Anunţ ministrul Agriculturii: Din luna MAI, CERERI pentru SUBVENŢIONAREA ASIGURĂRILOR AGRICOLE, din bani UE! ACTE NECESARE! - Revista Ferma
4 minute de citit

Anunţ ministrul Agriculturii: Din luna MAI, CERERI pentru SUBVENŢIONAREA ASIGURĂRILOR AGRICOLE, din bani UE! ACTE NECESARE!

„Pentru că constatăm cu toţii efectele dezastruoase ale secetei extreme şi puternice care s-a instalat şi care vine peste situaţia grea datorată (sic!) evoluţiei pandemiei cu coronavirus, ne-am gândit să încurajăm fermierii şi producătorii care doresc să îşi asigure producţiile”, a spus ministrul Agriculturii, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MADR pe 28 aprilie.

Potrivit acestuia, pe Submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor din PNDR 2020, prin care agricultorii beneficiază de un sprijin de maximum 70% din preţul poliţei de asigurare a culturilor, au fost semnate, până în prezent, doar 998 de contracte, deşi au fost depuse 1.077 de cereri de finanţare, şi s-au cheltuit doar 1,75 milioane de euro.

Prima sesiune a submăsurii 17.1, aferentă culturilor de primăvară, a fost deschisă până pe 30 noiembrie 2019. Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de aproape 42,8 milioane de euro.

Banii rămaşi necheltuiţi, adică în jur de 40 de milioane de euro, vor putea fi accesaţi începând cu luna mai 2020, a anunţat ministrul Adrian Oros.

„Am simplificat mult procedurile şi am adus modificări importante, împreună cu AFIR şi la sugestia organizaţiilor de fermieri”, a spus acesta.

Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului Adrian Oros:

  • Toţi fermierii vor primi sprijinul maxim de 70% din valoarea poliţei de asigurare. Până acum, fermierii mici primeau 70%, iar fermierii mari primeau doar 55%;
  • Nu vor mai fi sesiuni separate pentru culturi de toamnă, respectiv de primăvară, ci va fi deschisă o sesiune anuală pentru toate tipurile de culturi şi specii de animale;
  • Ghidul solicitantului va fi mult simplificat. Au fost eliminate trei din cele şapte acte necesare până acum, deci fermierii vor mai trebui să depună la AFIR doar: contractul de asigurare, cu anexe, documentele care atestă plata a cel puţin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare, actul de identitate şi documentul privind cotul IBAN.
  • Va fi eliminată obligativitatea beneficiarilor de a prezenta documente ştampilate şi extrasuri din Registrul Agricol, de a completa suprafeţele asigurate pentru fiecare parcelă; De asemenea, va fi posibilă prezentarea documentelor aferente plăţilor efectuate prin POS.

Sesiunea de finanţare pentru această măsură din PNDR 2020 va fi deschisă în prima jumătate a lunii mai, „estimativ 11 mai 2020, a precizat Adrian Oros. Alocarea disponibilă va fi de cca. 40 milioane de euro.

„În cadrul acestei măsuri nu se aplică selecţia proiectelor, astfel încât toate cererile eligibile vor fi finanţate”, a precizat ministrul Agriculturii.

În realitate, regula este că toate cererile eligibile vor fi finanţate în limita banilor disponibili. AFIR primeşte cereri de finanţare până la epuizarea fondurilor.

DETALII aici: ASIGURĂRI AGRICOLE subvenţionate din BANI EUROPENI

Deşi prezintă această măsură ca un ajutor pentru fermierii afectaţi de secetă, ministrul Oros recunoaşte, cu jumătate de gură şi doar la insistenţele unui jurnalist, că ştie că societăţile de asigurări nu asigură fermierii pentru secetă. „Tocmai acum, în timp ce lucrăm la simplificarea procedurii, împreună cu cei de la AFIR şi cu asociaţiile de fermieri, avem şi discuţii cu societăţile de asigurări, dar, în afară de secetă, aici sunt foarte multe fenomene climatice nefavorabile care de-a lungul timpului au afectat şi cu siguranţă vor mai afecta culturile: inundaţiile, grindina, îngheţul, care din ceea ce spuneau fermierii, a contribuit masiv, alături de secetă, la starea culturilor, ploile torenţiale sau ploile excesive, furtuna, vijelia, uraganul, sau tornada, deci îi încurajez pe toţi fermierii să facă aceste asigurări, iar noi ne obligăm ca, pe lângă simplificarea acestor proceduri, să continuăm dialogul cu societăţile de asigurări, asfel încât pagubele produse de secetă să fie asigurate. Au fost, la un moment dat, socetăţi care au făcut acest lucru, apoi au renunţat, vă spun din ceea ce-mi povestesc colegii că s-a întâmplat în trecut, eu vreau să mă refer la viitor, ce facem acum şi ce gândim pentru viitor”, a explicat ministrul Adrian Oros.

CITEŞTE şi: HARTA DEZASTRULUI. Secetă pedologică EXTREMĂ în aproape toate regiunile ţării!

seceta extrema in romania 2020_b

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →