5 minute de citit

Antreprenoriatul feminin, premiat de Corteva Agriscience

Lansat în România în anul 2020, programul TalentA are ca scop valorizarea inițiativelor și a spiritului antreprenorial al femeilor din mediul rural.

TalentA_b

”Corteva se implică foarte mult în dezvoltarea comunităților în care noi ne desfășurăm activitatea, iar TalentA a fost creat exact în acest scop: pentru a ajuta femeile din mediul rural să se pregătească mai bine și să contribuie la dezvoltarea comunităților din care ele fac parte.” – MARIA CÎRJĂ, Marketing Manager Corteva Agriscience

40 de participante

 

Structurată deopotrivă ca un program educațional și ca un concurs de proiecte, ediția din acest an s-a încheiat la finalul lunii octombrie printr-o gală festivă în cadrul căreia au fost acordate 3 granturi, cu o valoare totală de 15.000 de dolari, și un premiu special de 1.500 de dolari. Cuprinzând 18 cursuri, organizate în două module, programul TalentA 2022 a permis celor 40 de participante să își dezvolte competențele profesionale în domeniul managementului afacerilor și al practicilor agricole specifice. Totodată, la finalul celor patru luni de training, experții Corteva și Starperforming (compania parteneră) au selectat cele mai interesante inițiative în vederea finanțării lor. „Această ediție arată o consolidare a programului TalentA și nu cred că sunt foarte multe femei din agricultură care să nu-l cunoască. A fost o competiție foarte sănătoasă și cred că premiantele de astăzi sunt cele mai merituoase”, a susținut, în deschiderea galei, Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience.

 

Studiu social: femeile din agricultură

Anterior festivității de premiere, a fost inițiată o dezbatere privind rolul femeilor în mediul rural. Însă, noutatea acestei ediții a reprezentat-o studiul socio-demografic „Femeile din agricultură: stil de viață, priorități, provocări”, realizat de compania Proinsight Lab, la cererea Corteva Agriscience. Au participat 310 respondente din toate zonele geografice ale României. Rezultatele cercetării au evidențiat că, deși nivelul salarial și volumul de muncă este asemănător între bărbați și femei, doamnele se confruntă cu mai multe probleme în ceea ce privește oportunitățile de carieră și cele de finanțare (49%, respectiv 54% dintre respondente susțin că au mai puține șanse de a obține finanțări și de a-și dezvolta o carieră în domeniul agricol decât bărbații). Totuși, 60% dintre femei se simt foarte mândre că lucrează în acest sector și alte 23%, mai degrabă mândre. Totodată principalele priorități ale femeilor care activează în agricultură sunt familia (60%), sănătatea (54%) și viitorul copiilor (44%); valori importante în cadrul comunităților rurale.

 

”Date statistice ale FAO și ONU arată că dacă femeile ar beneficia de aceleași oportunități și de aceeași deschidere precum bărbații, am putea avea o creștere cu 30-40% a producției agricole. De aici am plecat în momentul în care am inițat în anul 2019 proiectul TalentA, care astăzi se derulează în 7 țări, printre care și România.” – Anna Babich, Manager de Comunicare Corporativă pentru Europa Centrală și de Est

 

Premiantele ediției 2022

• „Livada de poveste”.Câștigătoarea premiului întâi a fost Diana Georgescu din Brătești, jud. Argeș, al cărei proiect „Livada de Poveste” își propune să transforme ferma pomicolă a familiei într-un business integrat. Întinsă pe opt hectare, exploatația produce anual peste 200 de tone de fructe și, cu ajutorul grantului de 6000 de dolari, ar urma să beneficieze de o linie de procesare sucuri, fresh-uri și smoothie-uri, dar și de un punct gastronomic local.

„Programul TalentA m-a învățat că dacă tehnologia este aleasă și implementată în mod corect, ea reduce efectele negative pe care procesele tehnologice din agricultură le pot avea asupra mediului. Deci și agricultura poate fi sustenabilă, profitabilă, dar și benefică pentru comunitate”, a declarat Diana Georgescu.

Diana Georgescu_b

Diana Georgescu

• Premiul II: Parteneriat Strategic între fermieri. Cel de-al doilea grant, în valoare de 5000 dolari, a fost acordat proiectului „Parteneriat Strategic între fermierii din Băleni, Dâmbovița – crearea unui lanț scurt de aprovizionare”, inițiat de Corina Hodorogea. Activând într-un important bazin legumicol, aceasta cultivă legume pe trei hectare și urmărește, prin intermediul proiectului, să îmbunătățească competitivitatea producătorilor locali. „Ne dorim să aducem laolaltă o mână de oameni din sat, să ne unim forțele și să facem posibilă crearea unui context de colaborare. Dacă ar exista o coeziune între fermieri, problemele ar fi mult mai ușor de suportat și am putea să prosperăm împreună”, a afirmat Corina Hodorogea.

Corina Hodorogea_b

Corina Hodorogea

• Aromă de căpșune. Elenei Larissa Naie-Stoicescu din Buzoiești, jud. Argeș, i-a revenit cel de-al treilea premiu, în valoare de 4000 de dolari. Proiectul „Sunshine Berries” are în vedere extinderea actualei plantații de căpșuni prin construirea unui nou solar și livrarea directă a fructelor proaspete către consumator. Totodată, utilizând un soi remontant, căpșunele de la Sunshine Berries pot fi recoltate începând din aprilie și până în noiembrie.

Elena Larisa Naie-Stoicescu_b

 Elena Larissa Naie-Stoicescu

Premiul special, în valoarea de 1500 de dolari, acordat de Starperfomining, s-a îndreptat către proiectul social „Roadele Culturii”, susținut de Loveva Blidariu, al cărei scop este de a oferi fructe proaspete personelor vârstnice și copiilor din locuințe protejate.

Loveva Blidariu_b

Loveva Blidariu

 

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →