Se spune că la politică şi la fotbal se pricepe toată lumea. Asta nu înseamnă neapărat că fiecare român şi-a găsit refugiul în parlament sau că „ară gazonul” cu mingea la picior. Însă măcar o parte însemnată se declară un bun cunoscător al acestor fenomene sociale. În cazul fotbalului, treaba pare mult mai serioasă. Cel puţin asta am observat urmărind meciurile primei ediţii a Campionatului Naţional de Fotbal al Fermierilor, competiţie organizată de către Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, avand ca partener oficial compania Adama Agricultural Solutions.
Înarmaţi cu toată seriozitatea şi dăruirea lor, aşa cum îi vedem în activitatea de zi cu zi, cei mai buni fotbalişti dintre fermieri au acceptat provocarea din dorinţa de a demonstra că agricultorii ştiu să dea goluri la fel de bine ca şi idolii lor profesionişti. Şi nu exagerez spunând asta, pentru că la etapa de la Timişoara am putut admira pe terenul de joc câteva talente înnăscute, pe care însuşi Dorin Chioţea, cunoscutul gazetar şi comentator sportiv, le-a remarcat de pe marginea terenului. Prezenţa unor fotbalişti fermieri – extrem de pasionaţi – este cât se poate de edificatoare.
Adrenalină şi suspans
Etapa a început în forţă. Echipa Semlecana Semlac (Arad) a avut ghinionul de a întâlni din prima o altă favorită la titlu – Agrosami Săcălaz, în faţa căreia a cedat cu 2-4, spre marea dezamăgire a lui Dan Herţeg, în calitatea sa de susţinător şi manager al echipei arădene. În cele din urmă, Agrosami a confirmat aşteptările, adjudecându-şi calificarea la turneul final, după ce a câştigat şi cel de-al doilea meci, 3-2 cu Vestagro Timişoara, formaţie care eliminase din competiţie pe Comloşu Mare (scor 4-3). De cealaltă parte a tabloului, Intersol Arad a reuşit performanţa de a încheia turneul fără vreun gol primit. Graţie rezultatelor înregistrate, 2-0 cu Agrivest Timişoara şi 4-0 cu Poliagro, a obţinut şi ea prezenţa în actul final. Poliagro trecuse, la rândul ei, în primul joc, de Viitorul Mailat (scor 3-1).
Chiar dacă s-a desfăşurat fără public – din cauza restricţiilor impuse de apariţia crizei coronavirusului, etapa de la Timişoara s-a ridicat la înălţimea tuturor aşteptărilor. Înţelegând dificultatea vremurilor pe care le trăim, dar fără să se lase pradă disperării, fermierii fotbalişti au jucat parcă şi mai motivaţi cu această ocazie, indiferent de vârstă. De pildă, Iosif Simon, component al echipei Poliagro, fermier şi distribuitor de inputuri, are toate şansele să fie desemnat veteranul competiţiei la cei 53 de ani ai săi. Fost jucător de fotbal în campionatul judeţului Timiş, acesta şi-a etalat calităţile tehnice, demonstrând uneori că experienţa poate învinge tinereţea.
Din pasiune pentru fotbal… şi nu numai
Ideea unei astfel de întreceri a pornit chiar de la fermieri, după cum aveam să aflu şi eu de la Alina Creţu, directorul executiv al APPR. „La sfârşitul verii trecute s-a vehiculat pentru prima dată ideea organizării acestei competiţii. Fermierii şi-au dorit să ne arate o altă faţă a lor, să ne împărtăşească această pasiune pe care unii o au pentru fotbal. De altfel, mulţi dintre fermieri susţin activităţi sportive în comunităţile de care aparţin. Nu neapărat echipe de fotbal, ci şi de handbal, baschet, arte marţiale, dansuri sportive etc. Totodată, sunt implicaţi în activităţi sociale, susţinând spitale, grădiniţe, diferite proiecte educative, ateliere de pictură şi multe altele, despre care lumea nu prea ştie. Şi atunci, mesajul nostru a fost cumva să arătăm prin acest campionat de fotbal că fermierii sunt capabili să dea înapoi din ceea ce au primit de la comunitatea din care fac parte. Problema noastră a fost că ne-am trezit cu foarte multe cereri de participare, iar noi am dorit ca această primă ediţie să o organizăm sub acest format”, ne-a explicat Alina Creţu.
Regulamentul competiţiei prevede organizarea a patru etape de calificare, cu opt echipe participante la fiecare etapă, urmând ca turneul final să se desfăşoare la Constanţa.
Pe lângă ADAMA, la nivel de sponsori s-au mai implicat NET Agro, Groupama Asigurări şi IPSO Agricultură, iar de orgranizarea propriu-zisă a evenimentului s-a ocupat Rainbow Idea.
Alina Creţu, directorul executiv al APPR: „Poate ar trebui să facem şi mai mult, dar e un început şi lucrurile frumoase şi bune din agricultură trebuie spuse”.
Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)