Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării - Revista Ferma
7 minute de citit

Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării

Claudiu Nistea Pavel Peli si Fabian Badescu Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării

De la stg. la dr.: Claudiu Nistea, Pavel Peli şi Fabian Bădescu

Titan Machinery şi Bayer, prin platforma de agricultură de precizie Climate FieldView, demonstrează în ferma societăţii Ro Vithur fertilizarea şi semănatul cu rată variabilă la cultura porumbului.

Pentru această demonstraţie au fost alocate patru parcele, trei dintre ele fiind destinate practic implementării tehnologiei, în timp ce a patra parcelă are doar rol de martor, pentru a putea fi observate astfel diferenţele. Prin intermediul platformei Climate FieldView au fost realizate acele hărţi de rată variabilă pentru fertilizat şi semănat. S-a ţinut cont, desigur, de istoricul fiecărei parcele, încercându-se să se identifice acele zone care au un potenţial de producţie mai ridicat sau mai scăzut, pentru a putea adapta tehnologia de cultură în funcţie de realităţile din câmp.

O economie importantă de îngrăşământ

Prima etapă s-a consumat la sfârşitul lunii martie, când, pe baza hărţilor de prescripţie create, s-au aplicat îngrăşămintele. „În acea etapă am optat pentru un tractor Case IH Puma 260 şi un implement Sulky X30 cu care s-au fertilizat cu rată variabilă cele trei suprafeţe, în funcţie de necesităţile terenului. Asta a dus automat la o economie de îngrăşăminte, în condiţiile în care fertilizantul a fost aplicat doar acolo unde a fost nevoie şi în cantitatea necesară”, ne-a explicat Claudiu Nistea, manager zonal de vânzări la Titan Machinery.

Hibridul Dekalb DKC5092 Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării

Genetică Dekalb semănată la densităţi indicate de FieldView

Pe de altă parte, la înfiinţarea culturii, la început de aprilie, s-a folosit un tractor Case IH Magnum Rowtrac 380 CVX şi o semănătoare Väderstad Tempo L pe 12 rânduri. Hibridul ales, DKC5092, se pretează a fi semănat la densităţi ridicate şi poate performa chiar şi în medii climatice dificile, având o toleranţă excelentă la arşiţă şi la secetă, a ţinut să sublinieze Fabian Bădescu, Digital Activation Specialist la Bayer.

„Dacă densitatea pe parcela martor a fost aleasă de fermier, pe solele aflate în testare densităţile au fost recomandate de platforma FieldView, în funcţie de istoricul acelor terenuri şi pe baza hărţilor de producţie şi a hărţilor satelitare. Astfel au fost identificate mediile de cultură pentru a maximiza potenţialul productiv din cultura respectivă, în cazul de faţă porumb”, a precizat specialistul în tehnologia FieldView.

Ne-am propus să arătăm că nişte tehnologii de top şi o genetică de top pot aduce acea plusvaloare de care are nevoie orice fermier. FABIAN BĂDESCU, Digital Activation Specialist la Bayer

Controlul secţiunilor şi o abatere de doar 2,5 cm

În parcela martor s-a mers cu o densitate la semănat de 70.000 de boabe. În schimb, pe suprafeţele cu tehnologia Bayer/Titan doza de semănat putea creşte sau se putea micşora după cum recomanda harta de prescripţie. „Tempo L de la Väderstad este o semănătoare de precizie, dar care are avantajul şi de a putea fi utilizată la viteze de lucru mult mai mari decât o semănătoare convenţională. Folosind tehnologia GPS cu semnal RTK rezultă o poziţionare foarte precisă în câmp şi o abatere de numai 2,5 cm, chiar şi la viteze de semănat de 18 km/h. Iar acolo unde apar suprapuneri intervine sistemul de control al secţiunilor de semănat. Am optat, de asemenea, pentru un tractor Magnum Rowtrac, adică un model cu şenile pe puntea din spate, pentru a nu tasa terenul. Atât tractorul, cât şi semănătoarea ne-au fost puse la dispoziţie de fermier”, a menţionat Claudiu Nistea.

tractor Case IH Magnum Rowtrac 380 CVX si o semanatoare Vaderstad Tempo L pe 12 randuri Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării

Precizie şi viteză la semănat

„Este al treilea an în care utilizăm această semănătoare. Mai avem una în fermă, model mai mic, tot Väderstad Tempo, doar că e pe 8 rânduri. Ambele sunt tractate. Avantajul acestor semănători este că sunt mult mai precise şi că putem lucra la viteze mai mari, ceea ce înseamnă că terminăm lucrarea într-un timp mult mai scurt. Am mers la porumb şi cu 16-17 km/h, iar sămânţa este plasată exact la adâncimea şi la distanţa stabilite. Asta înseamnă automat şi o răsărire uniformă a plantelor de cultură. Pe de altă parte, un start bun în vegetaţie reprezintă premiza unor producţii bune. Îmi aduc aminte că a fost un an secetos şi am reglat semănătoarea ca bobul să fie plasat la adâncimea de 9 cm. Iar rezultatul a fost pe măsura aşteptărilor”, ne-a declarat Pavel Peli, inginer agronom în ferma societăţii Ro Vithur din Sintea Mare.

PAVEL PELI Inginer agronom in ferma societatii Ro Vithur Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării

Din cauza preţurilor tot mai mari la inputuri simţim că trebuie să facem ceva pentru a ne proteja investiţiile. Şi dacă tot avem tehnologia în fermă, am zis să încercăm. – PAVEL PELI, Inginer agronom în ferma societăţii Ro Vithur

Obiectiv – optimizarea costurilor

Ro Vithur exploatează o suprafaţă de 2.800 de hectare în nordul judeţului Arad şi este pentru prima oară când testează aplicarea cu rată variabilă. „Ne dorim optimizarea costurilor pe hectar şi de aceea luăm în considerare această opţiune. (…) Sunt curios şi eu să aflu la final de sezon care au fost rezutatele. Iar în funcţie de performanţele pe care le vom înregistra, pe viitor vrem să trecem la o suprafaţă cât mai mare fertilizată sau semănată în sistem de rată variabilă. La porumb şi floare cred că ar fi cel mai simplu să semănăm cu rată variabilă. Iar în ceea ce priveşte fertilizarea, am putea aplica îngrăşămintele cu rată variabilă chiar pe întreaga suprafaţă. Trebuie să ne menţinem profitabilitatea”, a argumentat Pavel. Pentru cultura porumbului a alocat anul acesta aproximativ 450 de hectare.

Beneficii uşor de cuantificat

Experimentul pe care Titan Machinery şi Bayer îl derulează în judeţul Arad ar putea fi un punct de reper pentru fermierii din vest şi nu numai. „Ne-am propus să arătăm că nişte tehnologii de top şi o genetică de top pot aduce acea plusvaloare de care are nevoie orice fermier. Iar prin platforma digitală FieldView, toate aceste beneficii sunt extrem de uşor de cuantificat. Şi, mai mult decât atât, fermierul poate lua orice decizie în cunoştinţă de cauză, astfel încât de la un an la altul să-şi poată îmbunătăţi performanţele. Cu cât adaugi mai multe informaţii în platforma FieldView, cu atât vei putea procesa şi extrage mai multe date utile pentru activitatea de zi cu zi din fermă”, a dat asigurări Fabian Bădescu.

tractor Magnum Rowtrac Bayer, Titan Machinery şi Ro Vithur şi-au dat mâna pentru o demonstraţie inedită în vestul ţării

O TEHNOLOGIE ACCESIBILĂ FERMIERILOR

Claudiu Nistea a subliniat că, prin acest proiect, Titan Machinery şi-a propus să arate că aplicarea cu rată variabilă este o tehnologie accesibilă care poate genera profit pentru fermieri. „În ultimă instanţă, ne dorim cu toţii să obţinem producţii cât mai mari la un cost cât mai mic. Există şi o tendinţă în această direcţie, astfel încât tot mai mulţi clienţi par să înţeleagă care sunt avantajele agriculturii de precizie şi mai ales a tehnologiei de aplicare cu rată variabilă. Toate semănătorile Väderstad pentru plante prăşitoare sunt capabile de rată variabilă prin controlul secţiunilor”, a concluzionat reprezentantul Titan Machinery.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →