BOTREFIN te ajută să combaţi putregaiurile la legume - Revista Ferma
3 minute de citit

BOTREFIN te ajută să combaţi putregaiurile la legume

Kwizda Agro oferă soluţia concretă pentru combaterea putregaiurilor la legume. BOTREFIN blochează bolile în 4 momente distincte ale atacului şi prezintă risc redus de apariţie a fenomenului de rezistenţă.

Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea) şi putregaiul alb (Sclerotinia spp.) provoacă pierderi anuale foarte mari la nivel global în culturile de legume. Ca urmare a agresivităţii celor doi patogeni, specialiştii Kwizda Agro recomandă tratamentele preventive, cu fungicide care prezintă risc redus de apariţie a fenomenului de rezistenţă, cum este BOTREFIN, un produs complex, indicat mai ales începând cu etapa de înflorire a plantelor, pentru a proteja culturile de cele două putregaiuri atunci când presiunea de infecţie este foarte mare.

FACTORI FAVORIZANŢI AI PUTREGAIURILOR LA LEGUME

Putregaiul cenuşiu este un patogen favorizat de factorul climatic, temperatura optimă pentru germinarea scleroţilor fiind între 15 şi 23°C, mai ales dacă traversăm situaţii cu precipitaţii abundente. În culturile de legume aflate în vegetaţie (tomate, ardei, castraveţi), cele mai des întâlnite simptome ale Botrytis cinerea sunt petele necrotice acoperite cu un puf gri pe tulpini. Tulpinile afectate se usucă, florile avortează, iar planta se ofileşte. În cazul infecţiilor severe în ultimele fenofaze de creştere, fructele şi legumele se mumifică sau capătă un aspect de putregai.

Putregaiul alb are o rată de supravieţuire sub formă de scleroţi în sol de la 5 la 8 ani. Scleroţii au aspectul seminţelor de muştar, de culoare neagră. Aceştia sunt forme de rezistenţă ale ciupercii, care produc sporii pentru infecţia primară. Iniţial, leziunile sunt mici, circulare, purulente, de culoare verzuie. Pe parcurs, zonele afectate se usucă, necrozează şi se acoperă cu un puf albicios. Tulpinile infectate sunt decolorate (albite) şi uscate, rupându-se deasupra punctului de infecţie. Pe fruct apar micelii pufoase de culoare albă. Boala atacă toate părţile aeriene ale plantei: tulpini, frunze, flori, fructe. Momentul critic de atac este la senescenţa florilor, înainte de formarea fructelor. Umiditatea relativă mare, densitatea mare a culturii, perioade îndelungate cu nebulozitate sunt factori favorizanţi ai acestor putregaiuri.

BOTREFIN – O SOLUŢIE EFICIENTĂ ÎMPOTRIVA CELOR DOI PATOGENI

Fungicidul este un produs complex, sub formă de granule dispersabile în apă (WG), eficient datorită celor două substanţe active foarte performante:

  • Ciprodinil 375 g/kg, cu acţiune sistemică şi spectru larg de combatere, inhibă sinteza proteinelor, blocând atacul patogenului asupra plantei;
  • Fludioxonil 250 g/kg, cu acţiune de contact, inhibă germinarea sporilor şi creşterea tubului germinativ care penetrează ţesutul plantei atacate.

BOTREFIN – ACŢIUNE ŞI MOD DE APLICARE

Acţiunea sinergică a celor două substanţe active îi oferă fungicidului BOTREFIN un caracter preventiv şi curativ, produsul având avantajul că blochează bolile în patru momente distincte ale atacului: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, momentul penetrării în plantă, creşterea miceliului inter şi intra celular.

În funcţie de specie, tratamentele se vor efectua de 2-3 ori pe sezon, cu interval de 7-14 zile între tratamente şi cu respectarea timpului de pauză menţionat pe eticheta produsului. Doza utilizată variază între 0,8 şi 1 kg/ha, în funcţie de cultură.

Mai multe detalii despre cei doi patogeni şi acţiunea BOTREFIN aflaţi AICI!

Putregaiul cenuşiu la ardei (sursa Adobe Stock Photos)

Putregaiul cenuşiu la ardei (sursa Adobe Stock Photos)

Putregaiul cenuşiu la tomate (sursa alamy.com)

Putregaiul cenuşiu la tomate (sursa alamy.com)

Putregaiul alb la castraveţi (sursa Adobe Stock Photos)

Putregaiul alb la castraveţi (sursa Adobe Stock Photos)

Pentru detalii suplimentare, contactaţi reprezentanţii de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →