Apicultorii cer decontarea cheltuielilor în stupină! Pe când Legea Apiculturii şi Programul Naţional Apicol? - Revista Ferma
4 minute de citit

Apicultorii cer decontarea cheltuielilor în stupină! Pe când Legea Apiculturii şi Programul Naţional Apicol?

„Apicultorii fac tratamente, dar nu vor putea deconta pentru că facturile că nu-s valabile decât după ce apare Hotărârea de Guvern. E o pierdere pentru ei. Vremea e bună, iarna a fost blândă, s-a dezvoltat patologia toată că a fost timp pentru parazitoze, bacterioze, dar şi de alte boli! Unii tratează pentru că nu pot sta până se va hotărî Guvernul. Deja am discutat încă din septembrie despre acest proiect şi tot îl amână! Fondurile au fost aprobate de UE încă din toamnă şi Guvernul tot analizează, nu ştiu ce analizează!? Banii au fost aprobaţi, dar or mai fi în cont?”, s-a întrebat uşor dezamăgit Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România.

În lipsa Legii Apiculturii, „băieţii deştepţi” s-au dedat la borcanul cu miere
O altă problemă este legată de aprobarea de către aleşii neamului a noii Legi a Apiculturii ale cărei modificări trebuie să stopeze produsele falsificate de pe piață.
„De mai bine de doi ani şi jumătate Legea Apiculturii se tooot dezbate în Parlament! Între timp, băieţi deştepţi fac importuri şi aduc la negru mătci şi aşa mai departe, din alte ţări, din alte zări. Şi tot se amână aprobarea! Noi nu ne mai putem vinde produsele autohtone. Am ajuns de râsul lumii; noi, care exportam, dădeam miere, de valoarea şi de calitate, iată acum nu vindem că preţurile sunt foarte mici. Nu se interzice amestecul e miere, dar am cerut etichetarea în care obligatoriu trebuie să fie precizată ţara de origine, aşa cum este la legume! Mierea de ce să nu se ştie de unde provine? E o nebunie, consumatorul înghite toate prostiile de pe piaţă. Probabil că sunt interese din moment în România se importă 3.500-4.000 tone de miere, iar noi consumăm 10-12.000 t anual. Vă daţi seama că în sector sunt şi vor fi interese! Sunt probleme care s-ar putea rezolva şi fără bani, dar nu se vrea; ne mişcăm ca melcul când vine vorba de apicultură!”, a declarat pentru FERMA Ioan Fetea.     

Stuparii se pregătesc de „roirea” în pastoral
Acum, apicultorii se pregătesc de deplasarea în pastoral. Într-o săptămână-două, în funcţie de regiune, vor ieşi cu stupii la rapiţă. Printr-o adresă au solicitat Ministerului Agriculturii să nu fie opriţi în trafic. „Să fim verificaţi, dar să ştiţi că, în general, noi, prisăcarii, avem actele-n regulă; autorizarea sanitar-veterinară, avem stupii înregistraţi la ANZ, la OJZ, dovada de stupar, toate actele, aşa cum scrie în ordonanţă”, a precizat în încheiere liderul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

stupi apicultura_b

–––––

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →