Orice maşinărie sau dispozitiv conectat la internet este expus riscului de piratare. Cei care doresc să profite la maximum de noile tehnologii ar trebui să înveţe şi cum să se protejeze împotriva unor astfel de vulnerabilităţi.
În martie 2022, la scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, un atac cibernetic a vizat reţeaua de control a mii de turbine eoliene din Europa. Două luni mai târziu, grupul AGCO, care include mărci de prestigiu precum Fendt, Massey Ferguson şi Valtra, a fost supus unui atac ransomware, care i-a afectat mai multe unităţi de producţie. Aceste incidente arată vulnerabilitatea sectorului agricol în faţa ameninţărilor digitale.
Orice conexiune trebuie securizată!
Pe măsură ce fermele devin mai inteligente, securitatea cibernetică este crucială. În general, aceste echipamente asigură o mulţime de beneficii. Poate face munca agricolă mult mai eficientă, sigură şi precisă. Cu toate acestea, există riscuri de care trebuie să ţinem seama. Mai multe maşini şi dispozitive conectate înseamnă că şi pagubele pot fi mai mari în cazul unei acţiuni de hacking. Şi nu vorbim aici de o ameninţare teoretică – sunt fermieri care chiar au devenit victime ale atacurilor cibernetice. Iată câteva dintre posibilele scenarii şi soluţiile de combatere a acţiunilor ostile…
Phishing, o formă de fraudă socială
Phishing-ul este o metodă prin care atacatorii folosesc mesaje ce par să fie trimise de surse de încredere, cum ar fi partenerii sau furnizorii. Aceste mesaje conţin de obicei link-uri sau fişiere infectate care permit hackerilor accesul la echipamente. De exemplu, un fermier a activat din greşeală un virus printr-un astfel de email, ceea ce a dus la oprirea unor echipamente cheie din fermă. Cum să te protejezi: Educaţia este esenţială. Învaţă să recunoşti semnele suspicioase ale emailurilor – greşeli de ortografie, cereri urgente sau adrese de e-mail neobişnuite. Nu deschide niciodată link-uri sau ataşamente de la expeditori necunoscuţi!
Atacuri de tip ransomware
Ransomware-ul este un tip de malware (software rău intenţionat), care blochează accesul la sistemele informatice şi cere plata unei răscumpărări pentru a restaura accesul. Poate veni prin mai multe mijloace – de obicei, începe ca phishing. Într-un caz din Elveţia, atacatorii au blocat accesul unui robot de muls, cerând 10.000 de dolari pentru deblocare. Mai grav, această situaţie a dus la pierderi de animale, deoarece fermierul nu a avut acces la informaţiile esenţiale despre sănătatea lor. Cum să te protejezi: Efectuează copii de siguranţă frecvente ale datelor importante. În caz de atac, aceste copii pot restabili rapid accesul şi reduce pagubele. Pentru fermele mari, monitorizarea în timp real poate ajuta la detectarea rapidă a atacurilor.
Controlul de la distanţă
Mulţi fermieri folosesc funcţii de control de la distanţă pentru a-şi gestiona echipamentele. Însă această funcţie prezintă riscul ca hackerii să preia controlul asupra utilajelor. Spre exemplu, un dealer ucrainean a dezactivat de la distanţă tractoarele furate după ce forţele ruse le-au capturat în 2022. Deşi acest caz poate fi o aplicare pozitivă a funcţiilor de control de la distanţă, evidenţiază pericolele unui potenţial atac.
Cum să te protejezi? Dezactivează funcţiile de control de la distanţă atunci când nu sunt necesare şi separă reţeaua utilajelor de cea a altor dispozitive din fermă. Asigură-te că sistemele sunt actualizate şi utilizează software de protecţie împotriva malware-ului.
Preluarea conturilor
Atacatorii pot obţine, de asemenea, acces la utilajele conectate prin preluarea conturilor online ale fermierilor. Metoda folosită poate fi fie utilizarea datelor furate din alte breşe de securitate, fie încercarea aleatorie a parolelor. Atacurile de preluare a conturilor sunt simple, dar devastatoare. O singură breşă poate permite hackerilor să acceseze toate tractoarele şi utilajele conectate dintr-o fermă. Cum să te protejezi: Asigură-te că parolele sunt puternice şi unice pentru fiecare cont. Activarea autentificării în doi paşi poate reduce considerabil riscul acestor atacuri.
Actualizări maliţioase
Uneori, infractorii cibernetici merg la sursă. În loc să vizeze o anumită maşină, aceştia încearcă să obţină accesul prin intermediul furnizorului de software, care poate fi chiar producătorul echipamentului. Odată conectaţi, hackerii pot introduce coduri maliţioase într-o actualizare de rutină pentru a compromite mai multe dispozitive simultan. Un astfel de atac s-a petrecut în 2020 asupra companiei SolarWinds, care a vizat agenţii guvernamentale şi entităţi private din SUA şi din alte ţări. În această campanie de hacking, atacatorii au compromis sistemele SolarWinds, o companie de software de monitorizare a reţelelor, inserând un cod rău intenţionat într-o actualizare legitimă a platformei sale Orion, utilizată pe scară largă. Cum să te protejezi: Alege furnizori cunoscuţi şi asigură-te că aceştia urmează standarde stricte de securitate. Înainte de achiziţionarea echipamentelor, verifică dacă firma are un istoric de siguranţă cibernetică.
PREVENIRE
Protejează viitorul tehnologic al fermei tale!
Transformarea digitală a exploataţiilor agricole aduce cu sine numeroase avantaje, dar expune şi fermierii la ameninţări cibernetice de amploare. Incidente precum cele menţionate în articol ne demonstrează că acest risc este cât se poate de real. Totuşi, fermierii pot preveni majoritatea atacurilor prin măsuri simple, precum educarea angajaţilor, utilizarea parolelor sigure şi actualizarea constantă a sistemelor. Pe măsură ce tehnologia agricolă evoluează, este esenţial ca şi strategiile de securitate să se adapteze. Investiţia în protecţia datelor şi a echipamentelor nu mai este o opţiune, ci o necesitate. Fiecare fermier care foloseşte echipamente inteligente are responsabilitatea de a adopta măsuri proactive de apărare. Doar printr-o abordare bine structurată asupra securităţii cibernetice putem vorbi despre o agricultură modernă, eficientă şi, mai presus de toate, sigură pentru viitor.