APIMAR, partenerul DLG InterMarketing la AgriPlanta-RomAgroTec - Revista Ferma
5 minute de citit

APIMAR, partenerul DLG InterMarketing la AgriPlanta-RomAgroTec

Piaţa maşinilor şi echipamentelor agricole din România dă semne de revenire după doi ani de scădere provocată de criza pandemiei de CoVid-19. Mihai Ivaşcu, director de marketing al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR), a făcut o scurtă radiografie a evoluţiei sectorului, vorbind şi despre importanţa reluării activităţii târgurilor de profil din ţara noastră.

Mihai Ivascu, director marketing APIMAR_bFoto: Mihai Ivaşcu, director de marketing APIMAR

Redactor: Cum au fost cei doi ani de pandemie pentru producătorii şi importatorii de maşini şi echipamente agricole din România? 


Mihai Ivaşcu: Din primele zile ale pandemiei, membrii APIMAR s-au pregătit, ţinând cont de recomandările şi restricţiile impuse de autorităţile guvernamentale, pentru a preveni modul în care noul coronavirus poate afecta activitatea proprie, dar şi pe cea a fermierilor. Nu au existat sincope în asigurarea pieselor de schimb, utilajele comandate au fost livrate la timp şi au fost asigurate intervenţiile de service necesare utilajelor agricole. 

În anul 2020, piaţa maşinilor şi echipamentelor agricole a înregistrat o scădere de aproximativ 30%, în mare parte din cauza secetei şi nu a pandemiei, aspect confirmat şi de faptul că în anul 2021 piaţa s-a apropiat de valorile pe care le înregistra în 2019. Astfel, din datele noastre, reiese că anul trecut s-au vândut aproximativ 3.300 de tractoare şi circa 750 de combine. 

Redactor: O altă veste bună ar fi faptul că se reiau târgurile de agricultură. Au fost confirmate deja pe agenda evenimentelor interne cele două evenimente organizate de către DLG InterMarketing – Agraria şi AgriPlanta – RomAgroTec, la care APIMAR este un partener de tradiţie. 

 

Mihai Ivaşcu: APIMAR a susţinut dintotdeauna şi va susţine în continuare expoziţiile desfăşurate în câmp, unde au loc demonstraţii practice. Promovăm acest tip de expoziţii întrucât, aşa cum probabil vă este cunoscut, încă din 2004 APIMAR organiza RomAgroTec, care la acea dată era practic singura expoziţie pe teren agricol din România. Deoarece, conform statutului APIMAR, rolul şi scopul asociaţiei nu era acela de a organiza expoziţii, ci de a le susţine, a promova şi a proteja interesele profesionale, comerciale şi economice ale membrilor săi, conducerea APIMAR a decis ulterior demararea colaborării cu DLG InterMarketing, organizatorul expoziţiei AgriPlanta.

Redactor: Cât de importante sunt aceste târguri pentru APIMAR şi pentru fermieri deopotrivă?

 

Mihai Ivaşcu: Evenimentele organizate în câmp, unde există posibilitatea desfăşurării de demonstraţii practice, oferă expozanţilor posibilitatea de a prezenta utilajele agricole atât static, cât şi dinamic, prin demonstraţiile ce au loc în spaţiile special amenajate. Astfel de expoziţii dau posibilitatea vizitatorului să se informeze cu privire la ultimele noutăţi de pe piaţa maşinilor şi echipamentelor agricole, pe lângă faptul că oferă o mai bună înţelegere a tehnologiilor pentru culturile agricole. 

Agriplanta-Romagrotec_b
Redactor: 
Industria maşinilor agricole a fost şi ea afectată de criza semiconductorilor, dar şi de creşterile de preţ la materiile prime. În ce măsură s-a simţit această criză şi care sunt efectele pe termen mediu şi lung?

 

Mihai Ivaşcu: Criza semiconductorilor, creşterea preţurilor la materii prime, dar şi, mai nou, acest conflict armat dintre Rusia şi Ucraina au un impact major asupra pieţei. Toate aceste schimbări pe care nimeni nu şi le-a dorit influențează deja producţia, preţurile de achiziţie şi, nu în ultimul rând, transportul maşinilor şi echipamentelor agricole. În acest context, consider că 2022 va fi un an dificil pentru întreg sectorul agricol, dar mai ales pentru fermieri, care vor avea de suportat în plus şi povara creşterii preţurilor la îngrăşăminte şi la combustibili, pe lângă faptul că, mai mult ca sigur, va creşte şi preţul echipamentelor agricole.

Redactor: În urmă cu vreo doi ani s-a readus în discuţie oportunitatea creării unui program de tip „rabla” pentru utilajele agricole. Mai este de actualitate acest subiect?

 

Mihai Ivaşcu: În urma derulării Programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate se observă înregistrarea unui număr relativ redus de tractoare comercializate prin acest program. Acest fapt are drept cauze unele mici, dar importante, neconcordanţe de ordin tehnico-administrativ aparute în Ghid. Este important ca înainte de lansarea programului să aibă loc consultări cu toţi factorii implicaţi – fermieri, producători şi importatori de utilaje etc. Doar prin aceste consultări un astfel de proiect poate avea cu adevărat succes. 

DLG, MAI MULT DECÂT EXPOZIŢII

DLG InterMarketing este parte a DLG e.V. – Societatea Germană pentru Agricultură (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft – DLG). DLG este organizatorul AGRITECHNICA de la Hanovra, cel mai mare târg de maşini agricole din lume. Însă DLG e mai mult decât atât. Înfiinţată în anul 1885, DLG este o asociaţie cu peste 30 de mii de membri la nivel internaţional, dispunând de două centre de competenţă, unul pentru agricultură, unde se discută cu 900 de experţi, şi unul pentru alimentaţie, unde îşi aduc aportul peste 3.000 de experţi. Centrelor de competenţă li se adaugă cele de testare: DLG Test Center Technology and Farm Inputs şi DLG Test Center Food, unde anual sunt testate maşini şi utilaje agricole, inputuri pentru agricultură şi peste 30.000 de produse alimentare. În ferma proprie se organizează evenimente în câmp, aşa cum este DLG Feldtage, dar se fac şi testări. Există o Academie DLG, dar şi o editură agricolă DLG.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →