În ciuda faptului că a plouat în primele două zile, zootehnia, mecanizarea şi produsele gastronomice s-au bucurat de o foarte bună reprezentare, dar şi de vizitatori interesaţi.
ZOOTEHNIA, BINE REPREZENTATĂ
Se ştie deja că un punct forte al Agromalimului este sectorul zootehnic. În cortul cel mare din incinta expoziţiei au fost prezente cam toate speciile de fermă şi de hobby, mai puţin porcinele, din cauza restricţiilor impuse de pestă.
Asociația Aberdeen Angus România a participat la târgul de la Arad cu 8 taurine Angus provenite de la ferme din județele Timiș, Caraș-Severin și Bihor. În sectorul bovine de carne li s-au alăturat şi exemplarele de Charolaise din ferma lui Dimitrie Muscă de la Curtici.
Bălţata Românească a fost şi ea bine reprezentată, prin standurile organizate de Asociaţia Crescătorilor de Vaci “Bălţata Românească” de tip Simmental ACVBR-SIM, dar şi câteva standuri individuale, ale crescătorilor din judeţul Arad. De menţionat că asociaţia din Braşov a oferit gratuit vizitatorilor preparate din carne de vită pregătite de un chef la faţa locului, în cortul zootehnic, în toate cele 4 zile ale târgului!
Majoritare în expoziţie au fost ovinele şi caprinele din boxele aparţinând Asociaţiei Crescătorilor de Ovine “Păstorul Crişana” Arad, exemplarele fiind atât din rase de lapte, dar şi de carne.
În cortul dedicat zootehniei şi-au făcut loc şi câţiva măgari, dar şi iepuri, găini de rasă, papagali, canari şi porumbei. Vă daţi seama că am avut parte de un concert pe toate „vocile” posibile…
4 TEME DE INTERES ZOOTEHNIC
Nu mai puţin de 36 de conferinţe de specialitate au fost organizate în perioada desfăşurării târgului Agromalim, în mare parte acestea fiind dedicate sectorului zootehnic.
Aş aminti câteva teme abordate de cadrele didactice de la USAMVB Timişoara, reprezentanţi ai Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, companii şi invitaţi de peste hotare:
1. Cercetări privind utilizarea markerilor SNP și formarea unei populații de referință în vederea implementării selecției genomice la taurine
2. Cercetări privind îmbunătățirea sistemului furajer la bovine, prin diversificarea structurilor de specii furajere și al noilor cultivare ameliorate
3. Folosirea tehnologiilor zootehniei de precizie în creșterea ovinelor și caprinelor
4. Porci locali și carne de calitate: o explorare profundă a genomului raselor Bazna și Mangalița evidențiază originea lor genetică și ofera informații esențiale pentru programele de conservare și valorizare
OIERITUL, LA LOC DE CINSTE
Aminteam de faptul că sectorul destinat oieritului a atras cei mai mulţi vizitatori. Asociaţia “Păstorul Crişana” a amenajat o strungă demonstrativă şi a oferit celor prezenţi, ca în fiecare an, preparate din carne de oaie: pastramă, cârnaţi, tocană la ceaun, carne încinsă la grătar, brânzeturi, toate obţinute de către membrii organizaţiei arădene.
Pe un ecran amplasat în cortul zootehnic, au rulat şi două filme care reflectă viaţa din ciobănie: „Transalpina – Drumul Regilor” şi „Jina”.
În ringul de prezentare, specialiştii invitaţi au descris rasele de ovine specializate pentru lapte și carne, exemplificând cu valoroasele animale prezente în expoziţie.
Tot la Expo Arad s-a desfăşurat şi întâlnirea anuală de lucru cu asociațiile afiliate Registrului Genealogic și Consiliul tehnico-științific al Registrului Genealogic pentru rasa Țurcană, deţinut de Asociaţia “Păstorul Crișana”.
În cea de-a treia zi de Agromalim a avut loc prezentarea principalelor populații a rasei Țurcană – varietățile bălă/oacheșă, brează şi bucălaie, fiind invitaţi în ring şi crescătorii care au expus animalele în târg.
BEST IN SHOW: BERBECUL ARONICĂ A FĂCUT SENZAŢIE
Cel mai frumos exemplar al rasei Ţurcană de la Agromalim 2022 a fost desemnat berbecul Aronică, aparţinând crescătorului Aron Cupea.
“Regele berbecilor” a intrat semeţ în ring, conştient parcă de importanţa momentului, iar fermierul a declarat celor prezenţi că fără pasiune şi pricepere nu ar fi ajuns la aşa rezultate.
La momentul premierii lui Aronică, Andreea Dagău, coordonatorul Registrului Genealogic de Ţurcană din cadrul Asociaţiei “Păstorul Crișana” a spus despre această rasă că hrăneşte o familie de români, fără să ceară prea mult. Cu un minim de condiţii, măsuri de prevenţie şi managementul păşunatului la nivel de ferme, Ţurcana dă tot ce are mai bun, la costuri minime!
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR