Belchim - cronologia unui progres - Revista Ferma
7 minute de citit

Belchim – cronologia unui progres

Progresul unei companii se obţine prin beneficiile pe care aceasta le aduce mediului de activitate şi societăţii în ansamblu. Dezvoltarea Belchim Crop Protection în România este urmarea legăturilor tot mai strânse realizate în piaţa de agribusiness, compania demonstrându-şi capacitatea de a răspunde cerinţelor venite din toate zonele din România, prin produse şi soluţii tehnologice destinate unei game tot mai largi de culturi.
Evenimentul „Belchim. Cronologia unui progres. Avem chimie bună cu viitorul” a celebrat bunul renume al fermierilor români, precum şi evoluţia companiei. „Acest eveniment are o semnificaţie deosebită pentru compania noastră. În această seară marcăm evoluţia Belchim în România. Suntem împreună pentru o dublă sărbătoare: în calitate de companie belgiană, în această zi este celebrată «Ziua regelui». De asemenea, în acest an sărbătorim Centenarul României. Considerăm că această suprapunere de aniversări este de bun augur pentru parteneriatul nostru şi o confirmare a faptului că performanţa este o chestiune transfrontalieră şi că importul de experienţă şi inovaţie duce la progresul tuturor părţilor implicate. Mă bucur că avem ocazia de a sărbători împreună aceasta”, a declarat Dorin Pop, directorul de marketing şi dezvoltare al companiei Belchim Crop Protection pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Dorin Pop Frederic Charpentier Gilles Deschomet

Belchim produce plusvaloare în ferme
Expansiunea companiei Belchim Crop Protection, atât pe plan global, cât şi pe plan naţional, se datorează portofoliului în continuă extindere, cu formulări noi, ce respectă standardele actuale ale UE şi ale României. „România este o ţară importantă pentru Belchim Crop Protection. Inovaţia este singura cale prin care se păstrează valoarea şi este susţinută piaţa. Inovaţia este soluţia tehnică pentru echipa Belchim să aducă valoare în ferme. Inovaţia înseamnă azi cele mai noi substanţe active de pe piaţă, cea mai bună formulare, păstrarea unui nivel redus al reziduurilor şi cea mai bună perioadă de protecţie. Astfel, după 5-6 ani de investiţii, Belchim este acum pregătit să lanseze Proman 500 SC pentru floarea-soarelui şi soia”, declara Frederic Charpentier, Area Director Belchim, în deschiderea evenimentului.
Belchim continuă să crească şi se menţine ca un „producător de plus valoare”. Activitatea companiei se bazează pe trei piloni: oameni, produse şi clienţi. Echipa Belchim este în continuu contact cu piaţa şi contribuie la eficienţa şi productivitatea culturilor.

Agricultura României – potenţialul a devenit certitudine
În ultimii trei ani, compania Belchim a lansat în fiecare an un produs nou pe piaţa din România. Aceasta se datorează inovaţiilor introduse de Belchim Crop Protection pe piaţa produselor de protecţie a plantelor şi care constituie o parte importantă a tehnologiilor moderne cu eficacitate sporită, necesare agriculturii de talie europeană ce se practică şi în ţara noastră. Referindu-se la rezultatele fermierilor români, Dorin Pop a subliniat faptul că agricultura României nu mai este doar un potenţial, ci a devenit o certitudine şi a prezentat cifre relevante şi foarte favorabile din industrie, corespunzătoare ultimelor studii la nivel naţional. „Concluzia este că avem rezultate foarte bune la culturi importante, cum sunt floarea-soarelui, porumb sau cartof, în condiţiile în care ne raportăm la ţări cu tradiţie şi cu putere financiară mare, care au acces continuu la echipamente de ultimă generaţie şi la pârghii excelente. Putem spune că domeniul nostru şi-a recăpătat forţa economică şi strălucirea. Eforturile fermierilor români dau roade şi se traduc în nişte statistici cu adevărat impresionante”, declara Dorin Pop.
În acest program se înscrie şi lansarea produsului Proman – un erbicid pe bază de metobromuron, pentru floarea-soarelui, soia şi cartof. De asemenea, Proman este aflat în proces de extindere a omologării la porumb şi alte culturi.

Proman – inamicul ambroziei
Una dintre cele mai răspândite şi „periculoase” buruieni, ambrozia, poate fi controlată prin aplicarea Proman. Invitat special al evenimentului, prof. dr. Carmen Panaitescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a subliniat că ambrozia este cel mai important alergen (din spaţiul exterior) în România şi că devine din ce în ce mai periculos, având în vedere că vârsta de manifestare a alergiilor este tot mai scăzută, acestea fiind prezente chiar şi la sugari. „În prezent, 20 la sută din populaţia globală prezintă alergii, dar stilul de viaţă vestic va face ca acest procentaj să crească la 50%, ambrozia fiind unul dintre principalele pericole. Industria chimică trebuie să se implice pentru stoparea ei”, semnala Carmen Panaitescu.
Ambrozia continuă să îşi extindă prezenţa în Europa de la est la vest şi de la sud spre nord. În Franţa, în 2016 a fost depistat primul caz de rezistenţă la inhibitori ALS (sulfonyl urea şi imazamox). Proman menţine un bun nivel de control pentru ambrozia. „Ambrozia este o problemă din ce în ce mai stringentă în întreaga Europă. Situaţia este agravată şi de faptul că la nivel european s-a interzis câte o substanţă pe an dintre cele ce combăteau ambrozia. Până acum, ambrozia era combătută prin aplicarea de produse pe bază de imazamox, dar în ultimii ani s-au înregistrat cazuri de rezistenţă în Franţa şi Ungaria. Din fericire, există Proman, ale cărui formulare şi mod de aplicare permit un foarte bun management al acestei plante dăunătoare”, a precizat Gilles Deschomets – European Crop Manager pentru culturile de primăvară, în cadrul Belchim.

UE: 832 DE SUBSTANŢE ACTIVE SCOASE DIN UZ
La nivel european, ca urmare a noilor reglementări privind biosecuritatea şi protecţia mediului, tot mai multe substanţe active din domeniul protecţiei plantelor sunt scoase din uz. Astfel, în ultimi ani, „832 de substanţe active, aparţinând unui mare număr de companii de profil, au fost retrase la nivel european. Acum sunt autorizate doar 489 substanţe active din domeniul protecţiei plantelor. Produsele Belchim nu sunt subiectul acestor evaluări, portofoliul companiei noastre prezintă un grad crescut de siguranţă”, a subliniat Frederic Charpentier.

PROMAN – ERBICID CU SPECTRU LARG DE COMBATERE
Proman (500 g/l metobromuran) este un erbicid sistemic preemergent ce acţionează prin inhibarea fotosintezei buruienilor ţintă. Substanţa activă este absorbită în special de sistemul radicular, dar şi de către frunze, şi este translocată în frunze prin intermediul xilemului, până la punctul de creştere. După răsărirea buruienilor se observă o albire (cloroză) şi necrozarea ţesutului foliar. Proman se aplică preemergent, 3-4 l/ha la cartof şi 2-3 l/ha la floarea-soarelui şi la soia, dozele depind de tipul de sol (doza mai mică pe soluri nisipoase). Cele mai bune rezultate se obţin când produsul se aplică pe soluri cu umiditate normală, iar pe cele cu conţinut foarte mare de materie organică eficacitatea poate fi redusă faţă de solurile normale. În combinaţie cu alte erbicide (clomazon, metribuzin, linuran, aclonifen, prosulfocarb), Proman are rezultate bune la infestări severe şi un spectru de combatere complet.
Acest produs are un spectru larg de acţiune. Buruienile dicotiledonate foarte sensibile şi sensibile la erbicidul Proman sunt: Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Chenopodium album (spanac sălbatic), Lamium purpureum (urzica moartă), Matricaria chamomilla (muşeţel), Senecio vulgaris (spălăcioasa), Sinapis arvensis (muştar sălbatic), Abutilon theophrasti (teişor), Amaranthus retroflexus (ştir sălbatic), Ambrosia artemisiifolia (ambrosia), Atriplex patula (loboda), Fumaria officinalis (fumăriţa), Galinsoga parviflora (busuioc sălbatic), Hibiscus trionum (zămoşiţa), Polygonum aviculare (troscot), Polygonum convolvulus (hrişca urcătoare), Polygonum persicaria (ardeiul broaştei), Solanum nigrum (zârna), Stellaria media (rocoina) şi Xanthium strumarium (cornuţi). Gramineele foarte sensibile şi sensibile la Proman sunt: Poa annua (hiruşor), Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă) şi Setaria viridis (mohor verde).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →