Unul dintre cei ce scrutează viitorul cu optimism este Cristian Staţie, mic fermier din judeţul Dolj care lucrează 60 ha de teren, cultivând, îndeosebi cereale şi plante tehnice.
Acesta nu a ezitat să achiziţioneze sistemul Trimble Gfx-750 cu autoghidare, cu precizie de 2,5 prin CenterPoint RTX. „Soluţiile de ghidare automată sunt o noutate pentru ferma noastră. În scurt timp, după o instruire temeinică, am reuşit să înțelegem mai bine toate funcțiile şi exploatarea optimă a acestui echipament. De asemenea, semnalul de precizie este extrem de util, asigurând o precizie de 2-3 cm la toate lucrările pe care le facem în fermă”,susţine tânărul doljan.
Autoghidarea – cea mai utilizată soluție GPS
Acesta a semănat culturile de toamnă cu GPS-ul, observând creșterea productivităţii cu cel puţin 25%, în condiţiile unei activităţi de câmp mult mai destinse. „După răsărirea plantelor s-a văzut clar o diferență între culturile semănate cu sistemul Trimble Gfx-750 cu autoghidare şi cele însămânţate înainte cu tehnologia convenţională (la mână sau cu marcatori). Distanța între rânduri este corectă, iar rândurile drepte. Acum, autoghidarea dă ora exactă în ferma noastră”,a concluzionat Cristian Staţie.
Precizie şi productivitate mai mare cu 30%
În aceiaşi termeni gândeşte şi agronomul Ovidiu Andrei, din Sâmbăta Nouă, judeţul Tulcea.
“Cunosc de circa zece ani echipamentele Trimble, ne-am dotat tractoarele şi maşinile agricole cu ele şi funcţionează ireproşabil. Lucrăm la o precizie de 2 cm, prin sistemul satelitar RTX, semnalul fiind întotdeauna excepţional, chiar şi în cele mai îndepărtate colţuri”,explică specialistul.
În fermă sunt instalate două sisteme folosite primăvara pe tractoarele mici şi toamna pe cele de putere mai mare. „Utilizăm autoghidarea la absolut toate lucrările: arat, semănat, fertilizat, erbicidat sau prăşit. De când am implementat acest sistem, a crescut productivitatea (implicit timpul de lucru) cu cel puţin 30%”, continuă Ovidiu Andrei.
Potrivit acestuia, autoghidarea elimină foarte mult pierderile cauzate de suprapuneri, în general, cele de la capetele de sole.
„Am avut în testare funcţia de întoarcere automată şi pasul imediat următor este achiziţionarea echipamentului, deoarece se reduc semnificativ timpii de întoarcere la capăt de rând” – OVIDIU ANDREI, Fermier în judeţul Tulcea
un articol de
MARIAN MUȘAT