Bine aţi venit la MINODORA! - Revista Ferma
6 minute de citit

Bine aţi venit la MINODORA!

În 28 iunie am reunit la pensiunea Minodora câteva dintre echipele Ferma care îşi încheiaseră ziua de lucru în zona Vaideeni. Eu mai aveam de filmat aici, în satul Racoviţa al comunei Polovragi, la hotarul dintre judeţele Vâlcea şi Gorj. Doamna Mimi nu a stat deloc pe gânduri. Ne-a aşezat pe toţi la masă, nu a contat că i-am explicat că noi doar ce ne-am ridicat de la masă. În câteva minute a umplut terasa şi grătarul cu miros de mici, pastramă de oaie, brânză de burduf, cârnaţi, murături, mămăliguţă… de ne-a stârnit imediat papilele gustative.

Pensiunea Minodora Polovragi_b
Aşa ştie Minodora Dinică să-şi primească oaspeţii. Între timp, drumurile m-au readus aici de încă cinci ori în perioada iulie – octombrie în calitate de turist. Am stat de fiecare datâ cel puţin câte trei zile, timp suficient să cunosc şi mai bine locurile, să testez aproape toate preparatele din meniu, să discut cu ceilalţi clienţi, inclusiv străini. Toţi au avut sejururi cu impresii la superlativ, ceea ce se reflectă şi în comentariile de pe facebook şi de pe booking (unde nota e acum 9,2 – SUPERB).

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Turist la pensiunea Minodora
Fără doar şi poate, un mare avantaj al pensiunii este bucătăria cu mâncare tradiţională. Restaurantul are o capacitate totală de 150 de locuri, în cazul în care aveţi un eveniment de organizat. Cât am stat acolo am nimerit şi o nuntă… localnicii, foarte joviali, ne-au integrat printre nuntaşi şi doamna Mimi ne-a servit şi un meniu complet, cu sarmale şi aperitivul atât de bogat încât cu greu încăpeau toate pe farfurie. De altfel, atunci când nu e cu terasa pe la târguri, proprietara e la bucătăria pensiunii, pentru că majoritatea mâncărurilor sunt pregătite de ea!
La parterul pensiunii familia Dinică are şi un magazin cu de toate (prinde atât de bine când îţi uiţi acasă ba pasta de dinţi, ba oja pentru unghii şi altele). Magazinul este şi el o sursă importantă de venit.
Pensiunea Minodora este nouă, deschisă de puţin peste un an. Vă aşteaptă cu 6 camere şi 2 apartamente, toate cu băi proprii, internet, TV, aer condiţionat, plus o bucătărie complet utilată pentru turişti, grătar în curte, terasă mare şi foişoare din lemn. Este curată, miroase frumos, paturile sunt noi, cu saltele confortabile (adică dormi dus), e linişte şi aer curat.
Această proprietate este cotată pe booking pentru cel mai bun raport calitate/preţ în Polovragi!

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Nicoleta Dragomir: De unde ideea de a construi o pensiune?
Minodora Dinică: Ideea pensiunii a venit din foarte multă muncă şi din dorinţa de a crea ceva deosebit, ceva care să prezinte stabilitate. Este o pensiune-restaurant, cu un personal destul de numeros, în total suntem 17 angajaţi. Am muncit foarte mult, mai ales că nu am accesat fonduri nerambursabile. Am avut un credit, dar cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu muncă, am reuşit să-l achităm. Eu zic că este o pensiune destul de frumuşică, îmi poartă numele – Minodora, şi e un brand pentru care am muncit foarte mult şi am pus mult suflet în promovarea lui.

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Nicoleta Dragomir: Ingredientele pentru mâncărurile preparate sunt cumpărate de la localnici?
Minodora Dinică: Da. Am foarte multe rude şi prieteni, crescători de animale şi producători de legume şi fructe şi preiau direct de la ei, făcând astfel şi vânzare celor care nu pot să-şi valorifice produsele obţinute. Şi astfel, nu doar reţetele sunt tradiţionale, ci şi materia primă respectă specificul locului.

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Nicoleta Dragomir: Vă aflaţi într-o zonă turistică. Sunt multe pensiuni. Dar ce vă recomandă pe dvs., ce vă diferenţiază?
Minodora Dinică: În primul rând mă recomandă nota de pe booking, pentru care am muncit atât de mult. Dacă pe turist îl primeşti cu o mâncare bună, cu o cameră curată şi frumoasă, îţi va mai trece pragul şi va aduce, la rândul lui, alţi turişti. Am clienţi care într-un an de zile au revenit şi de două, trei ori (n.r. – este şi cazul meu, cu 5 reveniri în 4 luni). În lunile iulie şi mai ales august, pensiunea a fost în permanenţă ocupată, la capacitate maximă. Sunt foarte mulţumită sufleteşte de ceea ce am realizat pentru că am foarte mulţi turişti, inclusiv străini (polonezi, slovaci, turci, cehi, unguri, germani). Mai mult, organizăm şi evenimente, inclusiv de sărbători. Locurile pentru Revelion sunt deja ocupate.

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Gusturile Polovragiului, pe un platou din lemn
Doamna Mimi ştie că turistul caută în primul rând mâncarea tradiţională, preparată din ingrediente locale, proaspete, aşa că nu lipseşte nimic din cămara pensiunii. Pentru a vă face din timp o idee despre ce să comandaţi atunci când ajungeţi la Minodora, am făcut pentru voi o selecţie de PLATOURI TRADIŢIONALE:
• platou ciobănesc: mămăligă, brânză oaie, smântână, ouă ochiuri, unt, brânză de burduf
• platou pomana porcului: mămăligă, brânză de burduf, carne de porc afumată, bureţi de munte sau murături
• platou Mirapet: tochitură cu carne de porc şi piept de pui, mămăligă, ouă, telemea oaie sau vacă, brânză de burduf, unt
La acestea se adaugă: bulzul ciobănesc, cârnăciori, pastramă de oaie, tocan de oaie cu mămăliguţă, păstrăv la grătar şi alte bunătăţi care-ţi lasă gura apă.
Micul dejun, bogat şi el în „elemente” tradiţionale, e INCLUS în preţul camerei!

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Pensiunea Minodora Polovragi_b

Pensiunea Minodora Polovragi_b
De un mare ajutor pentru afacerea agroturistică a familiei este Dragoş, fiul Minodorei. Mai ales că au şi o terasă, adică un cort imens cu mese şi scaune, cu care participă la aproape toate târgurile şi evenimentele locale din împrejurimi. Prepară şi servesc mititei, grătare, peşte, cartofi, ceaune cu tocan.
E cu adevărat multă muncă, dar şi satisfacţiile lucrului împlinit sunt pe măsură.
Dragă doamnă, vă mulţumim pentru ospitalitate (personal, şi pentru delicioasa dulceaţă de cireşe amare) şi să ne revedem cu bine!

PENSIUNEA MINODORA
Sat Racoviţa, comuna Polovragi, jud. Gorj
Tel.: 0742.242.971, 0743.862.500
Email: mirapetbar@gmail.com

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 Viitor pentru sate_b

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →