Platforma „Şcoala de soiuri”, organizată de către Octavian Guler la Comloşu Mic, jud. Timiș, a găzduit o prezentare a soiurilor de grâu de toamnă ale Axereal. Fermierii prezenţi au vizionat „live” cinci soiuri de grâu, o mică parte din portofoliul extins al companiei. Prezentarea portofoliului de produse Axereal a fost făcută de către Georgiana Ghiţă, manager Axereal România, şi Darian Savu, reprezentant vânzări Timiş.
Georgiana Ghita și Octavian Guler
Furnizor de seminţe de calitate superioară
Axereal România comercializează seminţe de cereale păioase – grâu şi orz pe 6 şi pe 2 rânduri – soia, mazăre de toamnă, mazăre de primăvară, in de toamnă şi in de iarnă. De asemenea, în pachetele comerciale oferite fermierilor se regăsesc fertilizanţi foliari şi produse pentru protecţia cerealelor în depozit.
Toate soiurile Axereal sunt testare în România, atât în reţeaua de Staţiuni de cercetare şi dezvoltare pentru agricultură, cât şi în testare privată şi parteneriate cu fermierii. „Anul acesta, am organizat câmpuri experimentale pe tot cuprinsul ţării: la Comloşu Mic (Timiş), în sud şi sud-est, de la Caracal, Slatina, Alexandria, Giurgiu şi până la Constanţa. În acelaşi timp avem loturi de testare şi în zona Secuieni şi Iaşi. De asemenea, dezvoltăm o serie de proiecte în parteneriat cu fermierii – oferim tehnologia, sămânţa şi în acelaşi timp asigurăm desfacerea. Avem un proiect pentru grâu sustenabil şi un proiect pentru in, precum şi alte proiecte în pregătire”, ne-a declarat Georgiana Ghiţă.
Soiuri de grâu de toamnă
Basilio – soi aristat cu caracteristici morfologice foarte bune, indici excelenţi de panificaţie şi productivitate deosebită. Basilio este un soi timpuriu, cu talie mică, capacitate excelentă de înfrăţire şi rezistent la iernare şi cădere. Este „grâul timpuriu care umple remorca, care răspunde bine la tehnolgie”, l-a caracterizat Darian Savu.
Complice are calităţi superioare pentru panificaţie, rezistență la iernare şi la cădere şi un potenţial de producţie excepţional în condiţii intensive de tehnologie. Complice are un MMB mare şi capacitate de înfrăţire superioară, astfel că necesită o normă redusă la semănat.
Winner – soi de grâu aristat, grupa de maturitate mediu spre tardiv, rezistenţă bună la rugini şi pretabil pentru o tehnologie rustică.
Ortolan – un posibil succesor al soiului Basilio – soi de grâu de toamnă cu profil fitosanitar bun, mai ales dacă intră în iarnă curat şi acoperă rândurile foarte bine. Are rezistenţă foarte bună la făinare şi la rugini.
Filon – soi nearistat, răspunde foarte bine la aplicarea unei tehnologii intensive. În testările din Franţa a depăşit în mod regulat producţia de 9-10 tone/ha.
Protecţia cerealelor în depozit
Cristian Oprescu, reprezentant vânzări Axereal, a prezentat oferta companiei pentru instalaţiile Sojam, produsele şi tehnologia de nebulizare a cerealelor în flux, înainte sau după depozitare.
Nebulizarea este procesul prin care un lichid este transformat în aerosoli/vapori. Echipamentele Sojam fac posibilă „tratarea” cerealelor cu insecticidul Pirigrain-50 sub formă de vapori, prin procesul de nebulizare, în timpul recepţiei, procesării sau al expedierii în vederea transportului.
Principalele beneficii ale utilizării nebulizării cerealelor cu Pirigrain-50 sunt:
– tratament unic ce asigură protecţie îndelungată (de la 3 la 12 luni);
– nu este necesară imobilizarea stocurilor, se poate livra la moară imediat ce insectele au murit (timp de acțiune – 48 de ore);
– adaptabilitate la toate tipurile de silozuri;
– posibilitatea de a lucra la temperaturi sub 0 grade;
– nu influenţează indicatorii de calitate ai cerealelor.
În 2021 creşte competiţia
Axereal Româniaeste filiala Grupului cooperativă agricolă Axereal Franţa, specializat în multiplicarea de sămânţă, colectarea cerealelor, prelucrarea cerealelor pentru malţ, morărit şi furaje pentru animale.
Axereal Europa Centrală cuprinde şase state (România, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Serbia şi Slovacia) şi are ferme de multiplicare şi fabrici de malţ în Ungaria, Croaţia şi Serbia. Echipa Axereal România este formată din 9 persoane ce acoperă zonele de sud, sud-est şi vestul ţării, iar activitatea companiei este în plină dezvoltare.
După 2020, care a fost un an dificil, Georgiana Ghiţă apreciază că „2021 va fi un an plin de provocări tocmai datorită rezultatelor bune ale fermierilor din zonele de sud, sud-est şi vest, precum şi a preţurilor mari de vânzare la cereale, ceea ce va conduce apoi şi la o competiţie destul de aprigă în tot ceea ce înseamnă vânzarea de sămânţă şi alte inputuri”.
un articol de GHEORGHE GHIȘE