Departamentul Industriilor Primare şi Dezvoltare Regională a statului Australia de Vest, cu sprijinul producătorului global de maşini şi echipamente agricole CNH Industrial, a demarat un ambiţios proiect la antipozi prin care se urmăreşte validarea soluţiei de combatere a buruienilor din culturile agricole cu ajutorul impulsurilor electrice. De asemenea, cele două entităţi îşi propun să afle care buruieni sunt cel mai uşor de controlat cu ajutorul electricităţii şi care ar fi potenţialele utilizări ale tehnologiei în agricultura australiană, pentru a genera economii de costuri şi a crește randamentul culturilor.
Cum funcţionează tehnologia?
Proiectul implică utilizarea unui echipament dezvoltat de compania elveţiană Zasso (la care CNH este acţionar minoritar), comercializat sub denumirile de Electroherb sau XPower, care foloseşte puterea mecanică pentru a produce un curent de înaltă tensiune, ce este apoi aplicat direct plantelor printr-o serie de electrozi montaţi în spatele sau în faţa tractorului. Procedura de aplicare a impulsurilor electrice constă în descărcarea energiei electrice direct în plantă prin atingerea acesteia cu un aplicator electric, ceea ce provoacă distrugerea pereţilor celulari şi implicit ofilirea plantei sau suprimarea dezvoltării ulterioare a acesteia.
Tehnologia nu a mai fost testată până acum în condiţiile de teren din Australia, deşi este folosită în Europa la scară mică în horticultură şi pentru combaterea buruienilor de pe marginea drumurilor.
Reducerea dependenţei de substanţe chimice
Controlul electric al buruienilor ar putea face parte dintr-o soluţie integrată pentru a reduce dependenţa de substanţele chimice şi pentru a crea sisteme agricole mai durabile. „Găsirea unor strategii alternative de control al buruienilor faţă de măsurile chimice este importantă în Australia, datorită ratei crescânde de rezistenţă la erbicide şi a cerinţelor din ce în ce mai exigente ale pieţei”, au remarcat coordonatorii acestui proiect.
BURUIENI ȚINTĂ
Cercetarea va viza buruienile rezistente la erbicide, cum ar fi raigrasul anual şi ridichea sălbatică, precum şi buruienile care provoacă daune însemnate culturilor agricole, inclusiv buruienile perene.
Un studiu preliminar efectuat pe parcele mici a indicat că plantele voluntare (care cresc pe cont propriu din seminţe ce nu au fost însămânţate intenţionat) şi buruienile de iarbă ar putea fi cel mai greu de combătut, din cauza suprafeţei mari a aparatului foliar şi a ramificării extinse a rădăcinilor şi lăstarilor.