Ardeiul gras Uriașul de Buzău va fi omologat! O nouă realizare cercetării legumicole de la BRGV - Revista Ferma
2 minute de citit

Ardeiul gras Uriașul de Buzău va fi omologat! O nouă realizare cercetării legumicole de la BRGV

Ardeiul Gras Uriasul de Buzau Ardeiul gras Uriașul de Buzău va fi omologat! O nouă realizare cercetării legumicole de la BRGV

După Licurișca, un soi vechi de varză românească, readus la viață după ce dispăruse în cultură, iată că o nouă creație a cercetătorilor Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău va intra în procedurile de omologare și brevetare, la începtul anului viitor.

Mai multe amănunte le-am aflat de la acad. dr. ing. Costel Vînătoru, directorul instituției, coordonatorul echipei care s-a preocupat îndeaproape de crearea, ameliorarea și stabilitatea genetică a noii creații legumicole.

„Este vorba despre ardeiul gras Uriașul de Buzău, o varietate nouă din grupa soiurilor românești semitardive, cu fructul foarte mare, la început de culoare verde, moderat închis, și la maturitate galben-portocaliu. A fost testat în mai multe locații, dar rezultate concludente au fost obținute la ferma lui Vasile Mătrășoaie, din Suceava.

Concluziile au demonstrat potențialul de producție foarte mare al ardeiului, noutatea este că fructul poate să ajungă până la greutatea de 1 kg, atât în condiții de cultivare în mediu protejat (sere și solarii), cât și în câmp”.

Nucleul de cercetare de la Banca de Resurse Genetice Vegetale a făcut mai multe combinații hibride între genotipurile pe care noi le-a avut, pornind de la o linie de ardei gras foarte veche, păstrată în câmpurile de conservare de la un renumit om de știință care s-a dedicat studierii culturii ardeioaselor, profesorul Bunescu.

„Linia a fost încrucișată cu o altă linie consacrată – Uriaș de California (roșie), deosebirea e că rezultatul nostru a fost un produs de dimensiuni cu mult mai mari, de culoare galben-portocaliu. Apoi, am reușit să stabilizăm genetic acest soi și să-l testăm în condiții de semințe în sere și solarii și câmp, în areale diferite de cultură. Rezultatele sunt mulțumitoare pentru că s-a descurcat bine și la temperaturi ceva mai scăzute, cum sunt cele din Bucovina. Urmează ca în anul ce vine să întocmim documentația în vederea omologării și brevetării ardeiului Uriașul de Buzău”, ne-a declarat omul de știință Costel Vînătoru.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →