Prelungirea fenomenului ‘La Niña’, care are loc pentru al treilea sezon consecutiv, a agravat şi mai mult situaţia, îngreunând procesul de semănat, dezvoltarea culturilor, ceea ce va determina foarte probabil o scădere a potenţialelor recolte, avertizează BCBA în raportul său.
Stadiul productiv al culturilor semănate în primăvară (în emisfera sudică acum este vară) a fost deja definit şi, având în vedere situaţia climatică prin care au trecut, nivelurile de producţie ar fi sub campania agricolă 2021/2022 şi media ultimelor cinci campanii, se arată în raport, cu o producţie estimată la 12,4 milioane tone de grâu şi 3,8 milioane de tone de orz.
Vremea uscată continuă să reprezinte o mare incertitudine pentru culturile de soia, porumb şi floarea-soarelui, deoarece aprovizionarea cu apă limitată de la începutul lunii octombrie a încetinit progresul semănătului, lăsând suprafeţe însemnate necultivate.
Într-un scenariu definit ca „moderat”, producţiile estimate de BCBA sunt de 41 milioane tone de soia, 44,5 milioane tone de porumb şi 3,7 milioane tone de floarea-soarelui. Pe de altă parte, într-un scenariu „pesimist”, de secetă mai pronunţată, BCBA prognozează că se vor recolta anul acesta 35,5 milioane tone de soia, 37,8 milioane tone de porumb şi 3,5 milioane tone de floarea-soarelui.
Impactul negativ al secetei în raport cu previziunile din septembrie anul trecut este echivalent cu 1,1% sau 1,8% din PIB, în funcţie de scenariu. Scăderea producţiei de cereale presupune o reducere a exporturilor cu cel puţin 9,226 miliarde de dolari (-21% faţă de sezonul precedent).