APPR a organizat în această primăvară o serie itinerantă de trei conferințe tehnice cu tema „Porumbul Românesc în 2020 – Expertiză Tehnică și Provocări Economice”.
Au avut loc prezentări tehnice cu privire la combaterea dăunătorilor în cultura porumbului, precum Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului), Diabrotica Virgifera Virgifera (viermele vestic al rădăcinilor de porumb) și Tanymecus, experiențe practice ale producătorilor de porumb, precum şi noutăți legate de comerțul cu cereale.
La Iași, evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT), județul Iași și s-a desfășurat în prezența noii conduceri APPR.
Doi factori-cheie în protecţia culturii
Reprezentanții companiilor de profil le-au prezentat fermierilor hibrizii cu toleranță la principalii dăunători, precum și soluțiile pentru combaterea eficientă a acestora. ”S-a demonstrat că, în absența atacului de dăunători, producțiile pot ajunge și la 18,6 tone pe hectar, așa cum a realizat fermierul Liviu Bălănici, în cadrul Panifcom Iași, unitate câștigătoare a Trofeului Porumbul de Aur APPR 2020. Așadar, genetica și tehnologia sunt esențiale. De aceea, prezentarea de noi soluții de protecție a culturii este extrem de binevenită”, sublinia Emil Teofil Bălteanu, președinte APPR Iași.
Salt major în productivitate
În România, în ultimii ani, cultura porumbului a cunoscut o evoluție îmbucurătoare, ajungându-se la o creștere a recoltei de la o medie de 4 tone/ha până la 8,5 tone. Dacă acest trend ascendent va fi continuat, în foarte scurt timp media producției din țara noastră ar putea atinge media europeană: 9-10,5 tone/ha.
”Lucrurile merg într-o direcție foarte bună. Anul trecut s-a vorbit despre producții record și poate că ar fi cazul să se vorbească pozitiv despre aceste reușite ale fermierilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am gândit organizarea unui tur de conferințe dedicate porumbului, alături, desigur, de preocuparea permanentă de a comunica tot ceea ce, din punct de vedere tehnic, este nou și folositor în creșterea performanțelor din ferme. Culturile de cereale au devenit atractive și bune, dar nu doar pentru fermieri, ci și pentru boli, dăunători, tot mai agresivi și mai diverși. Soluțiile de a face față acestor constrângeri sunt destul de limitate”, menționa Alina Crețu, director tehnic APPR.
Fermele schimbă strategia
Deși precipitațiile în cantități importante erau mult așteptate, în martie, când s-a ţinut evenimentul, culturile de toamnă nu arătau foarte rău, iar porumbul avea perspective optimiste, inclusiv pe fondul minusului legat de tratarea semințelor la cultura de floarea-soarelui. ”Chiar dacă în condiții deosebit de stricte, totuși, la porumb s-a primit autorizarea europeană de urgență pentru efectuarea tratamentului semințelor, ceea ce nu s-a întâmplat la floarea-soarelui. În acest context, în anumite zone, este posibil să existe o creștere a suprafeței cu porumb, în detrimentul celei cu floarea-soarelui, ceea ce va avea influențe deosebite și în apicultură. În sudul țării, unde există atac puternic de Tanymecus, fermierii plănuiseră să cultive suprafețe mai mari cu floarea-soarelui. Dar, în noile condiții, probabil că, față de ceea ce își propuseseră, vor cultiva doar parțial și vor reveni la porumb”, preciza Alina Crețu.
Alături de hibrizi și de produse pentru protecția plantelor, au fost prezentate și aplicații inteligente pentru monitorizarea evoluției populației de dăunători, cu scopul aplicării corecte a insecticidelor și evitarea unor pierderi considerabile.
Mai mult porumb, dar în condiţii foarte grele
În 2020, APPR estimează că suprafaţa cu porumb va creşte cu 5-7%. Dar, în paralel, vor crește proporțional și provocările tehnice pentru fermieri. “Diabrotica reprezintă o apariție relativ nouă și foarte păguboasă. În plus, pe piața porumbului ne întâlnim cu recolte ale unor fermieri din alte țări, care produc în condiții legislative mult mai permisive decât cele la care suntem supuși noi. În Ucraina, cel mai mare exportator către UE, nu există opreliștile pe care le avem noi, în ceea ce privește substanțele folosite în activitatea de producție agricolă. Sigur, unele dintre constrângeri sunt compensate prin subvenții. Dar Ucraina mai are și alte avantaje, unele fiind legate de dimensiunile mari ale exploatațiilor agricole, ceea ce le permite aplicarea anumitor tehnologii și obținerea unei productivități înalte la hectar. Beneficiază și de alte prețuri ale produselor utilizate în agricultură, iar în final realizează costuri de producție mai mici”, semnala Nicolae Sitaru, președinte al APPR.
Emil Teofil Bălteanu, președinte APPR Iași: “Numai din cauza atacului de Diabrotica, pierderile demonstrate în județul Iași ajung la 20%, în condițiile în care, până acum, s-au putut folosi anumite scheme de tratament. Este un semnal important, deoarece nu știm ce substanțe de protecție a plantelor vor mai fi permise în anii următori”.
Alina Crețu, director tehnic APPR: “Avem nevoie de prognoze și de planuri de avertizare a fermierilor, precum și de colaborare cu cei care investesc în cercetarea de profil. Toți au fost reuniți aici pentru a comunica noutățile care pot susține performanța în cultura porumbului”.
Nicolae Sitaru, președinte al APPR: “Pământul, indiferent de proprietarul său, trebuie să producă pentru economia țării și fiecare lucru nou pe care îl învățăm în ceea ce privește protecția culturii reprezintă o șansă suplimentară de dezvoltare a performanțelor. Totul, pe fondul a numeroase și neașteptate provocări”.
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)