4 minute de citit

Andi Necula a acceptat provocarea. Ce rezultate a obţinut la ferma Agrodan cu tehnologiile din IMB?

De câţiva ani, Andi Necula este specialistul societăţii Agrodan din Matca, înfiinţată în anul 2002 de Marcel Adam, un reputat agronom tecucean, fost director al IAS Tecuci. Având experienţa căpătată în „amfiteatrul performanţei agricole”, tânărul inginer agronom a adaptat tehnologiile de cultură din Insula Mare a Brăilei la condiţiile pedoclimatice ale judeţului Galaţi.

 

Adeptul lucrărilor minime

 

„Am renunţat pe cât posibil la agricultura clasică, tradiţională, promovând tehnologia mimimum tillage: încorporarea superficială a resturilor vegetale în sol imediat după recoltare, la 8-10 cm. De asemenea, ţinem cont să reducem tasarea solului prin numărul mic de treceri cu utilajele”,explică tânărul agronom.

andi necula agrodan 3_b 

Schemă nouă de fertilizare

A urmat, firesc, modificarea programului de nutriţie a plantelor. „Mai întâi am introdus UAN (amestec de azotat de amoniu şi uree în formă lichidă, mai ieftin şi mai flexibil în aplicare), în fertilizarea culturilor, administrat în patru fracţii. Rezultatul? În anii secetoşi, am obţinut un spor de producţie de peste 25% la toate culturile, ba chiar şi mai mult”, susţine agronomul.

 

Pune accent pe fertilizarea în vegetaţie

De asemenea, în urma unor experimente reuşite, Andi Necula a redus dozele de îngrăşăminte chimice complexe la înfiinţarea culturilor, punând accentul pe fertilizarea în vegetaţie. “În funcţie de profilul agrochimic al fiecărei solei şi de stadiul de dezvoltare a culturii, aplicăm îngrăşământ chimic complex (NPK) cu doze între 120 şi 150 kg/ha, faţă de 200-220 kg/ha, cât dădeam înainte. În plus, am întrodus în schema de fertilizare trei-patru produse noi (Diamoniu Fosfat, acizi humici, combinaţii de microelemente)”,a explicat specialistul. “Nu putem aplica integral tehnologiile insulare, care necesită costuri mari de producţie, utilaje performante şi operatori specializaţi, ceea ce noi încă nu ne permitem”, a precizatAndi Necula.

 Andi Necula - bun_b

Anul acesta problema mare a fost cu dăunătorii (afide, Tanymecus), care s-au dovedit a fi foarte agresivi. Pentru controlul lor, a fost nevoie de trei tratamente

ANDI NECULA

Agronomul fermei Agrodan din Matca

 

Rapiţa: recoltă bună în condiţii grele

Ferma Agrodan exploatează 600 hectare de teren. Structura de producţie în acest sezon cuprinde: grâu, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. „Avem în cultură 146 ha de rapiţă. Am recoltat cu două combine, dar pe unele vetre s-a lucrat mai greu, că plantele au căzut în urma ploilor şi a vijeliei. Am obţinut o medie de 3.000 kg. Am vândut o parte pentru că am avut contracte semnate la 1,8-2,2 lei/kg, iar ce a rămas, am depozitat”,susţine fermierul.

În urma combinelor a intrat la pregătit şi semănat direct în mirişte cultura a doua de porumb.

 andi necula 2_b


Anul păioaselor

„Am fost inspirat că am semănat grâul (pe mai bine de 100 ha) ceva mai târziu şi a beneficiat la maximum de ploile de primăvară. Am ales să facem o tehnologie medie cu cheltuieli de circa 3.000 lei/ha, proiectată să obţinem o medie de 6.000 kg”,explică agronomul. Andi Necula susţine că în piaţă, va ajunge la un leu.

 

Irigaţiile au fost prioritare

Fermierul avea în plan să schimbe o combină care dădea semne de oboseală, însă au avut prioritate irigaţiile. “Am hotărât să investim într-un sistem local de irigaţii cu două puţuri forate la 50 m, cu coloană de udare, bazin de stocare şi staţie de pompare, care să asigure apa pe 150 ha. Investiţia a costat în jur de 300 mii de euro, bani proveniţi din surse proprii şi credite bancare. În curând sistemul va intra în exploatare”,a conchis Andi Necula.

 andi necula ferma matca_b


PORUMB SEMĂNAT ÎN PĂTRAT

“Am în studiu să introduc în fermă semănatul la densităţi diferite sau chiar semănatul în pătrat la cultura porumbului. Este o tehnologie insulară cu 50 cm distanţă între rânduri şi plante, pentru ca acestea din urmă să folosească mai eficient apa şi nutrienţii din sol”, a explicat Andi Necula.

 

un articol de MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →