
A fost nevoie de eforturile unui sat întreg pentru a învinge seceta! În zona rurală Rajasthan, din India, sătenii au luat măsuri împotriva daunelor climatice prin construirea de ziduri, tranșee și baraje care economisesc apă pentru a readuce terenurile agricole la viață.
Sătenii din Surajpura au construit un zid: un bastion din noroi de 4,5 metri care șerpuiește prin pământul arid peste 1,6 km, cu un șanț la fel de lung săpat sub el.
Pentru cei 650 de locuitori care s-au chinuit să-l construiască timp de șase luni, în 2022, este o adevărată ”minune arhitecturală”, scrie THE GUARDIAN
ZIDUL LE-A SALVAT FERMELE!
Zidul a trecut testul de rezistență anul trecut, când a oprit scurgerea apei de ploaie, iar șanțul a canalizat apa către fermele uscate din regiunea Rajasthan din nord-vestul Indiei, predispusă la secetă, redându-le productivitatea pentru prima dată în mai bine de două decenii.
Locuitorii din Surajpura și-au văzut fermele revenind la viață, fântânile lor s-au reumplut cu apă și păsări migratoare s-au întors în această zonă. Sătenii plecați să-și găsească de lucru s-au întors și ei la fermele lor.
ULTIMA PLOAIE BUNĂ, ACUM 20 DE ANI!
„Satul nostru a primit ploi bune până în urmă cu aproximativ 20 de ani”, spune Hemraj Sharma, stând în mijlocul culturii sale de grâu, alimentată cu apă dintr-o fântână din apropiere, suficient de curată pentru a putea fi băută.
„Seceta prelungită și ploile slabe au dus la uscarea fântânilor noastre. Randamentul fermei noastre a ajuns la zero. Am avut un singur ciclu de recoltare în ani de zile.”
„Și anul trecut a fost un an secetos, dar de data aceasta am avut apă. Zidul a funcționat!”, spune Sharma, care a lucrat până acum câțiva ani într-o fabrică de textile din orașul vecin Bhilwara.
Sharma se temea că își va pierde terenul agricol din cauza secetei și arșiței, înainte ca întregul sat să se reunească pentru a găsi soluții salvatoare.
„Peste 40 din cele 100 de fântâni din sat au acum apă!”, spune fermierul.

Rajasthan, cel mai mare stat al Indiei, este printre cele mai vulnerabile regiuni la secetă, cu 98% din cele 250 de blocuri fizice ale sale în sectoare marcate ca „zone întunecate” – zone cu resurse de ape subterane periculos de scăzute și aproape 7% din teren necultivabil.