Imediat după recoltare este necesară eliberarea terenului de resturile vegetale (sau tocarea acestora) şi prelucrarea terenului.
Viteza este importantă
În fiecare sector al fermei se vede „mâna” de gospodar şi seriozitatea administratorilor. La Avena Prod Comexim, existența unei flote de combine, tractoare şi utilaje, alături de celulele de silozuri, impresionează. Cu toate că ferma are 4 combine, 7 tractoare şi nenumărate utilaje şi echipamente, achiziţiile nu se opresc aici, deoarece „viteza (de recoltare) este importantă”, ne-a spus Kovacs Tamas Peralta, unul dintre administratorii societății: „Ăsta este viitorul – utilaje de mare capacitate, atât din cauza lipsei de personal, cât şi pentru viteza de lucru. Apoi pentru consumul mai redus al unui utilaj mare raportat la unitatea de suprafaţă, o tasare mult diminuată, mai puţine treceri, etc. Singura problemă este atunci când se strică un utilaj mare – atunci stai, dar dacă recoltezi cu 3-4 combine şi una se strică, celelalte încă lucrează”.
Kovacs Tamas Peralta
Presă mare, baloţi mulţi…
Pentru că societatea doreşte să dezvolte şi o fermă de vaci de carne cu un efectiv de câteva sute de capete, anul acesta a făcut o serie de achiziţii: grebla Krone Swadro TC1000 şi presa de balotat Krone BigPack 1290 HDP XC, ambele de la Munax SRL. Cu presa de balotat, Kovacs Tamas Peralta spune că a lucrat personal: „Krone este în topul utilajelor pentru furaje. Am lucrat în această campanie 450 ha, fără nicio problemă. Am făcut circa 800 baloţi pe zi, ceea ce este foarte puţin pentru un astfel de utilaj, mai ales că producţia de paie a fost foarte slabă, au fost locuri unde cu grebla am făcut o singură brazdă din două, pentru ca presa să nu meargă în gol”.
O operațiune mare consumatoare de timp
În timpul campaniei de balotat, în fermă a fost adus de către Munax un utilaj Arcusin ForStack 8.12 pentru o demonstraţie practică. „Cu presa Krone, producerea baloţilor este o joacă, dar foarte mult timp şi forţă de muncă se consumă pentru manipularea şi transportul baloţilor din câmp”, ne-a spus Kovacs Tamas Peralta.
În mod obişnuit, după balotare, eliberarea terenului, adică transportul baloţilor în fermă, se făcea în câteva săptămâni. Era nevoie ca un încărcător telescopic să facă multe manevre pentru a culege fiecare balot de pe mirişte. Iar dacă, între timp, apăreau şi precipitaţii, atunci toată această activitate se lungea mai mult de o lună.
Economii importante
După două zile de lucru cu ForStack 8.12, Kovacs Tamas Peralta a realizat „că viteza de lucru creşte semnificativ”, iar după alte câteva zile contractul de achiziţie pentru utilajul Arcusin a fost semnat. „Cu ForStack 8.12 facem economie de timp, economii la utilizarea celorlalte utilaje, la uzură (ore de lucru şi revizii mai puţine) și la combustibil. Aşa am eliberat 450 ha într-o săptămână”, spune fermierul.
Kovacs Tamas Peralta (dr.) și Alexandru Bodea (stg.)
„Arcusin ForStack 8.12 uşurează munca fermierului şi reduce costurile. În funcţie de volumul de muncă, respectiv numărul de baloţi manipulaţi/an şi suprafaţă, un astfel de utilaj se poate amortiza în 3 până la 5 ani.” – ALEXANDRU BODEA, Manager vânzări – zona Bihor, la Munax SRL
Arcusin ForStack 8.12
Colectorul de baloţi ForStack 8.12 este utilizat pentru a stivui rapid 3-4 baloți perpendiculari mari, unul peste altul, înlocuind în câmp încărcătorul telescopic, după care „pachetele” de baloţi pot fi încărcate în remorci de transport. ForStack 8.12 are două opțiuni de descărcare complet automatizate: imediat după colectarea pachetelor de baloţi (aleatoriu pe câmp) sau descărcare centralizată, în puncte prestabilite. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de baloți dreptunghiulari mari, fiind ideal pentru eliberarea rapidă a câmpurilor.
Mecanismul este extrem de simplu: după detectarea balotului, se dă comanda prin bara cu senzor şi se declanşează instrucţiunile de ridicare. Echipamentul este dotat cu hidromotor propriu acţionat prin priza de putere de la tractor. Utilajul este tractat, iar puterea necesară a tractorului este de 100-140 CP.
Munax este unic importator al Arcusin pentru România.
AVENA PROD COMEXIM SRL
Cu sediul în Albiș, comuna Buduslău, județul Bihor, ferma cultivă 1300 ha de teren agricol şi are în administrare păşune şi pădure, precum şi o fermă pomicolă. Înfiinţată de către ing. Sandor Olah la începutul anilor 90, societatea şi-a dezvoltat continuu atât suprafaţa cultivată, cât şi baza materială, silozuri şi parcul de maşini şi utilaje.
Acum Societatea cultivă cca. 800-900 ha cu grâu şi rapiţă, iar suprafaţa cultivată cu porumb a fost mult redusă în ultimii ani din cauza secetei. „Culturile de toamnă au şanse mai mari pentru o producţie bună. La porumb, de ani de zile am avut producţii mici, chiar dacă în urmă cu trei ani am avut o producţie medie de 14 tone de porumb/ha. Anul acesta a fost cel mai secetos an, am avut trei luni şi jumătate fără ploaie”, ne-a declarat Kovacs Tamas Peralta, unul dintre administratorii grupului de firme Avena.
ARCUSIN – ECHIPAMENTE SPECIALIZATE
Compania Arcusin S.A. a fost o afacere de familie (fondată în 1976), iar acum face parte dintr-un mare grup de afaceri ale cărei interese sunt legate în principal de agricultură.
Arcusin este recunoscut pentru seriile de echipamente specializate, care cuprind: remorci autoîncărcătoare de baloți – AutoStack XP, cărucior colector de baloţi mici – MultiPack D14 şi paralelipipedici mari – ForStack 8.12, furci pentru manipulat baloţi – GrabPack 3X. Arcusin oferă garanția a peste 45 de ani de experiență în fabricarea de mașini agricole specializate și a peste un secol de tradiție de familie în lumea agriculturii.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE