Anul pastoral la români - Revista Ferma
3 minute de citit

Anul pastoral la români

ovine iarna m Anul pastoral la români

Sfântul din calendarul popular, numit Sângiorz în Transilvania şi Banat şi Sfântul Gheorghe în Moldova, Muntenia şi Oltenia împarte anul pastoral împreună cu Sâmedru (26 octombrie), în două anotimpuri simetrice: vara pastorală (între Sângiorz şi Sâmedru), având ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Sântilie) şi iarna pastorală (între Sâmedru şi Sângiorz) cu mijloc la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă).

Ei poartă la brâu cheile anului, cu care Sângiorz închide iarna şi deschide vara, iar Sâmedru închide vara şi deschide iarna. De Sângiorz se celebrează şi Sâmbra oilor, Ruptul Sterpelor sau Măsurişul Oilor, sărbătoare care reprezintă primul muls al turmelor de oi, urmată de o frumoasă petrecere câmpenească la începutul sezonului pastoral (văratul).

În această zi au loc acte rituale menite să apere stâna şi ciobanii de forţele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor şi oilor, alungarea prin strigăte şi zgomote a vrăjitoarelor care fură sporul laptelui, purificarea prin stropirea cu apă sfinţită, scăldatul ritual în apa curată a râurilor, sacrificarea mielului etc.

“Sâmedru” se numeşte popular ziua sărbătorii creştine a Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sărbătoare cunoscută mai ales în mediile pastorale, Sâmedru este prefatată de ajun, când se aprind focurile rituale, şi de Moşii de Sâmedru, pomeniţi în sâmbăta de dinaintea sărbătorii, la care se aduc ofrande pentru cei morţi.

De această zi se leagă o serie de acte rituale (de purificare, de fertilitate), de practici de pomenire şi de îmbunare a sufletelor celor morţi care părăseau, la această dată mormintele, de pronosticuri pentru iarna ce urmează, de activităţi social-economice (ziua când se încheiau vechile înţelegeri cu ciobanii).

Sâmedru se mai numeşte şi Ziua Soroacelor, pentru că în această zi se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă, la Sângiorz.

De Sâmedru este ultima zi în care se mai poate pune usturoi în pământ. În caz contrar, recolta de anul următor va fi slabă. Tot acum se tunde coama cailor tineri, pentru a le creşte părul frumos. Cum este ziua de Sâmedru, aşa va fi toată iarna. Dacă e frig, iarna va fi bogată în zăpadă, bună pentru recolte. Dacă e cald, toamna va fi una lungă şi frumoasă.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →