“Bunăstarea la porcine” a fi sau a nu fi… o nouă sesiune de finanțare? - Revista Ferma
5 minute de citit

“Bunăstarea la porcine” a fi sau a nu fi… o nouă sesiune de finanțare?

bunastare porcine m “Bunăstarea la porcine” a fi sau a nu fi… o nouă sesiune de finanțare?

Mai mult, MADR a anunțat și perioada de depunere a cererilor, aceasta urmând a se întinde până la jumătatea lunii ianuarie a anului 2013.

“Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să lanseze o nouă sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 „Plăți privind bunăstarea animalelor” – pentru sectorul porcine. Sesiunea urmează a se desfășura în perioada 17 decembrie 2012 – 16 ianuarie 2013”, se arată în comunicatul MADR, postat pe site-ul ministerului la data de 6 decembrie 2012.

 

Fermierii au crezut în intenția MADR

Precizăm că prima sesiune de depunere a proiectelor pe Măsura 215 privind plățile pentru bunăstarea animalelor – porcine, s-a desfășurat în perioada 16.07.2012 – 15.08.2012, conform Ghidului Solicitantului privind plățile pentru bunăstarea animalelor – porcine – Măsura 215.

Astfel, crescătorii de porcine care au finalizat întocmirea dosarelor după data limită a acestei sesiuni au sperat că vor putea depune cereri în sesiunea anunțată ulterior. În această situație s-au aflat și patru fermieri din județul Giurgiu. Fermierii au obținut autorizația de funcționare de la Direcția Sanitar-Veterinară Județeană la scurt timp după ce sesiunea din 2012 s-a închis.

Aceștia au conceput și transmis o adresă comună la MADR, în atenția ministrului Secretar de Stat Achim Irimescu, pentru a le comunica oficialilor din minister și pentru a le sugera colegilor de breaslă necesitatea deschiderii unei noi sesiuni de primire a cererilor pe Măsura 215.

Semnatarii adresei sunt societățile Agriprest SRL, comuna Prundu, cu o capacitate de 6000 de capete/an; Ferma Sărmașu SRL, localitatea Sărmășel-Gară, cu o capacitate de 6000 capete/an; Agrodun Internațional, din localitatea Radomirești, cu o capacitate de 8000 capete/an; Intermotocros SRL, din localitatea Puieni, cu o capacitate de 12.000 capete/an.

“Fermele (menționate anterior – n. red) au făcut eforturi pentru a respecta în întregime condițiile de bunăstare a animalelor (grad de populare redus, iluminat etc). În urma mai multor discuții avute la minister ni s-a comunicat intenția de a se lansa o nouă sesiune de depunere a angajamentelor începând cu data de 17 decembrie 2012, lucru care nu s-a întâmplat.

O parte din societățile amintite și-au încheiat deja un ciclu de producție cu cheltuieli suplimentare pentru asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor.

Prin prezenta solicităm deschiderea unei noi sesiuni de depunere a angajamentelor cu amendamentul plăților compensatorii pentru perioada de după 16 august 2012, în caz contrar vom fi puși în situația imposibilității continuării activităților curente (colaps financiar)”, se precizează în adresa înaintată MADR.

 

Pierderi de 420.000 lei/ciclu de producție

Crescătorul de porcine Mihai Dune, administrator al SC Agrodun Internațional din Radomirești, Giurgiu, ne-a spus că prin respectarea normelor de bunăstare la porcine fermierii suportă pierderi însemnate la fiecare ciclu de producție. Un calcul simplu privind doar unul dintre punctele din Pachetul de bunăstare (Pachetul 1 – Creșterea cu cel putin 10 la sută a spațiului alocat disponibil fiecărui animal) arată că, spre exemplu, „la o capacitate de 3000 de capete/ciclu este necesară o suprafață de 10 la sută în plus pentru ca porcii să beneficieze de un spațiu mai mare.

Eu reduc efectivul pentru a crea spațiul necesar și acest fapt îmi aduce un deficit de 300 de porci grași la vânzare. Aici apar pierderile”, ne-a explicat Mihai Dune.

De asemenea, fermele care au avut deja ciclu de producție și au respectat normele de bunăstare, au suportat cheltuieli de circa 140 lei/cap de purcel. „În condițiile în care noi nu primim banii de la APIA pe bunăstare, la un ciclu de producție de 3000 de purcei avem pierderi de circa 420.000 lei.

Asta, pe lângă diferențele dintre ajutoare la nivel european. Spre exemplu, în Germania, pentru bunăstarea la porcine se primește suma de 60 euro/cap de purcel, pe când la noi suma e de 140 de lei, respectiv 30,4 euro/cap de purcel”, explică Mihai Dune.

La Minister, fermierii au fost primiți din nou cu… promisiuni. „Ni s-a comunicat să așteptăm până pe data de 13 ianuarie a.c. și că  există șanse mari să se publice în Monitorul Oficial un document în acest sens”, spune fermierul.


APIA: „NU AM FOST INFORMAȚI OFICIAL”

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură ne-a comunicat că și în condițiile în care Ministerul Agriculturii a publicat, la începutul lunii decembrie, un comunicat privind noua sesiune de depunere a dosarelor, la această dată nu primește cereri pe Măsura 215 – sectorul porcine.

“Ultima sesiune de primire a cererilor pentru ajutorul privind bunăstarea la porcine a fost deschisă în perioada 16 iulie – 15 august 2012. O altă sesiune nu există. APIA nu a primit nici o informare oficială, așadar nu se primesc cereri”, ne-au spus reprezentanții APIA.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →