Atac masiv al dăunătorilor la rapiţă. Dimitrie Muscă aplică deja al doilea tratament - Revista Ferma
3 minute de citit

Atac masiv al dăunătorilor la rapiţă. Dimitrie Muscă aplică deja al doilea tratament

dimitrie muscaDupă ce a finalizat de semănat rapiţa pe 1.550 de hectare, cunoscutul fermier Dimitrie Muscă a fost nevoit să facă primele tratamente fitosanitare.

La cultura de grâu a realizat o decalare de circa 10 zile a semănatului cu o normă sporită de 780 de boabe germinabile/mp.   

„Cultura este răsărită în totalitate, poate nu avem densitatea pe care am vrut-o; nu este o cultură uşoară, dar dacă ai în toamnă ploi, se poate controla destul de bine tehnologic.

Sigur că acum prioritare sunt tratamentele pe care trebuie să le facem. Aş vrea să subliniez că sunt atacuri de afide, de purici, de viespe şi chiar dacă am folosit neonicotinoidele, ele nu şi-au făcut efectul. Acum a apărut şi Delia, larvă care mănâncă pe rădăcină, e foarte greu de tratat, distruge cultura, dacă nu intervenim. Eu am folosit Nuprid (imidacloprid) şi nu a avut niciun efect, ştim că puricii trebuie să mănânce şi apoi să moară! Or, nu s-a-ntâmplat aşa; parcă au fost … stimulaţi să se dezvolte, aşa de mulţi sunt!”, ne-a declarat fermierul din Arad, cel care a ţinut să adauge că anul trecut a efectuat opt tratamente la rapiţă.

Un bob – o plantă – un spic!

Dimitrie Muscă este mulţumit că a terminat de însămânţat cerealele păioase cu o zi în urmă. „Pe două ferme: Curtici şi Olari am avut pregătite 3.100 hectare. La grâu şi la orz sămânţa este pusă în teren completamente uscat, până la adâncimea de 6-7 cm, nu este umiditate, dar nu-mi fac probleme, am luat măsuri! Am o densitate mai bună, am făcut producţii de 8 tone şi cu grâu sau cu orz răsărit târziu, în decembrie – ianuarie. Am băgat 780 de boabe germinabile pe mp, chiar peste acest nivel, deci, am mărit norma de semănat şi nu mai aşteptăm după fraţi; adică, un bob – o plantă – un spic!”, a precizat fermierul.   

Decalarea semănatului grâului cu aproape 10 zile

Apoi a continuat cu explicaţiile: „O măsură pe care am luat-o a fost decalarea însămânţării grâului. Dacă în mod normal începeam la 1 octombrie, anul ăsta am amânat până prin 9-10 octombrie.

Am procedat astfel şi de frica afidelor şi dăunătorilor care ne distrug culturile, dar şi de boli cum ar fi virusul piticirii care, efectiv, dacă intră în cultură nu ai tratament decât pierderea producţiei.”

Producţii bune obţinute la Combinatul Agroindustrial Curtici

Dimitrie Muscă a finalizat în urmă cu aproape două săptămâni campania la porumb. 10.700 kg în medie pe hectar obţinute de pe cele 2.300 ha este o producţie mulţumitoare.

„Avem depozitate în fermă 21.000 tone de porumb, folosim o mare cantitate în hrana animalelor şi restul e pregătit pentru livrare, în aşteptarea unui preţ cât mai bun. Ni s-a oferit 780 de lei pe tonă şi nu am acceptat”, a susţinut fermierul din Curtici.      

Producţii medii apreciabile, în condiţiile acestui sezon agricol, au fost realizate şi la celelalte culturi: peste 5 tone/ha la rapiţă; peste 7 tone/ha la orz şi mai bine de 8 tone la hectarul de grâu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →