Guvernul federal a decis în mod neaşteptat eliminarea totală a subvenţiilor pentru motorina utilizată în agricultură, măsură care va avea consecinţe dramatice pentru fermieri dar şi pentru consumatori.
Fermierii germani sunt în pragul disperării după anunţul autorităţilor de la Berlin privind renunţarea la plăţile compensatorii pentru combustibilul folosit la lucrările agricole dar şi la scutirea de taxe pentru vehiculele agricole şi forestiere, cu scopul de a acoperi găurile bugetare din 2024.
Cum era de aşteptat, decizia Bundestagului a declanşat un val de nemulţumire în rândul fermierilor, care au organizat ample manifestări de protest, cu tractoare pe stăzile capitalei şi în alte oraşe. Ministrul federal al Agriculturii, Cem Özdemir, a participat şi el la demonstraţie după ce s-a declarat împotriva planurilor de austeritate, despre care susţine că nu a fost consultat. Acesta a avertizat cu privire la condiţiile de concurenţă neloială faţă de fermierii din alte ţări UE care ar benefcia de acest tip de subvenţii, menţionând totodată imposibilitatea înlocuitii combustibililor fosili din sectorul agricol cu alternative mai ecologice.
O zecime din sprijinul guvernului dispare
Potrivit Agrarheute, fermierii germani ar fi primit în 2022 sprijin din partea statului în valoare de 8,4 miliarde de euro iar odată cu eliminarea subvenţiilor pentru motorină aceştia vor avea cu 10% mai puţini bani în conturi. Asta înseamnă că lucrurile vor fi din ce în ce mai complicate pentru agricultura germană şi va afecta în mod direct veniturile acestui sector. Va fi foarte dificil de performant pe o piaţă extrem de concurenţială.
În medie, subvenţiile reprezintă circa 50% din profitul operaţional al fermierilor germani. O reducere cu 10% a beneficiilor ar avea un impact major asupra performanţelor economice. Cu aproximativ 256.000 de societăţi agricole înregistrate în Germania şi un deficit de 900 milioane de euro, aceasta înseamnă o pierdere medie de 3.516 euro pe companie. Desigur, în funcţie de mărimea societăţii, asta poate însemna o reducere de două cifre procentuale a veniturilor.
Vor creşte preţurile la alimente
Dacă măsura va fi cu adevărat implementată de anul viitor, este de aşteptat o majorare a preţurilor la produsele alimentare. Deşi, susţin jurnaliştii de la Agrarheute, ponderea materiilor prime agricole în preţurile magazinelor este mică, fermierii trebuie să finanţeze cumva milioanele lipsă – altfel riscă să devină un caz de asistenţă socială.
Cât priveşte scutirea maşinilor agricole de la taxa pe vehicule, aici există un motiv întemeiat şi nu se bazează doar pe bunăvoinţa statului, întrucât fermierii de obicei nu îşi conduc tractoarele şi celelalte echipamente pe drumurile publice, ci la fermă sau pe câmpuri şi pajişti. Asta înseamnă că ei pun mai puţină presiune pe reţeaua de drumuri publice decât o fac maşinile sau camioanele.