Bumbacul este cea mai veche cultură comercială din lume şi una dintre cele mai importante culturi de fibre din industria textilă globală. Planta de bumbac a fost achimatizată iniţial în climatele tropicale şi subtropicale ale lumii. La nivel global, bumbacul este cultivat pe o suprafaţă de peste 30 de milioane de hectare şi are o producţie totală de peste 70 de milioane de tone de bumbac seminţe. Randamentul mediu de bumbac seminţe în lume este de peste 2.000 kg/ha iar cel mai mare producător de bumbac din lume (China) obţine un randament mediu care este dublu faţă de media mondială. China,India, Statele Unite şiPakistansunt cei mai mari producători de bumbac pentru seminţe din lume.
Cerinţe la cultivare
Bumbacul (Gossypium hirsutumL.) este o plantă care se devoltă bine în ţările cu vreme caldă şi căreia nu-i place deloc umezeala. Aceasta este principala pretenţie a culturii. De asemenea, este importantă setarea corectă a adâncimii de semănat pentru tipul de sol.
În prezent, este cultivat în 100 de ţări şi satisface o treime din cererea globală de fibre naturale. Indiferent de regiunile de cultivare, producţia de bumbac din întreaga lume este constrânsă de incidenţa mare a dăunătorilor şi a bolilor, presiunea buruienilor şi evoluţia rezistenţei la erbicide a buruienilor, salinitatea şi degradarea solului şi fenomenele climatice precum seceta, inundaţiile şi valurile de căldură. Potenţialul şi constrângerile de producţie a culturilor pot varia în funcţie de ţară. Introducerea bumbacului modificat genetic (MG) şi adoptarea acestuia de către marile ţări producătoare au schimbat tendinţele globale în producţia de bumbac. Deşi adoptarea bumbacului MG a asigurat o reducere a utilizării insecticidelor şi a îmbunătăţit controlul buruienilor cu spectru larg datorită flexibilităţii în gestionarea buruienilor pe bază de erbicide, durabilitatea bumbacului MG ar putea fi pusă în pericol de evoluţia rezistenţei la insecte şi biotipurile buruienilor. În context, ştiinţa şi tehnologia ar trebui să lucreze mână în mână pentru a minimiza incertitudinile şi pentru a explora mai multe căi pentru un sistem de producţie de bumbac profitabil, ecologic şi durabil.
Grecia deţine supremaţia în Europa
Bumbacul cules în Grecia este recunoscut pentru calitatea sa înaltă în ceea ce priveşte lungimea, rezistenţa şi micronarul (un indiciu al fineţei fibrei). În ţară sunt peste 45.000 de cultivatori de bumbac, iar bumbacul este plantat în prezent pe aproximativ 270.000 de hectare – 10% din totalul terenului agricol. În 2020, Grecia a devenit o ţară recunoscută pentru standardul de bumbac mai bun şi 11 grupuri de afaceri agricole s-au înscris la certificarea AGRO-2, cuprinzând aproximativ 30.000 de hectare plantate şi 4.000 de fermieri. Până la sfârşitul anului 2022, aproximativ 5.000 de fermieri vor cultiva bumbac cu licenţă AGRO-2 (echivalent cu Better Cotton) pe 40.000 de hectare, producând aproximativ 185.000 de baloţi.
Click aici şi vezi ce considerenta iau în calcul fermierii în selectarea soiurilor de bumbac! https://hundredpercentcotton.com/farm/cotton-variety-selection/
Citeşte articolul integral în revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2022!
Cumpără revista în format electronic de AICI!
un articol de Paula Ciupag