3 minute de citit

Biomasa, mai mult irosită în România

Mai nimic, după cum a subliniat Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn: „Suntem într-o criză energetică şi în această criză energetică devin importante resursele pe care le avem disponibile naţional, iar biomasa este una dintre aceste resurse. Trebuie să punem ceva în locul combustibililor fosili, iar unul dintre lucrurile pe care le putem pune în loc este energia din biomasă”.

 

RANDAMENT DE APROAPE 100%

 

Tobescu a mai spus că, dacă ne referim la eficienţă energetică, una dintre componentele despre care trebuie să vorbim este încălzirea rezidenţială şi modul în care folosim biomasa, şi în special biomasa lemnoasă, şi este foarte mult de optimizat şi de făcut pe această linie.
„Ştim că resursa de lemn se foloseşte într-un mod destul de neeconomic, cu randament energetic mic, în sobe tradiţionale, cu randament de 30%. Ştim că există tehnologii moderne, de cogenerare, în care putem obţine energie termică şi electrică în acelaşi timp sau centrale pe gazeificare sau pelete pentru încălzire individuală rezidenţială, care ar putea să ducă utilizarea acestei biomase către 90% ca randament”, a explicat Tobescu.

biomasa 001_b

 

ENERGIE PENTRU CLĂDIRILE NOI

 

Soluţii ar fi foarte multe, de la a aduce această biomasă către pelete, către centrale moderne, la a aduce biomasa pentru a face puncte termice în oraşe, care să înlocuiască punctele termice pe cărbune. Biomasa este o soluţie şi pentru clădirile noi, aşa-zisele condominium-uri, unde centralele pe biomasă, pe tocătură spre exemplu, pot asigura fără probleme putere suficientă, în orice gamă de putere, de la câteva sute de kilowaţi până la 3, 4, 5 megawaţi dacă este necesară o astfel de putere.
„Avem deşeurile menajere care, din păcate, ştim cu toţii că se duc pe câmp sau în gropi de gunoi. Directivele europene ne spun că ar trebui separată fracţia, care este biodegradabilă şi care în acest fel devine o resursă de biomasă pentru energie, de fracţia metalică şi de plastic. Este ceva foarte, foarte simplu. Faţă de alte categorii de energie, care sunt mai mult sau mai puţin îndepărtate şi care necesită investiţii, masa lemnoasă este disponibilă astăzi”, a punctat preşedintele Prolemn.
Avem în pădurea României un stoc de masă lemnoasă pe picior de 2,2 miliarde metri cubi şi noi vorbim de o criză de resursă de lemn şi de energie, pentru că nu reuşim să punem în piaţă 2-3-4 milioane de metri cubi.
Este absurd să vorbim de criză şi să nu ne ducem către soluţii! Soluţia cea mai la îndemână este să punem resursa pe piaţă în această situaţie de criză, pentru că, bineînţeles, asta ne ajută la echilibrarea balanţei energetice în această situaţie destul de dificilă.

 

SUB 1% ENERGIE DIN BIOMASĂ

 

Agricultura noastră produce volume uriașe de biomasă. În prezent, puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică obținută din biomasă este la nivel național de 107 MW, adică 0,6% din producția totală de electricitate la nivel național.

Conform viziunii UE, biomasa este baza fizică a bioeconomiei. Cunoașterea producțiilor, a disponibilităţii și a utilizării biomasei este esențială!

Click AICI şi află care sunt domeniile de utilizare a biomasei!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →