Broccoli, o cultură ocolită de fermierii români - Revista Ferma
7 minute de citit

Broccoli, o cultură ocolită de fermierii români

foto1 pag30 m Broccoli, o cultură ocolită de fermierii români

Cu toate acestea, legumicultorii români nu cultivă broccoli la scară largă, motivând lipsa unei pieţe care să le asigure desfacerea, preferând culturile de varză şi de conopidă.

 

Zilele deschise Clause

În perioada 29-30 septembrie, Agris Seeds Plants – reprezentanta companiei greceşti pe piaţa românească – a organizat evenimentul de prezentare a loturilor demonstrative cu specii de vărzoase, înfiinţate anul acesta la Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, cu soiuri produse de Clause.

O parte dintre fermierii prezenţi la evenimentul Agris Seeds Plants ne-au declarat că şi-ar dori înfiinţarea unor culturi de broccoli, dar există unele dezavantaje: are o perioadă scurtă de recoltare şi nu poate sta foarte mult în câmp. Dacă nu se recoltează repede, înfloreşte şi cultura este compromisă. Deocamdată, în structura de culturi a fermelor legumicole, broccoli nu ocupă suprafeţe mai mari de un hectar.

Despre lipsa unei pieţe privind desfacerea producţiei de brocolli vorbeşte şi Nicolae Răducanu, reprezentantul Agris Seeds Plants în zona Olteniei: „Broccoli nu este primit de fermieri pentru că nu există piaţă. La noi broccoli se importă. Cerere este, însă în oraşele mari. Noi sperăm ca în curând piaţa să se dezvolte. După vânzările de seminţe, piaţa românească de brocolli este estimată la 300-400 ha”.

Michalis Tzounis, country manager Agris pentru Bulgaria, spune că piaţa de seminţe pentru vărzoase din Bulgaria este foarte asemănătoare cu cea din România, legumicultorii preferând aceleaşi soiuri. “În Bulgaria, piaţa pentru conopidă şi broccoli este în creştere. Acum 10 ani nimeni nu cultiva în Bulgaria conopidă sau broccoli.

Au început întâi cu conopida, iar relativ recent, fermierii au început să cultive şi broccoli. La conopidă, cel mai mult vindem Nautilus, apoi Aviso, iar la varză pe primul loc este Mission, apoi Bravo şi Potomak. Se caută plante cu căpăţâna mare”.

 

8000 lei/an per hectarul de vărzoase

Nici producătorul Vasile Mirică, cel care a pus la dispoziţie cei 1.000 mp de teren pentru înfiinţarea loturilor demonstrative, nu optează pentru cultivarea broccoli pe suprafeţe mari, pentru că nu are unde să-şi vândă producţia. În acest an, legumicultorul a cultivat 2,5 ha cu varză şi estimează o producţie de 35 t/ha, faţă de aproximativ 45 tone/ha obţinute într-un an bun.

Cu toate acestea, nu este sigur că va reuşi să valorifice întreaga producţie de varză. „Distribuţia este la noroc. Mergem în marile pieţe, şi la Bucureşti, şi pe plan local, dar nu se ştie dacă vindem tot. De profit nu putem spune nimic. M-a costat în jur de 8.000 lei un hectar de cultură cu varză, iar preţul a ajuns acum în piaţă la 0,4 lei/kg”, spune dezamăgit Vasile Mirică.

 

Trei soiuri de broccoli

La „Zilele deschise Clause”, Agris Seeds Plants le-a propus fermierilor români doar trei soiuri de broccoli, având în vedere cererea slabă pentru această specie. Koros este un soi de vară-toamnă, cu o perioadă de vegetaţie de 75-80 de zile. „Este un sortiment nou, cu căpăţâni rotunde şi netede, având o recoltare grupată. Nu prezintă colet gol, ceea ce asigură rezultate bune pentru producţiile din timpul verii”, susţin reprezentanţii companiei.

Sirtaki este un sortiment din segmentul timpuriu de vară, cu o perioadă de vegetaţie de 75-80 zile, produce căpăţâni rotunde, uşor aplatizate, cu greutăţi de 450-550 gr. Prezintă un colet lung pentru o recoltare uşoară.

Rumba are perioada de vegetaţie de 85-90 zile şi produce căpăţâni dese şi compacte, având gust mediu-fin. Este ideal pentru producţii de toamnă.


Zece sortimente de varză

Mission este unul dintre cele mai vândute soiuri de varză. Acesta ajunge la maturitate după 75-80 de zile, fiind o varietate timpurie cu densitate bună a frunzelor şi rezistent la crăpare. Kaporal este un soi cu o creştere rapidă şi cu tijă scurtă, cu căpăţâni uniforme cu structura internă albă şi de calitate; asigură o exploatare foarte bună a terenului.

Potomak, varietate din segmentul de vară, produce căpăţâni rotunde uşor aplatizate, cu o greutate de 2,5-3 kg şi are o rezistenţă ridicată la Xanthomonas.
Pentru plantarea în vară se pretează şi soiul Samudra, cu uniformitate bună, culoare strălucitoare a căpăţânii şi cu o exploatare foarte bună a terenului.

Altess este o varietate timpurie, pentru începutul verii, cu exploatare bună a terenului şi rezistenţe multiple; căpăţânile au greutatea medie de 1 kg. Tot pentru plantare la începutul verii se pretează şi sortimentul Sir, o varietate timpurie, cu productivitate bună în condiţii de secetă; produce căpăţâni dense, rotunde, cu greutăţi de 1-1,2 kg, uşor de recoltat şi cu toleranţă bună la mană.

Legat este un soi extra timpuriu, pentru primăvară, care produce plante compacte ce pot fi plantate la densităţi maxime.

Din segmentul de toamnă, a fost prezentat soiul Judge, cu vegetaţie de 90-100 de zile, are rezistenţă ridicată la fuzarioză şi este pretabil pentru comercializare în stare proaspătă.

Negus este semi-timpuriu, cu vegetaţie de 85-95 de zile, are capacitate ridicată de păstrare în câmp şi rezistenţă bună la bolile aparatului foliar.

Redsky, sortimenul de varză roşie de la Clause, din segmentul pentru consum în stare proaspătă, are căpăţâni ovale cu greutăţi de 2,5-4 kg; se păstrează bine până în luna mai.

 

Zece soiuri de conopidă

Unul dintre soiurile de conopidă cu cea mai mare răspândire în România este Nautilus, o varietate cu adaptabilitate foarte bună, producţii ridicate şi de calitate, potrivită pentru cultivarea în zone uscate, neirigate.

CLX33007 este un sortiment din segmentul de vară, cu uniformitate ridicată şi cu toleranţă bună la căldură.

CLX33005 are o vigoare bună pentru un soi de primăvară şi este un hibrid cu uniformitate excelentă. “CLX33005 a fost testat în primăvara aceasta, a avut un randament foarte bun ca urmare a condiţiilor din luna mai, care a fost foarte răcoroasă. Trebuie să-l mai testăm şi anul viitor să vedem dacă la temperaturi ridicate vom avea aceleaşi rezultate”, a precizat Nicolae Răducanu.

Gipsy este un sortiment care se pretează pentru cultivare la sfârşitul primăverii – începutul verii. Are autoînvelire excelentă şi o calitate foarte bună pentru o conopidă timpurie. Căpăţânile sunt dense şi au o toleranţă bună la putregai.

Aviso este varietate standard pentru procesare, care se caracterizează prin toleranţă bună la frig şi boli şi are performanţe bune în condiţii dificile.

Thalassa este o varietate de top pentru ambalare, rezultate foarte bune fiind obţinute la culturile din luna august, pe soluri ce reţin bine apa.

Soiul Liberty se pretează pentru recoltat la sfârşitul lunii octombrie şi este recomandat atât pentru vânzarea în stare proaspătă, cât şi pentru procesare.

Sabord este o varietate care se pretează pentru Sudul Europei, fiind o plantă viguroasă cu port deschis şi acoperire excelentă.

Raft este un sortiment de referinţă pentru Estul Europei, fiind un hibrid flexibil, cu rezistenţă bună la boli.

Delfino este o varietate destinată cu precădere procesării, care produce căpăţâni rotunde, albe care se desfac în bucheţele mici.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →