNIZAREA ACTIVITĂȚII

Prin intermediul a două start-up-uri, proiectul de modernizare a activității din domeniul panificație – patiserie – cofetărie a ajuns în faza de finalizare, având obiectivul de a putea livra produse, inclusiv pe comandă, pentru diverse evenimente private și publice.
”Au venit și astfel de solicitări, deoarece s-a auzit de calitatea produselor noastre. Eu am studii în domeniu și, împreună cu angajații mei, am reușit să ajung la un nivel de înaltă calitate. Acest lucru mă bucură și mă stimulează să fac un nou pas către dezvoltare. Nu este simplu, dar nici imposibil”, afirmă antreprenoarea.
Un prim start-up a fost realizat de la zero, cu ajutorul unei firme de consultanță, iar cel de-al doilea a fost cumpărat. Ambele vizează achiziționarea de utilaje și echipamente moderne de patiserie și panificație, dar care pot fi utilizate și pentru obținerea preparatelor și a conservelor din legume-fructe.

foto 3 1 ”Bunătățile de acasă”, din fermă până la furculiță

CE ACHIZIȚII AU FOST FĂCUTE?

”De exemplu, plita electrică 4 ochiuri cu cuptor ne este de folos pentru garantarea unei mai mari siguranțe în utilizare și se curăță foarte ușor, vitroceramica fiind un material incoruptibil, rezistent la temperaturi înalte. Marele avantaj al acestui echipament este acela că funcționează fără probleme cu oalele clasice, comparativ cu alte tipuri de plită.
De asemenea, achiziționarea unui Bain Marie NG-2/1 ajută la modalitatea de fierbere a alimentelor într-un ritm încet, pentru a nu se coagula, prin așezarea recipientului în care se află respectivul aliment în echipamentul special achiziționat.
Pe aceleași considerente, de asigurare a unei bune funcționalități a activităților de procesare a materiilor prime și de obținere a unor alimente sănătoase, start-up-urile ne-au adus resurse pentru a dota făbricuța (laboratorul) de preparare a alimentelor și cu alte echipamente moderne, precum un aparat de menținere cald, cuptor mixt 10 tăvi digital electric, mașină de spălat vase, mixer de mână cu tel și braț, masă refrigerare, dulapuri de refrigerare și de congelare, vitrină frigorifică etc.”, explica Elena Cocuța Bujor.

foto 2 1 ”Bunătățile de acasă”, din fermă până la furculiță

PROIECTE ÎN LUCRU: MAGAZIN ONLINE ȘI SOFT DE GESTIUNE

Un proiect aflat la început de drum este cel de achiziționare și utilizare a unui pachet digital format din site și soft de gestiune, având convingerea că realizarea unui site web ajută la schimbarea modului în care omul poate percepe fiecare afacere în parte.
“Proiectul vizează în primul rând clienții locali, deoarece mulți oameni caută cele mai apropiate firme sau companii, atunci când se decid să apeleze la un produs, fiindcă acestea pot fi mult mai ușor de cercetat și verificat. Se poate întreține o relație cât mai apropiată cu portofoliul de clienți, în legatură cu dorințele acestora în vederea produselor și serviciilor oferite, iar aceștia pot lăsa un feedback, lucru care reprezintă un mare avantaj în alegerile oamenilor.
Prin intermediul unui site web de promovare se pot administra mai ușor clienții online, iar o bază de date virtuală care include toate datele de contact ale celor interesați va facilita contactarea acestora. Totodată, pentru o gestiune mai amplă a bazei de date de clienți vom achiziționa un soft de gestiune cu ajutorul căruia vom putea trimite campanii de newsletter în legătură cu promoțiile oferite de către societatea noastră, vom putea gestiona contractele încheiate cu diferiți clienți și furnizori atât pe plan local, cât și pe plan național/internațional. Pe lângă aceste lucruri, softul de gestiune ne va oferi o bună organizare a documentelor”, mai arăta Elena Cocuța Bujor.

A REVENIT ÎN ROMÂNIA ȘI BINE A FĂCUT!

Realizarea investițiilor în modernizarea și extinderea capacităților de producție reprezintă un vis împlinit după 3 ani de muncă și de încercări de identificare a soluțiilor de finanțare.
Primele investiții în utilaje moderne au fost realizate din resurse proprii și cu plata în rate, imediat după revenirea definitivă a Elenei Cocuţa Bujor din Italia, țara în care a încercat să lucreze dar nu s-a acomodat, spre deosebire de toți ceilalți 6 frați ai săi care continuă să lucreze în străinătate.

CÂT TEREN LUCREAZĂ ELENA?
Pe lângă cele 3 ha de livadă și aproape 2 ha cu legume în câmp, Elena Cocuța Bujor deține 5 ha de teren arabil pe care cultivă grâu cu scopul de a realiza în sistem propriu făina necesară pentru obținerea produselor de panificație și patiserie.

 

un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →