Austria - Revista Ferma
3 minute de citit

Austria

foto1 m Austria

Potrivit recensământului din 2007, circa 6% din populaţie îşi desfăşoară activitatea în agricultură şi silvicultură, iar în jur de 7,5 milioane de hectare deservesc sectorul agricol şi forestier, din care mai puţin de 1,4 milioane hectare reprezintă teren arabil.

La momentul respectiv, erau înregistrate 187.033 de exploataţii, în scădere cu 21,8 procente faţă de data aderării la Uniunea Europeană. Cele mai multe ferme, respectiv 45.782, se aflau în landul Austria de Jos, în timp ce regiunea Viena avea în administrare doar 699 de întreprinderi agricole.

În medie, o fermă austriacă se întinde pe 40,5 hectare. Totuşi, cea mai mare parte a exploataţiilor, adică 114.947, respectiv 61,5% din total, cultivă mai puţin de 20 hectare, şi doar 7.452 de ferme (4%) au în administrare o suprafaţă de teren mai mare de 100 hectare.

În constituţia ţării, pe lângă faptul că este garantată proprietatea, se prevede şi responsabilitatea proprietarului în ceea ce priveşte modul de exploatare a terenului. Din această cauză, arendarea este foarte puţin întâlnită în Austria, fiecare fiind interesat să-şi lucreze pământul său.

Agricultura intensivă acoperă aproape integral necesarul intern de produse şi participă la formarea Produsului Intern Brut cu 1,9% (conform statisticilor din 2007).

 

Revoluţia organică

Austria deţine o poziţie de lider în Europa în ceea ce priveşte agricultura ecologică. În 2009, 18,5% din suprafaţa cultivată a ţării era în conformitate cu principiile ecologice. Peste 20.000 de ferme organice gestionează în jur de 500.000 hectare de pământ, incluzând aici şi păşunile alpine. Piaţa produselor organice a cunoscut o adevărată explozie în ultimii ani.

În timp ce oferta de lapte ecologic este încă peste cota de piaţă, cererea pentru diverse alimente ecologice – cum ar fi fructele şi legume organice – depăşeşte producţia internă.


Republica Austria, în cifre

Teren agricol: 3,263 mil. ha (39,58% din suprafaţa totală a ţării)
Teren arabil: 1,37 mil. ha (cca. 42% din totalul terenului agricol)
Pajişti alpine: 1,45 mil ha
Păduri: 3,9 mil. ha
Teren pârloagă: 45.076 ha
Plantaţii de viţă-de-vie: 48.558 ha
Livezi: 12.400 ha
Populaţia: 8,3 mil. locuitori
Membru UE din 1 ianuarie 1995

 

STATISTICĂ
Înzestrare tehnică

După cel de al doilea Război Mondial, Austria a înregistrat o dublare a producţiilor la fiecare zece ani. Un rol esenţial în acest sens l-a avut achiziţionarea de utilaje şi dotarea tehnică. În prezent, pe teritoriul acestui stat sunt înregistrate peste 330.000 de tractoare, circa 2.379 de unităţi la suta de hectare de teren arabil, ceea ce reprezintă a cincia performanţă mondială.


P.A.C.
Aripa conservatoare

Autorităţile austriece s-au exprimat în favoarea păstrării Politicii Agricole Comune (PAC) în mare parte în forma sa actuală, după 2013. Aşadar, Austria se opune liberalizării complete a pieţelor agricole şi doreşte consolidarea Pilonului 1, care prevede acordarea de plăţi directe către fermieri.

În plus, este direct interesată de promovarea măsurilor de dezvoltare rurală, care în momentul de faţă reprezintă circa 60 la sută din totalul cheltuielilor PAC. Această politică este în principal orientată spre agro-mediu şi mai puţin către schemele regionale.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →